16 Eylül 2015
Esad Mulabegović
Oy Verme-Şikayet Etme
2012 Bilgisayar Grafiği
100 x 70 cm
Pera Müzesi’nde 04 Eylül - 01 Kasım 2015 tarihleri arasında gerçekleşen Günümüz İmgeleri: Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi’nden Yapıtlar sergisinin küratörü Prof. Aida Abadžić Hodžić sergideki eserleri anlatıyor:
Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi öğrencilerinin eserlerinin önemli bir bölümü sosyo-politik, ekonomik ve kültürel çağdaş gerçeklerin çoğunlukla acı verici yönleriyle uğraşıyor, bu konuda bir farkındalık yaratıyor, bize sesleniyor, bizi uyarıyor, tartışma yaratıp bize yeni yorumlar sunuyor.
Siyasi gelişmeler ve yaşanan değişimin içindeki yerimizin ne olduğu meselesi, Esad Mulabegović’in Hükmünü Yitirdi, Her Şey İyiyse Oy Verme (2012) isimli afişlerinde, Nedim Đikić’in Kendi Aklının Mahpusu (2012) ve Efsane-Tuzak (2013) isimli heykellerinde, Roman Sulejmanpašić’in insanların içinde bulundukları tinsel tutukluluk hallerinde yaşadıkları aldanışları yansıttığı çağdaş Anti Kahraman’ında (2010) ve Eldar Kobašlić’ın Dosta.ba başlıklı animasyonlarında ortaya çıkıyor.
Esad Mulabegović 1978 yılında Saraybosna’da doğdu. 2006 yılında, Profesör Halil Tikveša’nın sınıfında Sanat Eğitimi Bölümü’nden mezun oldu. Profesör Bojan Hadžihalilović’in sınıfında Görsel İletişim bölümünde yüksek lisansına devam ediyor. Yedinci Magdalena Yaratıcı İletişim Festivali’nde Yaratıcı Rekabet kategorisinde birincilik ödülü ve Animasyon kategorisinde ikincilik ödülü aldı.
Nedim Đikić
Kendi Aklının Mahpusu
2012
Çelik ve Polyester
28 x 22 x 28 cm
Nedim Đikić 1983 yılında Saraybosna’da doğdu. 2006 yılında pratik çalışmalar alanında Profesör Mustafa Skopljak’ın, tez yazımında ise Profesör Ibrahim Krzović’in danışmanlığında Heykel Bölümü’nden mezun oldu.
Roman Sulejmanpašić
Anti-Kahraman
2012
Karışık Teknik
69 x 23 x 32 cm
Roman Sulejmanpašić Toplumsal Bilimler Fakültesi, Görsel Sanat ve İletişim Tasarımı Bölümü’nde asistan oldu. 2013 yılında Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi’nde Profesör Mustafa Skopljak’ın sınıfında atölye çalışmaları, Profesör Dubravka Lejlić Pozderac’ın sınıfında ise yazdığı tezle heykel alanında yüksek lisans derecesini aldı. Aynı yıl Uluslararası Saraybosna Üniversitesi, Kültürel Çalışmalar Bölümü’nün doktora programına başladı.
Eldar Kobaslic, Dosta.ba!, 2014, Animasyon, 1’15’’
Eldar Kobašlić 1988 yılında Banja Luka’da doğdu. 2012 yılında Güzel Sanatlar Akademisi, Grafik Tasarım Bölümü’ne girdi.
Alma Gačanin’nin ışık ve ses yerleştirmesi Delta (2015) çağdaş toplumun topyekûn rehavet halini sembolize eder: Bu yazı-çizim (LED yerleştirme) derin uyku durumundaki beyin dalgası olan delta dalgasını taklit eder; yazarın okuduğu metin, insanları dışarı çıkmaya, ruhsal özgürlüğü bir sorumluluk ve eylem alanı olarak elde etmeye çağırır.
Alma Gačanin, Delta (Δ), 2015, Yerleştirme, 400 x 30 cm
Nerina Čorbadžić ve Adnan Suljkanović, Vizura Dergisi İçin Tasarım, 2007-2008, Dijital Baskı, 100 x 70 cm
Alma Gačanin 1988 yılında Saraybosna’da doğdu. 2012 yılında Profesör Radoslav Tadić’in danışmanlığında Sanat Eğitimi Bölümü’nden mezun oldu. Şu anda Profesör Amer Bakšić’in danışmanlığında Sanat Eğitimi Bölümü’nde yüksek lisans çalışmalarını sürdürüyor. Benim Şehrim eseriyle Avrupa Komisyonu Delegasyonu’nun desteğiyle Uluslararası İlişkiler Akademik Topluluğu’nun düzenlediği EYCI AR EXPO 2009′de ikincilik ödülü aldı.
Bosna-Hersek’in çağdaş sanat eleştirisi ve kuramına adanmış ilk dergisi Vizura‘nın (2007-2009) Nerina Čorbadžić ve Adnan Suljkanović imzalı ilginç kapak tasarımları, bize çağdaş sanatta sorumluluk almanın ve aktivizmin önemini gösterir.
Nerina Čorbadžić 1982 yılında Mostar’da doğdu. 2014 yılında Profesör Bojan Hadžihalilović’in danışmanlığında Grafik Tasarım Bölümü’nden mezun oldu. 2003 yılında kadınlara karşı şiddete mücadele konusunu işleyen afişiyle Magdalena Festival’de Altın Sutyen ödülünü ve 2004 yılında Misafirperverliğinizden dolayı teşekkürler başlıklı afişiyle ise Magdalena Yaratıcı İletişim Festivali’nde Gümüş Sutyen ödülünü ve yılın yeni sanatçısı ödülünü kazandı.
Adnan Suljkanović 1982 yılında Bihać’da doğdu. 2008 yılında Profesör Amra Zulfikarpašić’ın danışmanlığında Grafik Tasarım Bölümü’nden mezun oldu. Magdalena Yaratıcı İletişim Festivali’nde 2003 ve 2004 yıllarında Misafirperverliğinizden dolayı teşekkürler ve Minami Reklam Okulu afişleriyle Gümüş Sutyen ödülünü ve 2004′de o yılın yeni tasarımcısına verilen Altın Sutyen ödülünü kazandı.
Admir Šljivnjak, Haris Jusović ve Zijah Jusufović müzik videolarıyla karşımıza gelirken (Vidi, vidi, vidi, 2010) Goran Lizdek, üstte bahsi geçen genç tasarımcıların eserlerinde yansımasını bulan milliyetçilik ve yozlaşmanın kötülüklerine, ekonomik krizin felaketimsi boyutlarına ve gündelik hayatın sorunlarına dikkat çeken siyasi içerikli şarkılar yazan Dubioza kolektiv isimli müzik grubunun tanıtım malzemelerini tasarlamıştır.
Haris Jusović 1987 yılında Prijepolje’de doğdu. 2010 yılında Profesör Amra Zulfikarpašić’in danışmanlığında Grafik Tasarım Bölümü’nden mezun oldu. 2009’da Güzel Sanatlar Akademisi’nde en iyi öğrenciye verilen Alija Kučukalić Ödülü’nü kazandı. Karim Zaimović Vakfı’nın Güzel Sanatlar Akademisi’nin başarılı öğrencilere verdiği bursu aldı. Admir Šljivnjak ve Zijah Jusufović ile birlikte Maribor – Magdalena 2010 Uluslararası Yaratıcı İletişim Festivali birincilik ödülünü Bosna-Hersekli müzik grubu Dubioza Kolektiv’in Vidi, vidi, vidi şarkısına çektiği müzik videosuyla aldı. ULUPUBIH Görsel İletişim Ödülü’nü kazandı (2011 yılında Saraybosna’da düzenlenen 51. MESS FESTİVALİ’nde en iyi afiş ödülü).
Admir Šljivnjak 1990 yılında Saraybosna’da doğdu. Halen Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi, Grafik Tasarım Bölümü’nde okuyor.
Goran Lizdek, Dubioza Kolektiv, 2014, Fotoğraf, 50 x 69 cm
Goran Lizdek 1982 yılında Saraybosna’da doğdu. Profesör Bojan Hadžihalilović’in danışmanlığında Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi, Grafik Tasarım Bölümü’nde okudu. Aldığı çeşitli ödüllerden bazıları: 2006, NoVi Sad, 2. Öğrenci Afişleri Bienali Özel Ödülü; 2007, Maribor’da 9. Madgalena Festivali’nde “Reklamda Sanat” Özel Ödülü; 2009, Saraybosna, No Limit Reklam Festivali’nde En İyi Afiş alanında Özel Ödül; 2014, Saraybosna, Yılın Fotoğrafı yarışmasında En İyi Yaratıcı Fotoğraf.
Prof. Aida Abadžić Hodžić’in Günümüz İmgeleri: Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi’nden Yapıtlar sergi kataloğunda yer alan yazısından alınmıştır.
Bir koleksiyonun en az dört kuşak boyunca aktarılması gerektiğine inanan ve bunu bir bayrak yarışına benzeten Nahit Kabakcı’nın 1980’lerden itibaren oluşturmaya başladığı Huma Kabakcı Koleksiyonu Türkiye’de, bilinçli ve sürekliliği olan az sayıdaki koleksiyondan biri.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 100 TL
İndirimli: 50 TL
Grup: 80 TL (toplu 10 bilet ve üstü)