Merceğimde İstanbul: Kenti Fotoğraflamak

Pera Yetişkin

  • 20 Ağustos 2023 / 14.00

Zamane İstanbulları sergisinde, fotoğrafları “takip, peşine düşme, rastlantı, takılma ve başka türlü bakma; hatta şehirden kaçma ya da şehre direnme hissi veren” diye nitelenen Ci Demi ve Erdem Varol ile birlikte, İstanbul’un farklı yüzlerini keşfediyoruz! Atölyede katılımcılar, eserleri sanatçılarıyla birlikte inceliyor ve İstanbul’u alışılageldik turistik imge dışında farklı açılardan yeniden yorumluyor. İnteraktif sergi turunun ardından gerçekleşecek kolektif çalışmada katılımcılar, kenti “görmenin” farklı biçimleri üzerine düşünme fırsatı buluyor.

Not: Katılımcıların çektikleri İstanbul fotoğraflarını atölye çalışmasında kullanılmak üzere ogrenme@peramuzesi.org.tr adresine göndermeleri ya da yanlarında getirmeleri rica edilir.

Kontenjan: 10 kişi
Süre: 120 dakika
Atölye başına katılım bedeli: 250 TL

Etkinlik Pera Müzesi’nde (yüz yüze) gerçekleşecektir.
Detaylı bilgi:
ogrenme@peramuzesi.org.tr

Ci Demi hakkında
Fotoğraf hikâyecisi ve eski bir reklam yazarı. Fotoğrafı, İstanbul’a ve onun kişisel psiko-coğrafi okumalarına odaklanıyor. Bir dönem foto muhabirliği yapan sanatçı, belgesel fotoğraf yaklaşımını, otobiyografik bir hikâyeleştirme ile harmanlıyor. Fotoğrafı ve hikâyeciliğini bütünüyle İstanbul’un sahnelerine adayan sanatçı, kitaplaştırmak üzere gerçekleştirdiği çalışmalarını yine bu şehirde sürdürüyor.

Erdem Varol hakkında
Fotoğrafçı. Hemen her gün fotoğraf çekerek, yazarak ve çizerek hayatta kalıyor. Basılı yayınlara özel bir ilgisi olan sanatçı, 2017'den bu yana dört sanatçı kitabı yayımladı ve fotoğrafları iki kolektif sanatçı kitabında yer aldı. İstanbul’da yürüyor ve üretiyor.

yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
Yükleniyor ...

Nesnelerin Hafızası

Nesnelerin Hafızası

Hediyelik eşyaların kültürel tarihini ele aldığı kitabında Rolf Potts bu tür nesnelerin kişisel hikâyelerle anlam kazandığından bahseder: Nesneler sakladıkları hikâyelerle hatıralara dönüşür. Hatıraları dünyayı değerlendirmek için değil, kendi hikâyemizi anlatmak için toplarız.

Bölgenin Hafızası

Bölgenin Hafızası

Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.

Geleceği Hatırlamak

Geleceği Hatırlamak

Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor.