Matematik Profesörü Miklós Hoffmann ile Sergi Turu

Sergi Turu

23 Ocak 2025 / 19.00

Pera Müzesi, algoritma ve bilgisayar sanatının öncü isimlerinden Vera Molnár, Dóra Maurer ve Gizella Rákóczy'nin eserlerine yer veren Hesaplar ve Tesadüfler ile Vera Molnár ve Molnár’dan esinle güncel yapıtlar üreten 16 sanatçıyı bir araya getiren Vera Molnár’ın İzinde sergileri kapsamında Matematik Profesörü Miklós Hoffmann rehberliğinde sergi turları düzenliyor.

Rehberli turlar, sergilenen eserlerin matematik, olasılık, geometri ve bilgisayar teknolojisiyle ilişkisini inceliyor. Aşağıdaki sorulara ve benzerlerine yanıt arıyor:

-İster şekillerin isterse renklerin uzayı olsun, bir düzlemin ya da uzayın dönüşümleri nasıl yakalanabilir?
-Sanat yoluyla Öklidyen olmayan dünyalara ulaşmak mümkün mü?
-Tüm olasılıkları tek bir eserde resmedebilir miyiz?
-Bilgisayar bir ortak yaratıcı mı, yoksa yalnızca bir araç mı?
-Bilgisayar destekli sanatın ilk örnekleri nasıl ve ne zaman ortaya çıktı?

Rehberli tur ücreti: 200 TL (Pera Müzesi Dostluk Programı üyeleri için ücretsizdir.)

1 saat sürecek sergi turunun dili İngilizcedir. Kontenjanımız sınırlıdır, tura katılmak için Biletix’ten bilet alabilir ya da resepsiyon@peramuzesi.org.tr e-posta adresinden rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Miklós Hoffmann Hakkında
Miklós Hoffmann, Macaristan’ın Eger şehrinde bulunan Eszterházy Károly Üniversitesi’nde Matematik Profesörü ve Bilişim Fakültesi Dekanı’dır. Geometri, bilgisayar grafiği ve sanatı dersleri veren Hoffmann, yıllardır matematik, güzel sanatlar ve bilgisayar bilimi arasındaki ilişki üzerine çalışmaktadır. Özellikle soyut geometrik sanatlar ve bilgisayar destekli sanatlar alanına odaklanmaktadır. Ayrıca, çeşitli çağdaş sanat sergilerinde düzenli olarak rehberli turlar ve açılış konuşmaları gerçekleştirmektedir.

Süreli Sergi

Hesaplar ve Tesadüfler

Hesaplar ve Tesadüfler, algoritma sanatının öncü isimlerinden Vera Molnár, Dóra Maurer ve Gizella Rákóczy'nin Macaristan Ulusal Bankası Koleksiyonu'nda yer alan eserlerini bir araya getirdi. Sergi, Molnár’ın bilgisayar sanatı üzerindeki önemli etkisine odaklanırken, Maurer ve Rákóczy'nin sanatsal pratiklerinin algoritma ve matematiğin entegrasyonu ile soyutlamanın sınırlarını genişletmesinin de izini sürdü.

Hesaplar ve Tesadüfler

Kâhin Serenatları | Güneşe Serenatlar, Kornelia Binicewicz

Kâhin Serenatları | Güneşe Serenatlar, Kornelia Binicewicz

Yarına Notlar sergisinde yer alan, dansçı ve koreograf Amrita Hepi’nin Kâhin Serenatları projesi kapsamında, müzik profesyonelleri ile dinleyenleri harekete geçmeye teşvik eden çalma listeleri hazırladık. Serinin son çalma listesi Kornelia Binicewicz’in hazırladığı "Güneşe Serenatlar".

18 ve 19. Yüzyıl Resimlerinde Camiler

18 ve 19. Yüzyıl Resimlerinde Camiler

Batılı ressamların eserlerinde camiler İstanbul kentinin kimliğini yansıtan başlıca mimari unsurlar olarak karşımıza çıkar. Bazen resimde gösterilen kentin İstanbul olduğunu sadece camilere bakarak anlayabiliriz. Detaylar gerçekle uyuşmasa da, deniz ve ufukta bazen abartılı ölçülerle verilen camiler mekanın tartışmasız biçimde İstanbul olduğunu söyler bize. 

Korku ve Kıyametin Baş Döndürücü Bir İfadesi  <br> Tsang Kin-Wah

Korku ve Kıyametin Baş Döndürücü Bir İfadesi
Tsang Kin-Wah

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!