Arzuyu İnşa Etmek
Jasmina Cibic

Sanatçı Konuşması

5 Mayıs 2017

Pera Müzesi, Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisi kapsamında, sanatçılardan Jasmina Cibic ile bir konuşma gerçekleştiriyor. Konuşma, sergide yer alan Pavyon ve Arzuyu İnşa Etmek işlerinin yanı sıra, sanatçının diğer işlerinden de örnekler sunarak eserlerinde ön plana çıkan ulus inşası ve iktidarın temsiliyle ilişkilenmesi gibi temalara odaklanacak.

Cibic kendine özgü bir dil yaratabilen genç kuşak Sloven sanatçılardan biridir. Eserleri mekân ve bağlam ile belirlenir, performatif bir nitelik taşır ve var olan bir çevreyle onun siyasetini yeniden değerlendirmek için geniş bir eylem, medya ve teatral taktik manzumesinden yararlanır. Sanatçının sanatsal deneylerinin ana unsurunu, sanat eserinin parçalarına ayrılması ve analiz edilmesi, sanatsal temsilin ve bunun izleyenle ilişkisinin sorgulanması oluşturur; bu bakımdan sanatçı, sorguladığı sistemin içinde faaliyet gösterir.

Sloven sanatçı Jasmina Cibic, 1979 yılında Lübliyana’da doğar. Kariyeri boyunca çeşitli uluslararası kurumlarda çok sayıda sergi düzenler. Seçili sergileri arasında: MSU Zagreb, MSU Belgrad, Ludwig Müzesi Budapeşte, MNHA Lüksemburg ve California College of the Arts bulunur. Son dönemde filmleri Pula Film Festivali, HKW Berlin, Les Rencontres Internationales Paris ve Dokfest Kassel ve Kopenhag Uluslararası Film Festivali’nde gösterilmiştir.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili İngilizcedir, Türkçe simültane çeviri olacaktır.

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava

Pera Müzesi, Ali Akay ve Alenka Gregorič küratörlüğünde gerçekleşen Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisinde, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Slovenya’dan çağdaş sanatçıları ağırladı.

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava

Gerçekler Acıtır!   Küratör Anlatıyor: Günümüz İmgeleri

Gerçekler Acıtır! Küratör Anlatıyor: Günümüz İmgeleri

Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi öğrencilerinin eserlerinin önemli bir bölümü sosyo-politik, ekonomik ve kültürel çağdaş gerçeklerin çoğunlukla acı verici yönleriyle uğraşıyor, bu konuda bir farkındalık yaratıyor, bize sesleniyor, bizi uyarıyor, tartışma yaratıp bize yeni yorumlar sunuyor.

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri:  Cadıların Güneşi

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Cadıların Güneşi

Pera Müzesi Blog, Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği (FABİSAD) işbirliğiyle, “Gece Yarısı Korku Hikâyeleri” isimli yeni ve tüyler ürpertici bir hikâye dizisi sunuyor.

Haliç

Batılı ressamların İstanbul’u konu alan resimleri söz konusu olduğunda Haliç çok özel bir yere ve öneme sahiptir. Topkapı Sarayı ve anıtsal yapıların yer aldığı Tarihi Yarımada’yla, batılıların konakladığı, yabancı elçiliklerin yer aldığı Galata’yı birbirinden ayıran bu su kütlesi, geçişimli bir sınır gibidir adeta.