Kütahya Seramikleri ve Müzecilik Semineri

Seminer

23 Eylül 2023 / 10.00

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu kapsamında lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik Kütahya Seramikleri ve Müzecilik Semineri sunuyor. Osmanlı döneminde İznik’ten sonra en önemli seramik üretim merkezi olan Kütahya’da üretilen seramikleri disiplinlerarası bir programla ele alan seminer; müzecilik, sanat tarihi ve kültür tarihini bir araya getiriyor. Genç araştırmacılara Kütahya Seramikleri üzerine yeni bir bakış açısı kazandırmayı amaçlıyor.

Bir gün sürecek seminer ve atölye çalışmalarından oluşan programın ilk kısmında Kütahya seramiklerine odaklanılıyor. Kütahya seramiklerinin 18. yüzyıldan günümüze uzanan sanatsal gelişimi ve Osmanlı kültüründeki yeri ve önemi incelenirken, ikinci kısmında ise pratik çalışmalar yer alıyor. Seramikler, temel müzecilik eğitimi çatısı altında vaka çalışmaları ve atölyelerle inceleniyor. Eserlerin belgelenmesi, konservasyonu, müzeye getirilmesi, müzede koleksiyon yönetimi, eserlerin sergilenmesi ve müzede eğitim atölyeleri Kütahya seramikleri özelinde değerlendiriliyor.

Kütahya Seramikleri ve Müzecilik Semineri İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde yüz yüze gerçekleştirilecektir. Program dili Türkçedir. Program ücretsiz olup şehir dışından gelecek öğrencilerin konaklama ve ulaşım masraflarını kendileri karşılamaları gerekmektedir. 

Detaylı seminer programı ve başvuru koşullarını görmek için tıklayınız.

Süreli Sergi

Kahve Molası

“Sihirli Meyve” olarak Etiyopya’da keşfedilen ve 15. yüzyılda Yemen’den Osmanlı topraklarına ulaşan kahve, kısa zamanda yaygınlaşmış, itibarlı bir içecek olarak sarayda ve zengin evlerinde yerini almış, etrafında ritüeller şekillenmeye başlamış ve sosyal hayatın gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır. 

Kahve Molası

Giorgio de Chirico

Giorgio de Chirico

De Chirico, Mart 1910’da, annesi ve erkek kardeşiyle birlikte Floransa’ya taşındı. De Chirico, ilk metafizik resmini yaptı: Santa Croce Meydanı’ndan esinlediği Bir Güz Öğleden Sonrasının Muamması’nı. 

Nesnelerin Hafızası

Nesnelerin Hafızası

Hediyelik eşyaların kültürel tarihini ele aldığı kitabında Rolf Potts bu tür nesnelerin kişisel hikâyelerle anlam kazandığından bahseder: Nesneler sakladıkları hikâyelerle hatıralara dönüşür. Hatıraları dünyayı değerlendirmek için değil, kendi hikâyemizi anlatmak için toplarız.

Portmantoda Olağan Dedikodular

Portmantoda Olağan Dedikodular

 Dört bölümlük “Söylenen Şeyler” yazı serisinin ikinci bölümde evin portmantosunda yolları kesişen eşyaların dedikodusuna kulak misafiri oluyoruz…