Anadolu Ağırlıkları Yaz Programı

Yaz Programı

16 - 17 Haziran 2022

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu kapsamında lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik Anadolu Ağırlıkları Yaz Programı sunuyor. Antik Çağ ekonomisi ve ticareti üzerine yapılan çalışmalarda göz ardı edilen ağırlık ve ölçü konularını disiplinlerarası bir bakış açısıyla ele alan program, Anadolu’da Helenistik Dönem, Roma ve Bizans ticareti, kültürü ve ekonomisi üzerine çalışan genç araştırmacılara gerekli teorik ve pratik alt yapıyı sağlamayı amaçlıyor.

İki gün sürecek seminerler ve atölye çalışmalarından oluşan programın ilk gününde Anadolu Ağırlıkları terminolojisi hakkında temel bilgiler, Helenistik Dönem, Roma Dönemi ve Bizans Dönemi bronz ve kurşun ağırlıkları üzerine seminerler verilecek. Ağırlık birimleri ve ölçüm hakkında temel bilginin yanı sıra ağırlıkların kültürel ve sosyal hayattaki yeri ele alınacak: Tüccarların alışveriş yaparken kullandıkları güven sembolleri, ağırlıklar üzerinde bulunan şehir simgelerinin tarihi ve mitolojik hikâyeleri ve pazar yerinde adalet gibi konular incelenecek.

Programın ikinci günü pratik çalışmalarına odaklanacak, Anadolu ağırlıkları, temel müzecilik eğitimi çatısı altında vaka çalışmaları ve atölyelerle incelenecek. Arkeolojik bir kazıda eserlerin çıkarılışı, belgelenmesi, konservasyonu, müzeye getirilmesi, müzede koleksiyon yönetimi, eserlerin sergilenmesi ve müzede eğitim atölyeleri ağırlıklar özelinde değerlendirilecektir.

Anadolu Ağırlıkları Yaz Programı Pera Müzesi’nde yüz yüze gerçekleştirilecektir. Program dili Türkçedir. Program ücretsiz olup şehir dışından gelecek öğrencilerin konaklama ve ulaşım masraflarını kendileri karşılamaları gerekmektedir.

Program detayları için tıklayın!

Yüz Yüze

Bir koleksiyonun en az dört kuşak boyunca aktarılması gerektiğine inanan ve bunu bir bayrak yarışına benzeten Nahit Kabakcı’nın 1980’lerden itibaren oluşturmaya başladığı Huma Kabakcı Koleksiyonu Türkiye’de, bilinçli ve sürekliliği olan az sayıdaki koleksiyondan biri.

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Polen, Fotosentez & Rock’n Roll <br> Murat Başekim

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Polen, Fotosentez & Rock’n Roll
Murat Başekim

Loş gecede çağırıyor. Beni. Beni istiyor. İşitiyorum fısıltısını. Parfümünü.Tatlı tükürüğünü. Siluet sallanıyor. Çağırıyor. Ona gitmeliyim.O kadar uzakta değil. İşitiyorum. Aşk bu. Eminim.

Moskova Kavramsalcılığı

Düşünme biçimimiz kökten bir değişime uğramış durumda, ama insanların çoğu bunun pek farkında değil gibi.

Kurumsallaşmış düşünme biçimi son 24 yüzyıldır yaptığı gibi doğrusal Neo-Platonik yapısını sürdürüyor.