“LeşX”
Efe Murad

Şiir Performansı

29 Ocak 2016 / 20:00

Bu Bir Aşk Şarkısı Değil: Video Sanatı ve Pop Müzik İlişkisi sergisine paralel düzenlenen “Müzik Bedende” etkinlik programı kapsamında Pera Müzesi’nde 29 Ocak Cuma günü saat 20:00’de şair ve tarihçi Efe Murad “LeşX” başlıklı bir şiir performansı gerçekleştiriyor.

Yazı montajdır. Şimdiki ana ve onun gösterişine ilişir. Punk gibi gaibe aittir. Şimdi sanrılar, size tüm uygulamaların kesildiğini haber edecek. Olabilecek tüm ihtimaller şimdi apaçık. Efe Murad son iblisi LeşX’in ağzından en yeni şiirlerini okuyacak. Basbayağı karanlık ve tüm çıplaklığıyla dünyaya dair. Şiir kendi cehennemiyle uzlaşıyor.

Efe Murad hakkında
Şair ve tarihçi Efe Murad, Princeton Üniversitesinde felsefe okudu, halen Harvard Üniversitesinde tarih doktorasına devam etmektedir. Cem Kurtuluş’la madde-şiir manifestosunu (2004), Ahmet Güntan’la Cehd dergisini (2006-7) yayımladı. Beş şiir kitabı ve İranlı şairler M. Âzâd and Ferîdûn-i Muşîrî ve Amerikalı şairler C. K. Williams, Lyn Hejinian ve Susan Howe’dan çeviri kitapları bulunmaktadır. 13. İstanbul Bienali’nin açılışında yer alan Pakistan asıllı Amerikalı sanatçı Shahzia Sikander’in “Pivot” adlı çalışmasında şiirleri yer aldı. Halen Ezra Pound’un Kantolar’ının Türkçe çevirisi üzerinde çalışmaktadır.

Uzun Cuma kapsamında Pera Cafe’de gerçekleştirilecek ücretsiz etkinlik için yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır.

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.

Oryantalist Resimlerde İstanbul Boğazı

Oryantalist Resimlerde İstanbul Boğazı

Kenti kuzeyden güneye bölen, iki kıtayı ayıran, İstanbul’u batılı ressamlar için çok özel kılan Boğaz, batılı ressamlar için kentin en pitoresk görünümlerini sunar. Kimi zaman, örneğin Ziem’in resimlerinde olduğu gibi masalsı bir İstanbul atmosferi yaratırken en önemli unsurlardan biri Boğaz’dır. 

Mihrimah Sultan

Mihrimah Sultan

Bu eser, çeşitli koleksiyonlardaki benzer örneklere dayanarak, 16. yüzyılda Avrupalı ressamlar tarafından sıklıkla yapılmış Mihrimah Sultan portrelerinden biridir.