Konstantinopolis'te Ticari Yaşam ve Gündelik Hayat:
Mahsul-i Hayal Konstantin Bey’in Pazarda Bir Günü
Koray Durak

Online Konuşma

27 Mayıs 2020 / 18.00

Bizans İmparatorluğunun başkenti Konstantinopolis, hem alım gücü yüksek kalabalık nüfusu hem de büyük bir sarayın varlığı ile Ortaçağ'da Akdeniz'in en büyük pazarlarından biriydi. Bu canlı pazarın hikayesi, aziz hayatlarından kanunlara, edebi eserlerden Yenikapı metro kazılarında ortaya çıkan buluntulara kadar geniş bir yelpazedeki tarihi kaynaklarda mevcuttur. Bu sohbetin amacı özellikle orta Bizans döneminde Konstantinopolis'in ticari hayatının izlerini kentin sokaklarındaki hikayelerde aramak.

Cebinde parası, sırtında abası, mahsul-i hayal Konstantin Bey, bir gün Mese Caddesi'nde alışverişe çıkar. O gün Giresun keteni ve Tekirdağ şarabı alayım derken, ne Strategion'daki (Eminönü) cam atölyesi yangınından canını zor kurtaracağından haberdardır, ne de Artopoleia'daki (Aksaray civarı) tavernalarda bir azizi sarhoşların elinden alacağından.

Koray Durak
2008 yılında itibaren Boğaziçi Üniversitesi, Tarih Bölümü'nde Bizans ve Akdeniz tarihi üzerine lisans ve lisansüstü dersler veren Koray Durak'ın araştırma alanları Bizans ve Ortaçağ İslam dünyasında iktisadi ve ticari hayat ve Ortaçağ Bizans ve Arap yazınında coğrafi imgelemdir. 2011 yılı Türkiye Bilimler Akademisi, Genç Bilim Adamı ödülü alan Koray Durak, Rum/Rhomaios tanımı ve Konstantinopolis üzerine yerli ve yabancı yayınlarda makaleler yazmıştır. Şu anda Bizans İmparatorluğu ile İslam dünyası arasında gerçekleşen farmakolojik madde ticareti üzerine çalışmaktadır.

Konuşma Pera Müzesi Youtube kanalında canlı olarak gerçekleştirilecektir. Etkinlik dili Türkçe’dir.

Küçük Farklılıkların Kibri

Küçük Farklılıkların Kibri

Grayson Perry sergisinde yer alan Küçük Farklılıkların Kibri, 2012’de tamamlanmış altı büyük halıdan oluşan, zevkin ve sınıfın Britanyalılar üzerindeki büyüleyiciliğini araştıran bir seridir.

Şeytanlar, Simgeler, ve Kozmos

Şeytanlar, Simgeler, ve Kozmos

Bizans’ta hastalık ve şifayı kuşatan inançlar, mitlerden, astrolojiden ve Akdeniz havzasında, Yahudiler, Mısırlılar, Mezopotamyalılar ve Yunanlılar tarafından uygulanan büyülerden çıkmıştır.

Barbara Kruger’ın İktidar, Kapitalizm,  Kimlik ve Toplumsal Cinsiyete Odaklanan Pratiği Üzerine

Barbara Kruger’ın İktidar, Kapitalizm, Kimlik ve Toplumsal Cinsiyete Odaklanan Pratiği Üzerine

Nobel Koleksiyonu’ndan bir seçki sunan Ve Şimdi İyi Haberler sergisinde iki çarpıcı yapıtıyla yer alan sanatçı Barbara Kruger’ın yaşamı ve yapıtlarına yakından bakıyoruz.