05 Ekim 2016
Zaman, mekan fark etmeksizin üreteni buluyor; üretileni sunarak başkalarına ilham vermesini arzuluyoruz.” diye açıklıyor. N’olmuş ekibi, Pera Müzesi Blog için hazırladıkları bu yazılarında Karşılaşmalar: Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Yapıtlar sergimizde yer alan sanatçıları anlatıyor.
Bir kentin kültürel ve sosyal değerinin en büyük belirleyicilerden biri şüphesiz ki o kentin iklim ve coğrafyası. Bu sebeple turizmle özdeşleştirilmesi, turizm sektörü etrafında gelişip büyümesi gayet olağan gibi görünen bir şehir Antalya. Fakat onu bir turizm merkezi yapmaya götüren doğal güzellikler, kültürel ve tarihi zenginlikler -Türkiye’nin en fazla antik kente sahip şehri olması ve tam anlamıyla bir açık hava müzesi olması gibi-, orada gelişen sanatsal üretim türü ve süreçlerine de temel oluşturmakta… Söz konusu sanatsal üretim olduğunda ise Antalya’nın tarih ve coğrafyası bir fon olarak, doğrudan bir mekan olarak, bir ilham kaynağı veya hayat algısını şekillendiren bir unsur olarak sahnedeki yerini alıyor.
Tarihi, 1950’li yıllarda Aspendos Tiyatrosu’nda düzenlenen sanat etkinliklerine dayanan Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964’ten bu yana varlığını sürdürmekte ve ülkenin en prestijli festivalleri arasındaki yerini korumakta. Tarih ve arkeoloji alanında değerli eserlere ev sahipliği yapan Antalya Müzesi; 2015’te açılan Antalya Kültür Sanat, ilk özel araştırma enstitüsü olarak faaliyet gösteren Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü (AKMED), şehrin önemli sanat kuruluşlarından bazıları… Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, Uluslararası Antalya Piyano Festivali, Devlet Tiyatroları Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali gibi etkinlikler her sene sayısız sanatseveri bir araya getiriyor.
Kentin bu çok katmanlı sosyal ve kültürel yapısı kendi genç sanatçılarını yaratıyor. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, bu genç isimlerin doğmasına 1999’dan beri tanıklık eden önemli noktalardan biri. O isimleri biraz daha yakından tanımak isteyenler için şimdi Pera Müzesi, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin işlerinden oluşan bir seçkiye ev sahipliği yapıyor.
Sahiden, kim bu genç sanatçılar?
Aslı Şahin: 1991 yılında Manisa’da doğdu. Akdeniz Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Seramik Bölümü mezunu… Sergide, kalıp ve elle şekillendirme tekniğiyle yarattığı “Bones Feel” eseriyle yer alıyor.
Didem Çevikel: 1993 yılında Antalya’da doğdu. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü mezunu… Bu yıl Konyaaltı Belediyesi Resim Yarışması Mansiyon Ödülü’ne layık görüldü.
Dalgalar, 2016, Tuval üzerine akrilik, 100 x 140 cm.
Kıvılcım Akay: 1986 yılında İzmir’de doğdu. Sergide “Modanın 100 Yılı” belgeseliyle yer alan sanatçı henüz Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Tv bölümünde öğrenciyken Antalya’nın ilk kısa film festivali Kıssafest’in projesini oluşturdu ve festivalin genel koordinatörlüğünü üstlendi. 2012 yılında “Modanın 100 Yılı” belgeselini çekti. 2014 yılında tamamladığı “Dileğim Barış Olsun” belgeseli ilk kez İstanbul Film Festivali’nde gösterildi. Bu belgesel, ulusal ve uluslararası birçok festivalde yer aldı.
Zehra Seda Boztunalı: 1988 yılında Burdur’da doğan sanatçı Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Anasanat Dalı’nda yüksek lisans programını bitiren Boztunalı Sanat ve Tasarım Anasanat Dalı Sanatta Yeterlik programında eğitimine devam ediyor. Sanatçının işleri daha önce Nuri İyem Resim Ödülü Yarışması’nda (2016), 35. Turgut Pura Vakfı Resim Yarışması’nda (2016) ve 2. Genç Güncel Sanat Proje Yarışması’nda (2016) sergilendi.
Elif Güzel Özparlar: 1989 yılında Serik’te doğdu. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatlar Bölümü’nden mezun oldu. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’nde yüksek lisans eğitimine devam ediyor. Sergide dokuma ağırlıklı karışık teknik kullanarak yaptığı “İsimsiz” işiyle dikkat çekiyor.
Gizem Göktaş: 1994 yılında Antalya’da doğdu. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü mezunu… “Karşılaşmalar” sergisinde yer alan “Gözlem” resmiyle dikkat çekiyor.
Özge Elif Kızıl: 1985 yılında Van’da doğan sanatçı 2008 yılında Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fotoğraf Bölümü’nden mezun oldu. Ardından Grossmont College İletişim Fakültesi Video Bölümü’nde sertifika programına katıldı. “Karşılaşmalar” sergisinde “Küba” isimli fotoğraf serisiyle yer alıyor. Kızıl, 2015’te Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Yılın (TFMD) Basın Fotoğrafları Portre dalında birinciliğe, Fotoröportaj dalında mansiyon ödülüne ve Cem Emir Özel Ödülü’ne layık görüldü. Aynı yıl, Akdeniz Haber Ajansları Birliği (AMAN) Yılın Fotoğrafı Ödülü’nü kazandı.
Hakan Yeşil: 1983 yılında Konya’da doğdu. 2002-2006 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nde eğitim gördü. “Göçmen İşçiler” sanatçının dikkat çekici fotoğraflarından yalnızca biri…
Murat Ekmekçi: 1990 yılında İstanbul’da doğdu. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü mezunu… Ekmekçi, sergide “Arayış” fotoğraf serisiyle yer alıyor.
Handan Akarsu: 1988, İstanbul doğumlu olan sanatçı Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nde başladığı Resim eğitimini 2008’den itibaren İç Mimarlık eğitimiyle birleştirdi. Çift anadal mezunu olarak lisans eğitimini tamamlayan Akarsu, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde Sanat ve Tasarım Bölümü’nde yüksek lisans eğitimine devam ediyor. Sanatçı 2012 yılında 71. Devlet Resim Heykel Müzesi Yarışması’nda, “Resim” dalında başarı ödülünün sahibi oldu.
Mustafa Bolat: 1990 yılında İstanbul’da doğdu. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü mezunu…
Bahadır Yıldız: 1976 yılında Eskişehir’de doğdu. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü mezunu Yıldız 2007’de Akbank 26. Günümüz Sanatçıları Sergisi Başarı Ödülü’nün sahibi oldu. Sanatçı ayrıca 2013’te “Contemporary İstanbul” Çağdaş Sanat Fuarı’nda ve 2016’da Londra’daki “What is the point” Mall Gallery’de yer aldı.
Nazım Durak: 1980 yılında Manisa’da doğdu. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü mezunu olan Durak, 2015 yılı RomArt Bineali’nde Heykel dalında 1.’lik ödülünü aldı.
Semih Oduncu: 1989 yılında Hatay’da doğdu. Akdeniz Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Dumlupınar Üniversitesi Grafik Bölümü’nde yüksek lisans eğitimine devam ediyor. Oduncu, sergide dijital illüstrasyonlarıyla yer alıyor.
Tuncay Çetin: 1987 yılında Antalya’da doğdu. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nden mezun oldu. 2012 Trierenberg Super Circuit’de Emotions / Human Relations dalında altın madalyanın sahibi oldu. Bunun yanında 2011 Young Photographers Award’da “Alzheimer” projesiyle birincilik ödülünğ kazandı ve FIAP World Cup 2011’de Coeur Ivica Nikolac Kupası’na layık görüldü.
Yiğit Taşdemir: 1991 yılında Ankara’da doğan sanatçı Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Taşdemir ayrıca 2016 Konyaaltı Belediyesi, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” Resim Yarışması 2.’lik ödülünün sahibi.
Gizem Ünal: Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun olan sanatçı 1993, Çorum doğumlu… Ünal, bu yıl 14. Bahattin Tatış Resim Yarışması kapsamındaki sergide yer aldı. Genç sanatçı ayrıca Konyaaltı Belediyesi’nin düzenlediği “Anadolu Mitleri” konulu resim yarışmasında mansiyon ödülüne layık görüldü.
Ceyhun Yapıcı: 1990 yılında Hatay’da doğan sanatçı Akdeniz Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nde lisans eğitimini sürdürüyor. Yapıcı bu yıl, Konyaaltı Belediyesi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak düzenlediği, “Kadın ve Doğa” konulu resim ve seramik yarışmasında mansiyon ödülüne layık görüldü.
Tevfik Louis Akbaşlı: Muğla`nın Fethiye ilçesinde 1990 yılında doğan sanatçı, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü mezunu. Akbaşlı, 2015 yılında RomArt Bienali’nde yer aldı.
Alper Tabak: Ankara’da doğumlu Tabak, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nde öğrenim görüyor. Sanatçı daha önce 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, Akdeniz Üniversitesi Sinema Topluluğu II. ve III. Kısa Film Günleri’nde yer aldı.
Gizem Sevinç: 1989 yılında Eskişehir’de doğdu. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde lisans öğrenimini tamamladıktan sonra yüksek lisans eğitimine Akdeniz Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Bölümü’nde devam ediyor. Sevinç, 2012’de Mustafa Ayaz Müzesi II. Gençler Arası Resim Yarışması’nda mansiyon ödülüne layık görüldü. 2014 ise, Turgut Pura Vakfı Resim Yarışması kapsamında sanatçının işi sergilenmeye hak kazandı.
Sevim Kaynar: 1971’de Sivas’ta doğdu. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun Kaynar bu sene Antalya Konyaaltı Belediyesi Resim Yarışması’nda birincilik ödülüne layık görüldü.
Mehmet Çimen: 1982, Mardin doğumlu Çimen, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü mezunu… Sanatçı, Mardin Artuklu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde yüksek lisans eğitimine devam ediyor.
Özgü Gündeşlioğlu Demir: 1985 yılında Antalya’da doğdu. Lisans eğitimini Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü’de, yüksek lisans eğitimini ise Akdeniz Üniversitesi, Seramik Anasanat Dalı’nda tamamladı. Akdeniz Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Anasanat Dalı’nda başlamış olduğu sanatta yeterlik eğitimine hala devam eden sanatçı pek çok ödüle layık görüldü. Bunlardan ikisi, 2013 A’Design Award and Competition’da “Fashion, Apparel Garment Design” dalında bronz ödül ve 2012’de BKG Müzeler için Hediyelik Eşya Tasarımı Yarışması’nda ikincilik ödülüdür. Demir’in işleri ayrıca, ulusal ve uluslarası sergilerde koleksiyon seçkilerinde yer aldı.
Pek çok genç sanatçıyı, ulusal ve uluslararası üniversite ve sanat kurumlarıyla gerçekleştirdiği iş birlikleriyle tanıtan Pera Müzesi, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden çıkan tüm bu işleri ve daha fazlasını Karşılaşmalar sergisiyle ziyaretçilere sunuyor. 8 Eylül – 16 Ekim 2016 tarihleri arasında gerçekleşen Karşılaşmalar sergisinde Resim, Heykel, Grafik, Seramik, Fotoğraf, Geleneksel Sanatlar ve Sinema Bölümün’de okumuş ve okumakta olan öğrencilerin işleri sizleri bekliyor. Sergi, gerek Antalya’nın kendine has kent dokusuna, gerek bölgedeki genç üretime dair anlamlı bir tablo sunuyor.
Yarına Notlar sergisinde yer alan, dansçı ve koreograf Amrita Hepi’nin Kâhin Serenatları projesi kapsamında, müzik profesyonelleri ile dinleyenleri harekete geçmeye teşvik eden çalma listeleri hazırladık. Serinin ilk çalma listesi Kübra Uzun’un hazırladığı "İki Elli".
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 100 TL
İndirimli: 50 TL
Grup: 80 TL (toplu 10 bilet ve üstü)