Aslı Uludağ

Performans

2 Mart - 15 Nisan 2018

2 Mart – 1 Nisan 2018 tarihleri arasında sanatçı Aslı Uludağ tarafından gerçekleştirilen “Bir Avuç Hak” başlıklı uzun soluklu performans sona erdi. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinlenerek yaratılan ve Pera Müzesi’nin Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergi katında bir ay süreyle gerçekleşen performans, imzalanmasının 70. yılında İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni mercek altına aldı. Performansın alanı olarak düzenlenen yerleştirme 15 Nisan 2018 tarihine kadar Müze’de sergilenmeye devam ediyor.

Çok aşamalı bu performans sırasında İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kelimeleri izleyici katılımı ile teker teker Türk dilinden silinerek ödünç alındı ve Türkçe sözlüğündeki sıraları hesaplanarak sayısal değere tercüme edildi. Bu sayılar, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin düzenlemeyi amaçladığı toplu ve yerleşik yaşamın yapı taşlarından olan buğdaya çevrilerek tartıldı. Performansın son aşamasında ise tartılan buğday ile bildirgenin ağırlığı 766.133 kg olarak hesaplandı.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi 1948 yılında Birleşmiş Milletler tarafından imzalanmıştır. Otuz maddeden oluşan bu bildirge, dünya genelinde din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmadan bütün insanlar için eşit hak, özgürlük ve yaşam standardı oluşturur. Bildirgenin parçalanıp analiz edildiği bu performans sırasında, bu önemli metin farklı boyut, şekil ve kavramlara tercüme edildi ve bizden uzaklaşan, kaybolan anlamı yer yer şiirsel, yer yer absürt yaklaşımlarla, portreleri müzenin Oryantalist Resim Koleksiyonu’nda bulunan Osmanlı dönemi elçileri huzurunda arandı.

İlgili Proje

Bir Avuç Hak

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinlenerek yaratılan ve Pera Müzesi’nin Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergi katında bir ay süreyle Aslı Uludağ tarafından gerçekleştirilen performans, imzalanmasının 70. yılında İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni mercek altına aldı.

Deniz Sefası

Deniz hamamından plaja geçiş ise bir devrim niteliğindeydi. Rus ihtilalinde ülkelerinden kaçan Beyaz Ruslar, İstanbul’da pek çok dönüşüme neden olmuşlardı, bunlardan en önemlisi de halkın denizle buluşmasına vesile olan plaj alışkanlıklarıydı. 1920’lerden itibaren deniz hamamları evrilerek yerlerini yavaş yavaş kadın ve erkeğin beraber denize girebildiği plajlara bıraktı. Bu blog yazımızda İstanbul’un plajlarını ve onların özelliklerini ele alıyoruz.

Gece Yarısı Hikâyeleri: Retro Rüyalar Oteli <br> Doğu Yücel

Gece Yarısı Hikâyeleri: Retro Rüyalar Oteli
Doğu Yücel

Benden beklemiyordu bunu. Ben de o gün o anda evlilik kararı alacağımızı beklemiyordum. Birden bire ama tamamen de günümüze uygun olup bitti her şey. Evlilik fikri aynı anda aklımızdan geçmiş, aynı anda gülümsemiş, aynı anda gözümüzü kapatıp aynı anda gözümüzü açmıştık.

Pera Öğrenme’yle #KendinGez Bana Bak!’tan Beş Eser

Bana Bak! “la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Portreler ve Diğer Kurmacalar sergimizi gezerken çocuklarınıza rehberlik etmek ister misiniz? Sergimizden beş farklı eseri ele aldığımız bu yazımızda, rehberlerimizin çocuklara sergimizi anlatırken nasıl bir yol izlediğini göreceksiniz.