Tarih boyunca Anadolu’da gündelik amaçlarla, alışveriş için kullanılan ağırlıklar kendi zamanlarının ruhunu taşıyor. Peki, bir ağırlık tasarlayacak olsaydınız bunu günümüzün ruhuyla nasıl yapardınız?
Katılımcılar, rehber eşliğinde Ağırlık ve Ölçü Sanatı sergisini gezerek geçmişte Anadolu’da yaşamış tüccarların kullandığı ağırlıkları inceliyor ve farklı coğrafyalarda dünyayı ölçme ve tartma eylemleriyle anlamaya çalışan insanların benzer meraklarla ortaya çıkardıkları pratikleri ve hikâyeleri hakkında bilgi ediniyor. Ardından katılımcılar, dönemin efsanevi figürleri, hayvanları ve kent hikâyelerinin betimlendiği ağırlıklardan ilham alarak seramik kil hamurundan günümüz ikonlarını yansıtan ağırlıklar tasarlıyor.
Kontenjan: 12
Süre: 90 dakika
Atölye Başına Katılım Bedeli: 400 TL
Etkinlik Pera Müzesi’nde gerçekleşecektir.
Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.
Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)