Anadolu Ağırlıkları Yaz Programı

Yaz Programı

16 - 17 Haziran 2022

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu kapsamında lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik Anadolu Ağırlıkları Yaz Programı sunuyor. Antik Çağ ekonomisi ve ticareti üzerine yapılan çalışmalarda göz ardı edilen ağırlık ve ölçü konularını disiplinlerarası bir bakış açısıyla ele alan program, Anadolu’da Helenistik Dönem, Roma ve Bizans ticareti, kültürü ve ekonomisi üzerine çalışan genç araştırmacılara gerekli teorik ve pratik alt yapıyı sağlamayı amaçlıyor.

İki gün sürecek seminerler ve atölye çalışmalarından oluşan programın ilk gününde Anadolu Ağırlıkları terminolojisi hakkında temel bilgiler, Helenistik Dönem, Roma Dönemi ve Bizans Dönemi bronz ve kurşun ağırlıkları üzerine seminerler verilecek. Ağırlık birimleri ve ölçüm hakkında temel bilginin yanı sıra ağırlıkların kültürel ve sosyal hayattaki yeri ele alınacak: Tüccarların alışveriş yaparken kullandıkları güven sembolleri, ağırlıklar üzerinde bulunan şehir simgelerinin tarihi ve mitolojik hikâyeleri ve pazar yerinde adalet gibi konular incelenecek.

Programın ikinci günü pratik çalışmalarına odaklanacak, Anadolu ağırlıkları, temel müzecilik eğitimi çatısı altında vaka çalışmaları ve atölyelerle incelenecek. Arkeolojik bir kazıda eserlerin çıkarılışı, belgelenmesi, konservasyonu, müzeye getirilmesi, müzede koleksiyon yönetimi, eserlerin sergilenmesi ve müzede eğitim atölyeleri ağırlıklar özelinde değerlendirilecektir.

Anadolu Ağırlıkları Yaz Programı Pera Müzesi’nde yüz yüze gerçekleştirilecektir. Program dili Türkçedir. Program ücretsiz olup şehir dışından gelecek öğrencilerin konaklama ve ulaşım masraflarını kendileri karşılamaları gerekmektedir.

Program detayları için tıklayın!

Marcel Duchamp’ın Bisiklet Tekerleği

1998 yılında Ben Jakober ve Yannick Vu, Marcel Duchamp’ın Roue de Bicyclette adlı eserinin bir yeniden-yapımını gerçekleştirdiler. Duchamp’ın ilk “ready-made” eseri olarak kabul edilen Roue de Bicyclette, bisiklet tekerleği ve mutfak taburesinin, amacı olmayan bir makineye dönüştürülmesi.

Gece Yarısı Hikâyeleri: Kırmızı Buton <br> Funda Özlem Şeran

Gece Yarısı Hikâyeleri: Kırmızı Buton
Funda Özlem Şeran

Çölde gece sakindi. Fareler bile ortalıkta yoktu. Karanlığın içinde birkaç LED yanıp sönüyor, dönüp duran bir fanın sesi sonsuz boşluğu dolduruyordu. Sessizliği bölen konuşma hiçbir yere varmıyor gibiydi.

Büyük K’nın serüveni

16 Kasım 2018 tarihinde Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu, Uluslararası Birimler Sistemi’ni (SI) gözden geçirmek amacıyla 26.’sı düzenlenen Ağırlık ve Ölçüler Konferansı’nda bir araya geldi. Konferansın sonuncunda, 60 üye ülkenin oylamasıyla 7 temel ölçü biriminin 4’ünün tanımı değişti. Kütle birimi olan kilogram da bunlardan bir tanesi. Sürecin temel noktalarını açıklamadan önce kilogramı ve tarihini yakından tanıyalım.