Konstantinopolis'te Ticari Yaşam ve Gündelik Hayat:
Mahsul-i Hayal Konstantin Bey’in Pazarda Bir Günü
Koray Durak

Online Konuşma

27 Mayıs 2020 / 18.00

Bizans İmparatorluğunun başkenti Konstantinopolis, hem alım gücü yüksek kalabalık nüfusu hem de büyük bir sarayın varlığı ile Ortaçağ'da Akdeniz'in en büyük pazarlarından biriydi. Bu canlı pazarın hikayesi, aziz hayatlarından kanunlara, edebi eserlerden Yenikapı metro kazılarında ortaya çıkan buluntulara kadar geniş bir yelpazedeki tarihi kaynaklarda mevcuttur. Bu sohbetin amacı özellikle orta Bizans döneminde Konstantinopolis'in ticari hayatının izlerini kentin sokaklarındaki hikayelerde aramak.

Cebinde parası, sırtında abası, mahsul-i hayal Konstantin Bey, bir gün Mese Caddesi'nde alışverişe çıkar. O gün Giresun keteni ve Tekirdağ şarabı alayım derken, ne Strategion'daki (Eminönü) cam atölyesi yangınından canını zor kurtaracağından haberdardır, ne de Artopoleia'daki (Aksaray civarı) tavernalarda bir azizi sarhoşların elinden alacağından.

Koray Durak
2008 yılında itibaren Boğaziçi Üniversitesi, Tarih Bölümü'nde Bizans ve Akdeniz tarihi üzerine lisans ve lisansüstü dersler veren Koray Durak'ın araştırma alanları Bizans ve Ortaçağ İslam dünyasında iktisadi ve ticari hayat ve Ortaçağ Bizans ve Arap yazınında coğrafi imgelemdir. 2011 yılı Türkiye Bilimler Akademisi, Genç Bilim Adamı ödülü alan Koray Durak, Rum/Rhomaios tanımı ve Konstantinopolis üzerine yerli ve yabancı yayınlarda makaleler yazmıştır. Şu anda Bizans İmparatorluğu ile İslam dünyası arasında gerçekleşen farmakolojik madde ticareti üzerine çalışmaktadır.

Konuşma Pera Müzesi Youtube kanalında canlı olarak gerçekleştirilecektir. Etkinlik dili Türkçe’dir.

Bir Yük Arabası ve Bir İşgal Evi  <br>  Liliana Maresca

Bir Yük Arabası ve Bir İşgal Evi
Liliana Maresca

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!

Stephen Chambers "Büyük Ülke"

Kraliyet Sanat Akademisi, Stephen Chambers’a Ana Galeriler’in Weston Salonları’nda düzenlenecek, temalı bir sergi için yeni işler üretme fırsatı sunduğunda sanatçı baskıya ve onun sunduğu imkânlara yöneldi.

Jean-Michel Basquiat Bana Bak!

New York sokaklarında hicivli graffitilerinin belirlemeye başladığı 1977’den 1988’deki zamansız ölümüne kadar Jean-Michel Basquiat neo-ekspresyonizm çizgisinde son derece etkili yapıtlar üretti. Bütün çalışmalarında olduğu gibi, şematik fırça darbeleriyle yapılmış bu kara maske de sanat, edebiyat, popüler kültür ve Karayip geleneğine birçok gönderme barındırıyor.