Göçmen Sanatçılardan İstanbul’a Bakış

13 Mart 2023

Pera Müzesi, Zamane İstanbulları sergisi kapsamında, belgesel tiyatro, ses enstalasyonu, görsel sanatlar ve canlı müziği bir araya getiren disiplinlerarası bir performansa ev sahipliği yapıyor. İstanbul’da yaşayan göçmen sanatçıların yer aldığı “Diyalog Projesi – İstanbul” başlıklı performansın prömiyeri 16 Mart Perşembe günü saat 19.00’da Pera Café’de izleyiciyle buluşacak.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Zamane İstanbulları sergisinin İstanbul ekseninde ele aldığı göç teması çerçevesinde, “Diyalog Projesi – İstanbul” performansının prömiyerine ev sahipliği yapıyor.

Kozmopolit kentlerdeki yaratıcı endüstrinin parçası olmaya çalışan göçmen sanatçıları bir araya getiren Diyalog Projesi’nin durakları arasında İstanbul, Berlin, Amsterdam, Brüksel ve Viyana gibi Avrupa'daki önemli kentler yer alıyor.

Yedi dilde otobiyografik anlatılar
“Diyalog Projesi – İstanbul”da yer alan sanatçılar Enzo İkah (Demokratik Kongo Cumhuriyeti), Marina Nazarova (Ukrayna), Saghar Daeri ve Ali Bonyadi (İran), Pera Müzesi’nde gerçekleşecek performansta, İstanbul'da yaşadıkları süre içerisinde şehre dair gözlem ve tecrübelerini aktaracaklar. “Tanışma”, “Yol”, “Ev ya da Başka Dünya” başlıklı bölümlerden oluşan performansta sanatçılar, 7 farklı dilde (Türkçe, İngilizce, Farsça, Ukraynaca, Rusça, Lingala, Fransızca) otobiyografik anlatılar sahneleyecekler. Ses enstalasyonlarının, görsel sanatların ve canlı müziğin kullanıldığı disiplinlerarası bir çalışma niteliği taşıyan proje; birleştirici, kapsayıcı ve çeşitliliğe yönelik söylemiyle göçmen ve mülteci grupların toplumla bağını güçlendirme yönünde katkı sunmayı hedefliyor.

“Diyalog Projesi – İstanbul” performansının prömiyeri 16 Mart Perşembe günü saat 19.00’da Pera Café’de yapılacak.Türkçe ve İngilizce üst yazılı sergilenecek performans, Pera Müzesi etkinlik sayfasından da canlı olarak yayınlanacak.

DİYALOG PROJESİ - İSTANBUL
Yapımcı ve Yönetmen: Burak Safa Calis (Almanya - Berlin)
Yardımcı Yapımcı ve Ses Tasarım: Kıvanç Sarıkuş (Hollanda - Rotterdam) 
Süpervizör: Bengü Gün (Türkiye - İstanbul)
Hikâye Anlatanlar: Saghar Daeri (İran - Tahran), Enzo İkah (Demokratik Kongo Cumhuriyeti), Marina Nazarova (Ukrayna - Mikolayiv), Ali Bonyadi (İran - Mencil)
Sinematografi – Canlı Yayın: Mert Coşar (Türkiye - İstanbul) , Cem Celal Bilge (Türkiye - İstanbul)
Sahne Tasarımı – Afiş:  Oliviera Prins (Hollanda - Rotterdam)
Proje Asistanı: A. Can Güngör (Türkiye - İstanbul)

Biletler, Biletix’ten veya etkinlik günü Pera Müzesi resepsiyonundan temin edilebilir. Pera Müzesi Dostları'na %50 indirim uygulanmaktadır. Yerler sınırlı ve numarasızdır. Etkinlik, 7 yaş ve üzeri seyircilerin katılımına uygundur. Performans canlı olarak YouTube’dan yayınlanacaktır. Etkinlik süresi yaklaşık 1 saattir.

Diyalog Projesi - İstanbul Hakkında
Diyalog Projesi, göç yoğunluğu yaşanan kozmopolit kentlerdeki yaratıcı endüstrinin parçası olmaya gayret eden göçmen profesyonel sanatçıları bir araya getiriyor. Göçmen sanatçıların dahil olduğu topluluk fikrini yayan projenin durakları arasında İstanbul, Berlin, Amsterdam, Brüksel ve Viyana gibi Avrupa'daki önemli kentler yer alıyor.

Diyalog Projesi - İstanbul; göçmen sanatçıların farklı kültür ve sanatsal disiplinlerden gelmelerine rağmen bi' mekanda bir araya gelerek kendi yazdıkları hikâyeleri doğrudan seyirciye anlattıkları otobiyografik hikâyeleri sergiliyor. Gösteri sanatlarında nadiren rastlanan belgesel tiyatro biçimini, çağdaş tiyatro ile harmanlayan Diyalog Projesi'ne ev sahipliği yapan İstanbul, estetik ve kurgusal yapısıyla başrolde yer alıyor. Ses enstalasyonlarının, görsel sanatların ve canlı müziğin de kullanıldığı bu disiplinlerarası çalışmada, göçmen sanatçılar; İstanbul'da yaşadıkları süre içerisinde şehre dair gözlemlerini ve tecrübelerini kaleme aldıkları metinler aracılığıyla bir diyalog illüzyonu yaratıyor. Doğrudan seyirciye anlatılan otobiyografik hikâyeler, “Tanışma”, “Yol”, “Ev ya da Başka Dünya” isimli bölümler ile sahneleniyor. Diyalog Projesi’nin isminden yola çıkarak birleştirici, kapsayıcı ve çeşitliliğe yönelik söylem oluşturmak, göçmen ve mülteci grupların toplumla bağını kuvvetlendirmek ve diyalog-etkileşim halinde olmalarına katkı sunmak hedefleniyor.