Elçi – İ. Ata Doğruel

Performans

31 Mart - 2 Nisan 2017

Sanatçı İ. Ata Doğruel’in Elçi (Ambassador) başlıklı performansı, Oryantalist Resim Koleksiyonu’ndan derlenen Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergisine odaklanıyor. 17. yüzyıldan 19. yüzyıla elçi portreleri ve elçilerin sanat koruyuculuğu üzerine yeni bir bakış ve yorum getiren performans özellikle ikilik kavramını irdeliyor. Sanatın rehberliğinde diplomasi tarihinin dolambaçlı yollarını anlatan sergi ilgi çekici kişiliklerle de tanıştırıyor. 

İ. Ata Doğruel hakkında

Uzun süreliperformanslarıyla İ. Ata Doğruel (d. 1991, Kütahya), soyutlanma, dayanıklılık gibi kavramlar üzerine yoğunlaşarak, bedensel ve zihinsel sınırlarını zorlamayı hedefler. Lisans eğitimine Koç Üniversitesi Hukuk fakültesinde başlayıp Medya ve Görsel Sanatlar fakültesinde devam ediyor. Sanatçı 9 günlük açlık, 13 günlük sessizlik gibi kendini, doğayı, evreni keşfederek daha fazla soru üretmeyi amaçladığı performanslar gerçekleştirdi. 

İlgili Proje

Yeniden Bak

Pera Müzesi, Performistanbul iş birliğiyle Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyon sergilerinden ilham alan “Yeniden Bak” performans programını sundu. Sanatçılar İ. Ata Doğruel “Elçiler”, AslieMk “Yerinde” ve Ekin Bernay “9 Taş” başlıklı performanslarıyla Pera Müzesi’ndeki Oryantalist Resim, Kütahya Çini ve Seramikleri ve Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri koleksiyon sergilerine yeni bir bakış sundular. 

Yeniden Bak

Araba Sevdası Yahut Hikâyenin Aslı <br> Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası

Araba Sevdası Yahut Hikâyenin Aslı
Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası

Nickolas Muray: Bir Fotoğrafçının Portresi sergisi kapsamında Çağlayan Çevik kurmaca bir yazı dizisi kaleme aldı. 

Bizans’ta Akılcı Tıp

Bizans’ta Akılcı Tıp

Bizans tıp sanatı, Hippokrates ve Galen tarafından aktarılmış olan Grek-Roma tıbbı ile Bergamalı Oribasius, Diyarbakırlı Aetios, Aydınlı Aleksandros ve Aeginalı Paulos gibi hekimler tarafından sunulan yeni kavramlara dayandırılmıştır.

Kimliğin Parçaları

Kimliğin Parçaları

1972 yılında Bosna-Hersek’teki ilk Güzel Sanatlar Akademisi olarak kurulan Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi kuruluşundan bu yana Saraybosna çağdaş sanatının en önemli temsilcilerinden biri oldu.