Yönetmen: Neil Crombie
Oyuncular: Grayson Perry
Birleşik Krallık, 2002, 50 dakikalık 3 bölüm, renkli
İngilizce; Türkçe altyazıyla
Zevk, Britanya’nın önde gelen sanatçılarından, Turner Ödüllü Grayson Perry’yi her zaman büyülemiştir — insanlar satın aldıkları şeyleri niye tercih eder, niye belli bir şekilde giyinirler ve bu tercihleri yaparken kendileri hakkında ne söylemeye çalışırlar. BAFTA ödüllü bu üç bölümlük dizide Perry, Britanya’nın zevk kabileleri arasında bir safariye çıkıyor ve zevklerimizi gözlemlemenin ötesinde ne anlama geldiklerini bir sanat yapıtı içerisinde anlatıyor. Ürettiği yapıt ise Küçük Farklılıkların Kibri adını verdiği altı adet etkileyici halıdan oluşan 21. yüzyıl Britanyası’nın zevklerine dair kişisel bir panorama. Grayson her bölümde toplumun farklı bir kesiminden insanların arasına katılarak — Sunderland’in işçi sınıfı, Tunbridge Wells’de yaşayan orta sınıflar ve Cotswolds’un üst sınıfları— birbirinden değişik zevkleri kavramaya çalışıyor.
Yitirilmiş bir dostun ardından ona, onun geride bıraktıklarına dönüp bakmak bugün bize ulaşanların izlerini sürerek ona dair, “eseri”ne dair bir şeyler yapmaya kalkışmak ne zor işmiş! Samih Rifat’ın, birbirimize seslendiğimizde kullandığımız unvanıyla “Samih Usta”nın fotoğrafları, filmleri, desenleri, çevirileri, şiirleri, kitapları ve defterleri etrafında, birlikte farklı kurumlarda mesai yaptığı arkadaşlarının çalıştığı Pera Müzesi’nde açılacak bir sergi ve başka bazı etkinlikler yapma hazırlama sorumluluğunu üstlendiğimde doğrusu bu zorluğu sezmiş ama köklerinin ne denli derine inebileceğini tam olarak kavramamıştım. Birden fazla nedenle.
Hafıza güvenilmesi güç bir şeydir: ayrıntılar belirsizleşir ve öngörülemez bir hâl alır. Hatırlamak için gayret ettikçe daha az şey görürsünüz. Kendisini durmadan çürüten bir hafızanın anısı... Son zamanlarda kendimi, duyguların daha dirençli olduğu noktasında ikna etmeye çalışırken buluyorum; ne var ki bu, epey zor bir iş.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)