Anadolu Ağırlıkları Yaz Programı

Yaz Programı

16 - 17 Haziran 2022

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu kapsamında lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik Anadolu Ağırlıkları Yaz Programı sunuyor. Antik Çağ ekonomisi ve ticareti üzerine yapılan çalışmalarda göz ardı edilen ağırlık ve ölçü konularını disiplinlerarası bir bakış açısıyla ele alan program, Anadolu’da Helenistik Dönem, Roma ve Bizans ticareti, kültürü ve ekonomisi üzerine çalışan genç araştırmacılara gerekli teorik ve pratik alt yapıyı sağlamayı amaçlıyor.

İki gün sürecek seminerler ve atölye çalışmalarından oluşan programın ilk gününde Anadolu Ağırlıkları terminolojisi hakkında temel bilgiler, Helenistik Dönem, Roma Dönemi ve Bizans Dönemi bronz ve kurşun ağırlıkları üzerine seminerler verilecek. Ağırlık birimleri ve ölçüm hakkında temel bilginin yanı sıra ağırlıkların kültürel ve sosyal hayattaki yeri ele alınacak: Tüccarların alışveriş yaparken kullandıkları güven sembolleri, ağırlıklar üzerinde bulunan şehir simgelerinin tarihi ve mitolojik hikâyeleri ve pazar yerinde adalet gibi konular incelenecek.

Programın ikinci günü pratik çalışmalarına odaklanacak, Anadolu ağırlıkları, temel müzecilik eğitimi çatısı altında vaka çalışmaları ve atölyelerle incelenecek. Arkeolojik bir kazıda eserlerin çıkarılışı, belgelenmesi, konservasyonu, müzeye getirilmesi, müzede koleksiyon yönetimi, eserlerin sergilenmesi ve müzede eğitim atölyeleri ağırlıklar özelinde değerlendirilecektir.

Anadolu Ağırlıkları Yaz Programı Pera Müzesi’nde yüz yüze gerçekleştirilecektir. Program dili Türkçedir. Program ücretsiz olup şehir dışından gelecek öğrencilerin konaklama ve ulaşım masraflarını kendileri karşılamaları gerekmektedir.

Program detayları için tıklayın!

Dünyadan Güncel Seramikler: 10 Sanatçı, 10 Yapıt

Dünyanın önde gelen güncel seramik sanatçılarının yapıtlarından bir seçkiyi paylaşıyoruz. Seramik geleneksel olarak işlevsel ya da dekoratif nesneler için kullanılsa da, son dönemde güncel sanatçıların da odağına aldığı bir malzeme haline geldi.

Giacometti ve İnsan Figürü

Alberto Giacometti sergisinin ikinci bölümü, büyük yapıtlarla birlikte çoğunluğu 1950-1960 yılları arasında gerçekleştirilmiş, sanatçının dünya algısını geliştirdiği ve gerçeği olduğu gibi değil de gördüğü gibi yansıttığı olgunluk dönemi yapıtlarını ele alıyordu.

Öğrendiğim 10 Şey: Narın Rengi

Narın Rengi’nin yönetmeni Sergey Parajanov, Gürcistan’ın Tiflis şehrinde doğmuş olsa da, aslen Ermeni’ydi. Sayat-Nova ile kendini ruhen yakın hisseden Parajanov, çok sayıda kültüre ev sahipliği yapan Transkafkasya ile arasındaki bağ sebebiyle, ozanın yaşamını beyaz perdeye aktaracak ideal sanatçı olduğuna inanıyordu