Mark Požlep: Cennetten de Garip

Performans

10 Kasım 2016 / 18:45

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisinde yer alan Cennetten de Garip adlı video ve yerleştirme çalışması kapsamında Mark Požlep ve piyanisti bir dinleti performansı gerçekleştiriyor. Proje, eski Yugoslavya’nın altı ülkesinde, Slovenya, Hırvatistan, Bosna, Karadağ, Makedonya ve Sırbistan’da bulunan huzurevlerinde verilen yedi günlük bir konser turnesi olarak gerçekleştirilmişti. Repertuvar 1950 ve 60’larda Yugoslav popüler müziğine damgasını vurmuş yedi şarkıdan oluşuyor.

Pera Café’de gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır.

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava

Pera Müzesi, Ali Akay ve Alenka Gregorič küratörlüğünde gerçekleşen Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisinde, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Slovenya’dan çağdaş sanatçıları ağırladı.

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava

Louis Isadore Kahn (1901-1974)

Louis I. Kahn, 1901 yılında, tüm yaşamını geçireceği, çalışacağı, âşık olacağı ve yaşama veda edeceği Philadelphia’dan uzakta, Rusya’nın Pärnu kentinde Yahudi bir aileye doğar. Beş yaşındayken ailesiyle birlikte Amerika’ya göç ederler.

Mangala Oyunu

Doğu’ya özgü giysileri içindeki bu üç figür, egzotik bir manzara önünde nargile içip mangala oynarken görülüyor. 1739 tarihli kraliyet koleksiyonları envanterleri, bu grubun üyelerini sarayın haremağası Matthias ve iki odalık olarak tanımlıyor.

Venedik Ressamı

Pera Müzesi 10 Kasım 2016 – 29 Ocak 2017 tarihleri arasında 19. yüzyılın en özgün manzara ressamlarından Fransız sanatçı Félix Ziem’i ağırlıyor.