Form Olarak Zaman Üzerine Çözümsel Yaklaşımlar
Şeref Erol

Konuşma

28 Şubat 2019 / 18:30

Sanatçı ve akademisyen Şeref Erol, Zaman Değişmeli sergisi kapsamında gerçekleştireceği konuşmasında "tesislerimizin, diğer bir deyişle tasarımlarımızın ya da kurgularımızın olanağı olarak zaman" kavrayışımızı, formel bilimler (mantık, matematik) ve felsefe bağlamında, kimi düşünsel süreçleri ilişkilendirerek ele alacak. Erol'un zaman formu bağlamında ele alacağı düşünsel süreçler; Kant'ın kritiği üzerinden, Kant öncesi ile sonrası felsefi ve bilimsel kavrayışlar olarak ifade edilebilir.

Şeref Erol hakkında

1975 doğumlu Şeref Erol, 2005 yılından bugüne Sanat Tanımı Topluluğu olanağında sanat ve kuramsal çalışmalarını sürdürüyor. 2013 yılından bu yana Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde kurduğu Sanat Tanımı Topluluğu dayanaklı, "Metin ve Çözümsel Sanat Atölyesi" derslerini yürütüyor. Erol, yaklaşık bir yıldır Mersin’de, "Sanat Tanımı Topluluğu"nun kavramsal sanat etkinlikleri formuna doğrudan gönderme yapan, "Çözümsel Sanat Topluluğu"nun çözümsel sanat etkinliklerinin katılımcıya açık çalışmalarını, topluluğun sürekli belirli katılımcısı olan Elif Kılıçdoğan ile birlikte gerçekleştiriyor.

Görsel künyesi:
Raqs Media Collective
Tekrar-koş, 2013
Tek ekranlı gerçek-boyutlu video projeksiyonu: Henri Cartier Bresson’un 1948’de Şangay’daki bir banka hücumunu gösteren fotoğrafının yeniden canlandırması
Tekrarlı gösterim
Sanatçı ve Frith Street Gallery, Londra’nın izniyle

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili Türkçedir.

 

Süreli Sergi

Zaman Değişmeli

Zaman Değişmeli sergisi, jeopolitik bağlamda kontrol altında tutulan zaman algımızı sorguladı. Sergide yer alan üç sanatçı, bugün pek çok sistem tarafından dayatılan çizgisel zaman anlayışına alışılagelmişin dışında bir bakış sundu.

Zaman Değişmeli

Hafıza  Anılar İnşa Etmek / Anı Odası / Ölümü Anımsa

Hafıza Anılar İnşa Etmek / Anı Odası / Ölümü Anımsa

Her hafıza bir iç hikâyeyi anlatır; her koleksiyonun da bir iç hikâyesi vardır. Koleksiyon; sanatçı, izleyici, koleksiyoner gibi pek çok farklı hafızanın, hikâyenin birbiri içine geçtiği yerdir.

Heykele Geçiş

Heykele Geçiş

Manolo Valdés’in resimleri, maddesel bir mevcudiyet arayışındayken, bu arayış onun heykellerinde daha da belirgindir. Her geçen yıl, bu alanda daha üretken hale gelir. Günümüzde heykel, sanatçının zamanının ve çabalarının büyük bir bölümünü kapsıyor.

Sina Çölünde Bir Yalnız Kartal

Sina Çölünde Bir Yalnız Kartal

John Frederick Lewis en önemli Viktorya dönemi Britanyalı Oryantalist sanatçılarından biri olarak kabul edilir. Pera Müzesi’nde 2008 yılında Tate Britain işbirliğiyle düzenlenen Doğu’nun Cazibesi sergisinde Lewis’ın eserleri sergilenmişti.