Felsefe Atölyesi: Sanat, tarihin kaydını tutabilir mi?

Pera Yetişkin
+18

  • 25 Temmuz 2020 / 14.00

Osmanlı İmparatorluğu’nu ziyaret eden Batılı elçiler, maiyetlerine aldıkları ressamlara ya da geldikleri yerde karşılaştıkları sanatçılara sipariş vererek resimler yaptırırlar. Bu resimler, dönemin olaylarını, geleneklerini, mekanlarını, kişilerini konu alır. Geri dönerken hazırladıkları raporlarla birlikte bu resimleri de beraberlerinde götürürler. Resimlerin aslına sadık görsel belgeler olduğu varsayılır. Öte yandan Avrupa saraylarının duvarlarını da süsler. Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergisi bu resimlerden oluşur.

Bu atölye çalışmasında, sergide yer alan bazı resimler üzerinden bir resmin resmettiği şeyin aslına sadık olup olamayacağı üzerine birlikte felsefi soruşturma yapacağız. Resmedilen, resmeden ve resmettirenin ortak ürünü olan eser, aslına sadık bir belge olabilir mi? Bu eseri izleyen bizlerin bakışı da devreye girdiğinde, geriye ‘asıl olan’ diye bir şey kalır mı? Tarihsel kayıt, olanların mı anlatıların mı kaydıdır?

Etkinlik sonunda katılımcılara e-posta aracılığıyla katılımcı belgesi gönderilecektir.
Etkinlik Zoom Meeting uygulaması üzerinden gerçekleşecektir. Atölyelerin linki sadece biletli katılımcılarla paylaşılmaktadır. Katılımcıları görmek ve kişiye özgü yönergeler verebilmek amacıyla kameranızın ve mikrofonunuzun açık olması gerekmektedir. Bilet alan her katılımcı bunu kabul etmiş sayılır.

İlişkili Sergi: Kesişen Dünyalar, Elçiler ve Ressamlar
Eğitmen: Özge Özdemir
Kontenjan: 20 kişi
Etkinlik başına katılım bedeli: 45 TL
Detaylı bilgi: ogrenme@peramuzesi.org.tr 

Eğitmen Hakkında

Dr. Özge Özdemir, Boğaziçi Üniversitesi Felsefe bölümünden mezun olduktan sonra, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı. Çeşitli devlet ve vakıf üniversitelerinde Öğretim Görevlisi olarak çalıştı. 2015 yılında Montclair State University / Institute for the Advancement of Philosophy for Children (IAPC) merkezinde Çocuklar İçin Felsefe eğitimi programını tamamladı. Little Thinkers Society'nin kurucusudur. Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi’nde Çocuklar İçin Felsefe Eğitmen Eğitimi Uzmanlık Sertifikası programını yürütmekte, aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde yarı-zamanlı öğretim görevlisi olarak Eğitim Felsefesi dersi vermektedir. Redhouse Kidz Yayınları'nın Çocuklar İçin Felsefe kitapları serisinin yazarıdır. Eğitmenlik, eğitmen eğitimi, eğitim içeriği hazırlama konularında bilgi ve deneyim sahibidir. 2009 doğumlu Ferhan'ın annesidir.

yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
Yükleniyor ...

Viyana'dan Dönüş

Viyana'dan Dönüş

Józef Brandt, 17. yüzyıl Polonya’sına büyük ilgi duymuştur. En sevdiği temalar arasında savaş sahnelerinin yanı sıra muharebenin öncesi ve sonrasını ele alan gündelik yaşam sahneleri bulunmaktadır. 

Deniz Hamamları

Deniz Hamamları

Evliya Çelebi’nin ünlü eseri Seyahatname’den anlaşıldığı üzere deniz hamamlarının geçmişi 17. yüzyıla dayanır, kabul görerek yaygınlaşması ise Batılılaşmanın da etkisiyle 19. yüzyılın ortalarını bulur. 

Deniz Sefası

Deniz Sefası

Deniz hamamından plaja geçiş ise bir devrim niteliğindeydi. Rus ihtilalinde ülkelerinden kaçan Beyaz Ruslar, İstanbul’da pek çok dönüşüme neden olmuşlardı, bunlardan en önemlisi de halkın denizle buluşmasına vesile olan plaj alışkanlıklarıydı. 1920’lerden itibaren deniz hamamları evrilerek yerlerini yavaş yavaş kadın ve erkeğin beraber denize girebildiği plajlara bıraktı. Bu blog yazımızda İstanbul’un plajlarını ve onların özelliklerini ele alıyoruz.