Ve işte… Türk kahvesi!

Ve işte… Türk kahvesi!, Benoît Hamet, Mart 2015. Kâğıt üzerine teknik kalem, 21,6 x 33,9 cm.Ve işte… Türk kahvesi!, Benoît Hamet, Mart 2015. Kâğıt üzerine teknik kalem, 21,6 x 33,9 cm.

Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor. Sanatçının, Osmanlı’nın İngiltere’ye gönderdiği ilk elçi Yusuf Agah Efendi yorumlarını, her ay Pera Müzesi Blog’undan takip edebilirsiniz.

Elçi ve maiyeti, 1793 yılında Avusturya, Almanya, Belçika üzerinden deniz yoluyla İngiltere’ye varır. Deli Kral III. George’un tahtta olduğu dönemde elçilik yapan Yusuf Agah’ın peşinde, iki farklı kültürün kaynaştığı resmi etkinliklerde olabilecekleri hayal ediyoruz.
Bu ay Hamet’in detaylı çizimi hayal ürünü bir durumu canlandırıyor: Yusuf Agah, İngiliz aristokrasisine Türk kahvesini tanıtıyor. Elçi ve maiyeti kahve hazırlamanın bu yeni yolunu tanıtırken, herkes farklı tepkiler veriyor: bazısı memnun, bazısı şaşkın, kimi uyukluyor. Ve sağda bir beyefendi kahveye konyak ekleyerek tadına tat katıyor…

Duvarlarda Suna ve İnan ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu’ndan farklı eserleri görebilirsiniz; bulduklarınızı paylaşın! Ayrıca hala gezmediyseniz Kahve Molası sergisini ziyaret etmeyi de unutmayın – Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’ndan yapılan bu seçki, kahve etrafında şekillenen çeşitli rutinleri, ritüelleri, ilişkileri ve kamusal alan, toplumsal rol, ekonomi gibi modernizmle bağdaştırılan kavramları, kahve kültürü ve bu kültürün gelişmesine katkıda bulunan Kütahya seramik üretimi ekseninde inceliyor.

Benoît Hamet, 1984 yılında Fransa’da doğdu. İllüstrasyon ve Çizgi Roman üzerine Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini Angoulême Sanat Okulu ve Poitier’s Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek Lisans eğitiminin bir yılını Erasmus bursu ile gittiği Bologna Güzel Sanatlar Akademisi’nde sürdürdü. Mezuniyetinin ardından Angoulême’de çalışmalarına devam etti ve çeşitli Fransız yayınevleri için illüstrasyonlar yaptı. Sanatçı İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.

Ve işte… Türk kahvesi!

Ressamların Gözünden Osmanlı’da Kadın Giyimi

Yabancılara kapalı bir dünya olduğundan Harem’deki kadınların yaşantısı batılı ressamların ve sanat tüketicisinin en çok ilgisini çeken konulardan olmuştur.

Birbirini anlamak mümkün mü? <br>  Berlinde De Bruyckere

Birbirini anlamak mümkün mü?
Berlinde De Bruyckere

İki insan figüründen oluşan heykelde, figürler sanki aralarında fısıldaşıyormuş gibi, birbirine dolanmış ya da iyice eğilmiş halde, başlarından aşağı sarkan çiçek desenli bir battaniyenin altında dikilmektedir.