“Andy Amcam”
James Warhola

Konferans

10 Mayıs 2014

Andy Warhol’un yeğeni James Warhola, amcası hakkında bir konferans verecek. Etkinlik, 7 Mayıs’ta Pera Müzesi’nde açılan Andy Warhol: Herkes için Pop Sanat sergisi kapsamında düzenleniyor.James Warhola 1955’te Pittsburgh-Pensylvania’da doğdu. Sanata düşkün ailesi, özellikle de amcası ünlü Pop Art sanatçısı Andy Warhol onu çok etkiledi. Küçük yaşlarda amcasının ayakkabılara illüstrasyonlar yapmasını izleyen James de bir illüstratör olmak istiyordu. Amcası gibi o da ünlü Tam O’Shanter’ın sanat derslerini izledi ve 1977’de Carnegie Mellon Üniversitesi’nden mezun oldu. New York’a taşınınca prestijli Art Students League’de resim becerilerini geliştirme ve sipariş üzerine illüstrasyon ve tasarım işleri yapma olanağı buldu. 1987’de bir sanat yönetmeni ona bir çocuk kitabı metni vererek ne isterse yapmasını söyledi. Kitabın adı “The Pumpkinville Mystery” (Kabakköy’ün Gizemi) idi ve bir anda Cadılar Bayramı döneminin en sevilen kitabı haline geldi. James Warhola bugüne kadar 30’un üstünde kita.bın illüstrasyonlarını yaptı, bazılarını da kendisi yazdı. Bu kitaplarla çeşitli ödüller kazandı, 2004’teyse özyaşamöyküsel hikayesi “Uncle Andy’s” (Andy Amcanın Evi) ile International Reading Association’ın En İyi Kurmaca-Dışı Resimli Kitap Ödülü’nü kazandı. Warhola New York’ta Hudson River Valley’de ve Baltimore-Maryland’de yaşıyor.

Türkçe simültane çeviriyle İngilizce düzenlenecek konferans Pera Müzesi Oditoryumu’nda düzenlenecek. Etkinlik ücretsizdir ve rezervasyon alınmamaktadır.

Andy Warhol

Andy Warhol: Herkes için Pop Sanat sergisinde, Andy Warhol’un (1928-1987) Campbell’s Soup, Kovboylar ve Kızılderililer, Tehlikedeki Türler, Çiçekler, 20. Yüzyıldan On Yahudi Portresi dizilerinin yanı sıra, Mick Jagger ve Lenin gibi ünlü isimlerin portreleri de yer aldı.

Andy Warhol

Mark Požlep

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisi kapsamında sergide yer alan sanatçıların eserlerini paylaşmaya devam ediyoruz. Bu kez 1981, Slovenya doğumlu Mark Požlep’in sergideki “Cennetten de Garip” adlı eserini ele alıyoruz.

Bergman’da Yüzler/ Aynalar/ İllüzyonlar

Şöyle bir proje hayal edin: Birisi çıkıp, Bergman filmlerinde, perdede yüzlere yakın plan yapılan dakikaları saysın, sonra da bu sayıyı onun tüm filmlerinin süresine oranlasın. Benim hissim o ki, ortaya hiç de azımsanamayacak büyüklükte bir oran çıkacaktır.

Ressamların Gözünden Osmanlı’da Kadın Giyimi

Yabancılara kapalı bir dünya olduğundan Harem’deki kadınların yaşantısı batılı ressamların ve sanat tüketicisinin en çok ilgisini çeken konulardan olmuştur.