IRWIN - Dušan Mandić

Sanatçı Konuşması

12 Ocak 2017 / 18:30

Pera Müzesi, 10 Kasım 2016 – 07 Mayıs 2017 tarihleri arasında gerçekleşen Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisi kapsamında IRWIN sanatçı grubundan Dušan Mandić ile bir sanatçı konuşması düzenliyor. Konuşma, grubun sanat pratiğine ve NSK oluşumuna odaklanıyor.

IRWIN, Dušan Mandić (Lübliyana, 1954), Miran Mohar (Novo Mesto, 1958), Andrej Savski (Lübliyana, 1961), Roman Uranjek (Trbovlje, 1961) ve Borut Vogelnik’ten (Kranj, 1959) oluşan Slovenyalı bir sanatçı grubudur. Grup 1983 yılında Lübliyana’da kuruldu. IRWIN aynı zamanda Neue Slowenische Kunst (NSK) ve NSK State in Time kurucu üyeleri arasındadır. IRWIN’in seçilmiş sergi ve projeleri arasında Former West, HKW, Berlin, 2013; A Bigger Splash, Tate Modern, Londra; NSK Passport Office, Museum of Modern Art (MOMA), Manifesta, Genk, 2012; The Global Contemporary. The Art Worlds after 1989, ZKM /Center for Art and Media Karlsruhe, Karlsruhe, The International, MACBA, Barselona, 2011; The Promises of the Past, Centre Pompidou, Paris, 2010, State in Time, Kunsthalle Krems, 2009; Here Is Every, Museum of Modern Art (MOMA), 2008–09; NSK Passport Holders, Taipei Bienali, Taipei Art Museum, 2008; Birds of a Feather, Akbank Sanat, İstanbul, 2006–07; Collective Creativity, Kunsthalle Fridericianum, Kassel, 2005; IRWIN: Retroprincip 1983–2003, Künstlerhaus Bethanien, Berlin, 2003; ve Individual Systems, 50th Venedik Bienali, Venedik, 2003 yer alıyor. IRWIN üyeleri Lübliyana’da yaşıyor ve çalışıyorlar.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek ücretsiz etkinlik için yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili İngilizcedir, simültane tercüme yapılacaktır.

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava

Pera Müzesi, Ali Akay ve Alenka Gregorič küratörlüğünde gerçekleşen Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisinde, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Slovenya’dan çağdaş sanatçıları ağırladı.

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava

Bir Elçinin Seyahati

Hikâye 1709 yılında İsveç Kralı Demirbaş Şarl’ın ( XII. Karl) Rus Çarı Petro’dan kaçarken Osmanlı’ya sığınması ile başlıyor. İsveç Osmanlı’ya borçlanıyor, bu sırada Osmanlı stratejik bir değişiklik yapıyor ve artık Avrupa’ya elçi yollamaya başlıyor… Tarihi metin ve sefaretnamelerden yola çıkarak Oryantalist Resim Koleksiyonu yöneticimiz Barış Kıbrıs kaleme aldı.

Kimliğe İlişkin Uzlaşımlar

Portreler, kaçınılmaz olarak toplumsal tanınmaya ve ideolojik değişikliklere tabidir. Bu alanda yer alan eserler, toplumsal cinsiyet ve ırka ilişkin kültürel uzlaşımların yanı sıra film yıldızlarının imajlarında işleyişte olan estetik stratejileri sorguluyor.

Bir Fotoğrafçı Biyografisi Guillaume Berggren

Fotoğraf tekniğini Berlin’de öğrenen Berggren İstanbul’a gelene kadar pek çok farklı Avrupa kentinde çeşitli işler yaparak yaşamını sürdürür.