IRWIN - Dušan Mandić

Sanatçı Konuşması

12 Ocak 2017 / 18:30

Pera Müzesi, 10 Kasım 2016 – 07 Mayıs 2017 tarihleri arasında gerçekleşen Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisi kapsamında IRWIN sanatçı grubundan Dušan Mandić ile bir sanatçı konuşması düzenliyor. Konuşma, grubun sanat pratiğine ve NSK oluşumuna odaklanıyor.

IRWIN, Dušan Mandić (Lübliyana, 1954), Miran Mohar (Novo Mesto, 1958), Andrej Savski (Lübliyana, 1961), Roman Uranjek (Trbovlje, 1961) ve Borut Vogelnik’ten (Kranj, 1959) oluşan Slovenyalı bir sanatçı grubudur. Grup 1983 yılında Lübliyana’da kuruldu. IRWIN aynı zamanda Neue Slowenische Kunst (NSK) ve NSK State in Time kurucu üyeleri arasındadır. IRWIN’in seçilmiş sergi ve projeleri arasında Former West, HKW, Berlin, 2013; A Bigger Splash, Tate Modern, Londra; NSK Passport Office, Museum of Modern Art (MOMA), Manifesta, Genk, 2012; The Global Contemporary. The Art Worlds after 1989, ZKM /Center for Art and Media Karlsruhe, Karlsruhe, The International, MACBA, Barselona, 2011; The Promises of the Past, Centre Pompidou, Paris, 2010, State in Time, Kunsthalle Krems, 2009; Here Is Every, Museum of Modern Art (MOMA), 2008–09; NSK Passport Holders, Taipei Bienali, Taipei Art Museum, 2008; Birds of a Feather, Akbank Sanat, İstanbul, 2006–07; Collective Creativity, Kunsthalle Fridericianum, Kassel, 2005; IRWIN: Retroprincip 1983–2003, Künstlerhaus Bethanien, Berlin, 2003; ve Individual Systems, 50th Venedik Bienali, Venedik, 2003 yer alıyor. IRWIN üyeleri Lübliyana’da yaşıyor ve çalışıyorlar.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek ücretsiz etkinlik için yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili İngilizcedir, simültane tercüme yapılacaktır.

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava

Pera Müzesi, Ali Akay ve Alenka Gregorič küratörlüğünde gerçekleşen Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisinde, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Slovenya’dan çağdaş sanatçıları ağırladı.

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava

Büyük Birader’i Çiftdüşünüyoruz! 1984′ten 11 Alıntı

Çiftdüşün Çiftgörü sergimiz George Orwell’ın 1984 romanında kullandığı “Çiftdüşün” kavramına bir göndermeyle isim buldu ve aralarında Tracey Emin, Marcel Dzama, Anselm Kiefer, Bruce Nauman, Raymond Pettibon ve Thomas Ruff gibi isimlerin yanı sıra Türk sanatçıların da yer aldığı seçki, çoğulcu düşünmenin izini sanat eserleri üzerinden sürdü.

Bergman’da Yüzler/ Aynalar/ İllüzyonlar

Şöyle bir proje hayal edin: Birisi çıkıp, Bergman filmlerinde, perdede yüzlere yakın plan yapılan dakikaları saysın, sonra da bu sayıyı onun tüm filmlerinin süresine oranlasın. Benim hissim o ki, ortaya hiç de azımsanamayacak büyüklükte bir oran çıkacaktır.

Formları Şekillendirmek Göçebe Gövde / Biçimlenen İdeolojiler

Formları Şekillendirmek yoğun ve belirgin bir biçimde forma odaklanan; ayrıca ideoloji ve göçebelik gibi kavramları imleyen, bunu gerçekleştirirken yerleşik formları çözümleyerek farklı ve yeni bağlamlar yaratan yapıtları bir araya getiriyor.