Yönetmen Danis Tanović ile Söyleşi

Söyleşi

18 Ekim 2018 / 21:00

Pera Film, 18 – 28 Ekim 2018 tarihleri arasında Bosna Sancak Kültür Günleri kapsamında Bosnalı film yönetmeni Danis Tanović’in filmlerinden Belleğin Mirası adlı bir seçki sunuyor. Tarafsız Bölge filminin 19:00’daki gösterimi ardından Danis Tanović ile bir söyleşi gerçekleştiriliyor.

1969 yılında Zenica Bosna Hersek‘te doğan Danis Tanović, büyüdüğü Saraybosna’da Saraybosna Sahne Sanatları Akademisi’nde film yönetmenliği eğitimi almıştır. Saraybosna kuşatma altındayken cephe hattında iki yıl boyunca ordu için çekim yapmıştır. Tanović ve arkadaşlarının bu tehlikeli görevlerde ürettikleri malzeme Bosna Savaşı’na ilişkin çok sayıda filmde ve haberde yer almıştır. 1994’te eğitimini INSAS film okulunda sürdürmek için Belçika’ya göç eden Tanović, bir yandan da kısa filmler ve belgeseller çeker. İlk uzun metraj filmi Tarafsız Bölge (2001), En İyi Yabancı Film dalında hem Oscar hem de Altın Küre ödüllerini almasının yanı sıra, Cannes Film Festivali’nde ve Avrupa Film Ödülleri’nde En İyi Senaryo ödülüne de layık görülmüştür.

Etkinlik dili İngilizcedir, Türkçe simültane çeviri olacaktır. Konuşma ücretsizdir, rezervasyon alınmamaktadır.

18 ve 19. Yüzyıl Resimlerinde Camiler

Batılı ressamların eserlerinde camiler İstanbul kentinin kimliğini yansıtan başlıca mimari unsurlar olarak karşımıza çıkar. Bazen resimde gösterilen kentin İstanbul olduğunu sadece camilere bakarak anlayabiliriz. Detaylar gerçekle uyuşmasa da, deniz ve ufukta bazen abartılı ölçülerle verilen camiler mekanın tartışmasız biçimde İstanbul olduğunu söyler bize.

Bruce Nauman Bana Bak!

Bruce Nauman’ın bu videoları doğrudan doğruya izleyiciyi muhatap alıyor. Ekranda beliren oyuncuların farklı şekillerde söyledikleri cümleler cevaplanması imkânsız varoluşsal sorulara dönüştükçe dinleyici kendini sorguda hissetmeye başlar.

Bizi mi gözetliyor? <br> Vajiko Chachkhiani

Bizi mi gözetliyor?
Vajiko Chachkhiani

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!