ana resim

15. İstanbul Bienali

iyi bir komşu

16 Eylül - 12 Kasım 2017

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) iş birliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. İKSV tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen, sanatçı ikilisi Elmgreen & Dragset’in küratörlüğünde iyi bir komşu başlıklı bienalde, 32 ülkeden 55 sanatçının ev, mahalle ve aidiyet kavramlarını tartışmaya açan işleri sergileniyor.

15. İstanbul Bienali’nin ana sergi mekânlarından Pera Müzesi’nde yer alan 17 isimlik sanatçı listesi Njideka Akunyili Crosby, Alejandro Almanza Pereda, Burçak Bingöl, Monica Bonvicini, Louise Bourgeois, Berlinde De Bruyckere, Vajiko Chachkhiani, Gözde İlkin, Liliana Maresca, Lee Miller, Aude Pariset, Sim Chi Yin, Dayanita Singh, Tatiana Trouvé, Tsang Kin-Wah, Andra Ursuta, ve Fred Wilson’dan oluşuyor.

Bienal müzenin üç katına yayılırken, Meksikalı sanatçı Alejandro Almanza Pereda’nın betona batırdığı manzara tablolardan ilki ve Dayanita Singh’in fotografik dökümanları biraraya getirdiği çalışması serginin açılmasına bir ay kala müzenin Kesişen Dünyalar Oryantalist Resim Koleksiyonu sergisinin içine yerleştirildi. Müze, yapıtlara daha klasik bir sergi anlayışıyla ev sahipliği yaparken, sergilenen projeler müzenin tarihi koleksiyonuyla etkileşim de kuruyor. Pera Müzesi’nde yer alan sanatçı projeleri aile değer ve yapılarını yeni bir estetik anlayışla sorgularken, kullanılan yerleştirme, resim ve heykel gibi değişik tekniklerle farklı sanatsal ifade biçimleri ortaya konuluyor.

Küratörler Michael Elmgreen ve Ingar Dragset iyi bir komşu başlıklı bienali şöyle anlatıyor:
“Komşunuz sizden oldukça farklı yaşayan biri olabilir. Ancak umuyoruz ki siz, son dönemde dünyadaki pek çok politikacının aksine ‘öteki’ korkunuzla etrafınıza çitler örerek baş etmiyorsunuzdur. 15. İstanbul Bienali’ndeki sanatçılar ev, mahalle, aidiyet ve müşterek yaşam hakkındaki fikirleri çeşitli perspektiflerden tartışmaya açıyor. İşlerden bazıları ev yaşamımızdaki hâl ve koşulların nasıl değiştiğini ve mahallelerimizin geçirdiği dönüşümü incelerken bazıları da günümüzün jeopolitik sorunlarının nasıl üstesinden geldiğimizi mikro ölçekte ele alıyor. Bienal sergiye davet edilen sanatçıların kişisel veya analitik ifadeleriyle biçimlenerek umutlarla hayallerin, hüzünle öfkenin, geçmişle bugünün birbirine karıştığı alanlar yaratıyor.”

Elmgreen & Dragset küratörlüğünde birbirine komşu altı mekânda gerçekleşecek 15. İstanbul Bienali, 12 Kasım’a kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Bienalde bu yıl iyi bir komşu teması çerçevesinde 32 ülkeden 56 sanatçının ev, mahalle ve aidiyet kavramlarını tartışmaya açan işleri yer alacak. 15. İstanbul Bienali’nin bu seneki sergi mekânları Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, İstanbul Modern, Cihangir’deki ARK Kültür, Pera Müzesi, Küçük Mustafa Paşa Hamamı ve Asmalımescit’te yer alan Yoğunluk Sanatçı Atölyesi.

sergi resim