“İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”: Popüler Kültürde Bizans Sergi Turu

Küratörle Sergi Turu

18 Ocak 2022 / 19:00
24 Şubat 2022 / 19:00

Bizans’ın popüler kültürdeki eklektik varlığını keşfe çıkan, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Pera Müzesi için hazırladığı “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”: Popüler Kültürde Bizans sergisi Bizantinizmin çoklu ve birbiriyle çakışan anlamlarını ortaya çıkarıyor. Sergi kapsamında, serginin küratörü Emir Alışık eşliğinde sınırlı sayıda katılımcıyla sergi turu gerçekleştiriliyor.

Emir Alışık Hakkında
Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Bizans Araştırmaları Bölümü’nde Proje Yöneticisi ve YILLIK: Annual of Istanbul Studies Yayın Kurulu üyesi olan Emir Alışık, yüksek lisans eğitimini Central European University Karşılaştırmalı Tarih: Disiplinlerarası Orta Çağ Tarihi bölümünde geç Bizans dönemi siyasi düşüncesi üzerine hazırladığı teziyle tamamladı. Hâlen doktora çalışmalarını İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünde Bizans düşüncesinin İtalyan Rönesans sanatındaki görünümleri hakkındaki teziyle sürdürürken Bizans’ın çeşitli sanat mecralarıyla spekülatif kurgudaki tezahürleri üzerine araştırmalarını da devam ettirmektedir.

Rehberli Tur Ücreti: 50 TL (Pera Müzesi Dostları için ücretsiz) Kontenjanımız sınırlıdır. Tura katılmak için Biletix’ten bilet alabilir ya da resepsiyon@peramuzesi.org.tr e-posta adresinden rezervasyon yaptırabilirsiniz.

“İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”

Bizans’ın popüler kültürdeki eklektik varlığını keşfe çıkan, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Pera Müzesi için, Emir Alışık’ın küratörlüğünde hazırladığı “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”: Popüler Kültürde Bizans, Bizantinizmin çoklu ve birbiriyle çakışan anlamlarını ortaya çıkarıyor.

“İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”

Kimliğe İlişkin Uzlaşımlar

Portreler, kaçınılmaz olarak toplumsal tanınmaya ve ideolojik değişikliklere tabidir. Bu alanda yer alan eserler, toplumsal cinsiyet ve ırka ilişkin kültürel uzlaşımların yanı sıra film yıldızlarının imajlarında işleyişte olan estetik stratejileri sorguluyor.

Bir Fotoğrafçı Biyografisi Pascal Sebah

1857’de Beyoğlu Postacılar Caddesi’nde “El Chark Societe Photograhic” adlı bir stüdyo açan levanten kökenli Pascal Sébah, 1860 yılında fotoğraf tekniğini iyi bilen ve bu alanda Paris’te çalışmalar yapmış A. Laroche adında bir Fransızla birlikte çalışmalarını sürdürmek üzere Rus Elçiliği’nin bitişiğindeki stüdyosuna taşınır...

Viyana'dan Dönüş

Józef Brandt, 17. yüzyıl Polonya’sına büyük ilgi duymuştur. En sevdiği temalar arasında savaş sahnelerinin yanı sıra muharebenin öncesi ve sonrasını ele alan gündelik yaşam sahneleri bulunmaktadır.