Coşkun Aral ve Yekta Kopan

Söyleşi

12 Şubat 2020 / 18.30

Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl sergisi, 1839’da fotoğrafın bulunuşunun ilanı ve ilk fotoğraf gezisinin 180. yılında aynı rotayı günümüz teknikleriyle yeniden keşfeden fotoğraf sanatçılarının yorum ve bakış açılarını bir araya getiriyor. Sergi kapsamında gerçekleşecek Coşkun Aral ve Yekta Kopan söyleşisi, Aral’ın, sergide yer alan Sina Dağı, Gazze, Beytüllahim, Kudüs, Nablus, Sayda, Deyrülkamer, Şam ve Trablusşam fotoğraflarına ve bu bölgelere ilişkin deneyimlerine odaklanıyor.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili Türkçedir.

Coşkun Aral hakkında
Aral, 1 Mayıs 1956'da Siirt'te doğdu. Ortaokul ve liseyi İstanbul'da bitirdi. 1974 yılında Günaydın ve Gün gazetelerinde fotoğraf gazeteciliği kariyerine başladı. 1976 yılında Ekonomi ve Politika gazetesine geçti. Taksim Meydanı katliamı sırasında çektiği fotoğraflarla İstanbul, Uluslararası İşçi Partisi tarafından 1 Mayıs 1977'de gerçekleşen uluslararası basın tarafından tanındı. Fotoğrafları Fransız fotoğraf ajansı Sipa Press tarafından dağıtıldı ve Time and Newsweek haber dergilerinde yayınlandı. Daha sonra Türk Haber Ajansı'na ve serbest fotoğrafçı olarak Milliyet ve Hürriyet gazetelerine hizmet verirken ajansın Türk muhabiri oldu. 1980 yılında Coşkun Aral, Sipa Press tarafından ilk kez yurtdışında görevlendirildi. O zamandan itibaren sürekli olarak Lübnan, İran, Irak, Afganistan, Kuzey İrlanda, Çad ve Uzak Doğu gibi dünyanın en çatışmalı bölgelerinde çalıştı.

Yekta Kopan hakkında
1968’de doğdu. Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri adlı kitabı 2002 Sait Faik Hikâye Armağanı’na, Karbon Kopya adlı kitabı 2007 Dünya Kitap Yılın Telif Kitabı Ödülü’ne, Bir de Baktım Yoksun adlı kitabı da 2010 Yunus Nadi Öykü Ödülü’ne ve 2010 Haldun Taner Öykü Ödülü’ne değer bulundu. İlk çocuk kitabı Burun 2009’da yayımlandı. Türk öyküsü üstüne bir sözlük çalışması olan İpekli Mendil’in editörlüğünü yaptı. Çeşitli dillere de çevrilen kitaplarından bazıları şunlardır: İçimde Kim Var, Kediler Güzel Uyanır, Aile Çay Bahçesi, İki Şiirin Arasında, Sakın Oraya Gitme.  1970’li yıllardan bu yana sürdürdüğü seslendirme çalışmalarına halen devam eden Yekta Kopan, 2000’li yılların başlarından itibaren NTV’de bir kültür sanat programının sunuculuğunu yaptı. Aynı dönemde Radikal gazetesi ve Milliyet Sanat Dergisi’nde düzenli olarak yazdı. Allianz Motto Müzik YouTube platformunda Noktalı Virgül adlı programı, Hepsiburada.com için de Yekta Kopan’la Yazar Söyleşileri adlı programı hazırlayıp sunuyor. Aynı zamanda İş Sanat’ın danışmanı olan Kopan, ayrıca İstanbul Bilgi Üniversitesi Marka Okulu - Pazarlama İletişimi Yüksek Lisans Programı’nda ders veriyor.

Kendine Ait Bir Saha

Kendine Ait Bir Saha

Pera Film Altın Madalya: Sporda Kadın programı kapsamında 5Harfliler ile bir yazı dizisi sunuyor. Kendilerini; “kadın gündeminin peşinde, bağımsız bir internet sitesi” diye tanımlayan 5Harfliler bizim için hazırladıkları ilk yazılarında Yeni Nesil Kraliçeler: Bir Zanzibar Futbol Öyküsü belgeselini ele alıyor. Serinin bu ilk yazısı Denzi Deng’in kaleminden!

Sergey Parajanov Anlatıyor

Sergey Parajanov Anlatıyor

“Olabilecek en kötü hapishane koşullarıyla karşılaştığımda, bir seçim yapmak zorunda olduğumu anladım: ya dibe vuracaktım ya da bir sanatçı olacaktım.”

Bir Elçinin Seyahati

Bir Elçinin Seyahati

Hikâye 1709 yılında İsveç Kralı Demirbaş Şarl’ın ( XII. Karl) Rus Çarı Petro’dan kaçarken Osmanlı’ya sığınması ile başlıyor. İsveç Osmanlı’ya borçlanıyor, bu sırada Osmanlı stratejik bir değişiklik yapıyor ve artık Avrupa’ya elçi yollamaya başlıyor… Tarihi metin ve sefaretnamelerden yola çıkarak Oryantalist Resim Koleksiyonu yöneticimiz Barış Kıbrıs kaleme aldı.