16. İstanbul Bienali

Yedinci Kıta

14 Eylül - 10 Kasım 2019

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen, 16. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yaptı. Fransız küratör, yazar ve akademisyen Nicolas Bourriaud’nun küratörlüğünü üstlendiği bienalin başlığı Yedinci Kıta.

Bourriaud, Bienal’e ev sahipliği yapan her bir mekânın, serginin bir yönüne karşılık geldiğini söylüyordu. Pera Müzesi, paralel dünyalara ait bir antropoloji müzesine, kurmaca arkeoloji ve tarihi yeniden icat eden sanatçılar için bir yere dönüştürüldü. İstanbul Bienali kapsamında Pera Müzesi’nde 13 sanatçının geçmişi yeniden keşfe çıkan eserleri görülebildi. Sanatçı listesi, Anzo, Pia Arke, Charles Avery, Norman Daly, Ernst Haeckel, Evru/Zush, Sanam Khatibi, Melvin Moti, Glauco Rodrigues, Luigi Serafini, Paul Sietsema, Simon Starling ve Piotr Uklański’den oluşuyordu.

Yedinci Kıta sanatı, insanın etkilerini, takip ettiği yolları, bıraktığı izleri ve insan olmayanlarla etkileşimini araştıran bir antropoloji olarak tanımladı. Bienal ana başlığını, Antroposen çağının küresel ısınmayla birlikte en gözle görünür sonuçlarından biri olan, Pasifik Okyanusu’nun ortasındaki devasa atık yığınından aldı. Popüler bilimde “Yedinci Kıta” olarak anılan bu kütle, 3,4 milyon kilometrekare genişliğinde, 7 milyon ton ağırlığındaki bir plastik yığınından meydana geliyor. İnsan atıklarının okyanusun ortasında yeni bir kıtanın oluşumuna sebebiyet verdiği bu olay, 16. İstanbul Bienali için ekolojik sorunlar karşısında sanatın güncel durumunu pek çok sanatçı, düşünür, antropolog ve çevreci ile birlikte araştırmak için bir çıkış noktası oluşturdu.

2015 yılından itibaren İstanbul Bienali mekânlarından biri olan Pera Müzesi, 2019'da da üç katında bienali ağırladı. Bienal kapsamında, arkeolojik sanatın öncülerinden biri olarak kabul edilen Norman Daly’nin kırk yıla uzanan kapsamlı ve detaylı çalışmasının ürünü olan Llhuros Medeniyeti de ilk kez bu ölçekte sergilendi.

Fransız yazar ve akademisyen Nicolas Bourriaud’nun küratörlüğünde, 14 Eylül–10 Kasım 2019 tarihleri arasında ücretsiz olarak düzenlenen Yedinci Kıta başlıklı bienalde, üç farklı mekânda (MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Pera Müzesi ve Büyükada), 26 ülkeden 57 sanatçı ve sanatçı kolektifinin eserleri sergilendi.

16. İstanbul Bienali’nin Pera Öğrenme ve Pera Film iş birliğiyle geliştirdiği programlar da sergi boyunca müzede izleyiciyle buluştu.

Ansızın Bir Yabancı Belirir

Pera Film, Bienal’in Yedinci Kıta temasından yola çıkarak sunduğu Ansızın Bir Yabancı Belirir programında, doğanın tanıklıklarıyla toplumsal hafızayı bir araya getiren, içinde yaşadığımız dünyaya nasıl yabancılaştığımızı sorgularken, bu yabancılaşma haline nasıl katkıda bulunduğumuzu düşünmeye çağıran yapımlara yer veriyor.

Kendine Ait Bir Saha

Pera Film Altın Madalya: Sporda Kadın programı kapsamında 5Harfliler ile bir yazı dizisi sunuyor. Kendilerini; “kadın gündeminin peşinde, bağımsız bir internet sitesi” diye tanımlayan 5Harfliler bizim için hazırladıkları ilk yazılarında Yeni Nesil Kraliçeler: Bir Zanzibar Futbol Öyküsü belgeselini ele alıyor. Serinin bu ilk yazısı Denzi Deng’in kaleminden!

Kapriçyolar

1729 tarihli Akademi Sözlüğü’nde kapris şöyle tanımlanıyordu: “düşünceden (niyetten) yola çıkarak oluşturulmuş, genellikle olağan ve yaygın kurallara uymayan yargı. Caput ve Hecho sözcüklerinin bileşimi olduğu sanılmaktadır, kendi kafasından yapılmış (kendisi tarafından yaratılmış) anlamı taşır; ancak olasılıkla İtalyanca Capricio sözcüğünden alınmıştır.

Niko Pirosmani

“İsimsiz bir Mısır freski, bir Afrika putu ya da bir Girit vazosu: Pirosmani’nin işleri bunların arasında sayılmalı. Onu gerçekten algılayabilmenin tek yolu bu… Bir Pirosmani görünce, insan Gürcistan’a inanç duymaya başlar.”