Generalin Leyleği
Heba Y. Amin

Sunum-Performans

15 Eylül 2017 / 18:00

2013’te İsrail’den Mısır’a vücuduna elektronik bir alet takılmış olarak göçen bir leyleğin, Mısırlı yetkililer tarafından alıkonulması dünya çapında haberlere konu oldu. Casusluk yaptığından şüpheleniliyordu. Yüz yıl önce İngiltere’nin Kahire temsilcisi Lord Allenby “kuşa benzeyen makinelerle” Kudüs’ü Osmanlılar’dan kurtaracağını söyleyerek incilvari bir kehanette bulunmuştu. Generalin Leyleği, kehanetleri, sömürge anlatılarını ve gözetleme politikalarını bir araya getirerek, günümüzün paranoyak koşullarının göç eden bir kuşu uluslararası bir casusa dönüştürmesini incelemeyi amaçlayan bir sunum-performans.

Heba Y. Amin, Mısırlı görsel sanatçı, araştırmacı. Şu anda Bard College Berlin’de ders veriyor, Freie Universität’ta BGSMSC bursuyla doktora araştırmasına devam ediyor. Yakın geçmişte Berlin’deki Bethanien’da misafir sanatçıydı. Amin, Shuttleworth Foundation Flash Grant, DAAD bursu, Rhizome Komisyon Fonu’nu kazanmıştır. Black Athena Kolektifinin eş kurucusudur; MIZNA dergisinin (ABD) görsel sanatlar küratörüdür; Ramdom Association’ın (İtalya) iki senede bir gerçekleştirilen DEFAULT misafirlik programının küratörüdür. Global medyanın ilgisini çeken, Homeland televizyon dizisinin setindeki jesti tasarlayan sanatçılardan biridir.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili İngilizcedir, Türkçe simültane çeviri olacaktır.

Boğa Güreşçisi Portresi (1797)

Boğa Güreşçisi Portresi (1797)

Resimdeki kişi, delici bir bakışla seyirciye bakarken, dörtte üç konumda resmedilmiştir. Resmin arka planı gri; boğa güreşçisinin giysisi, saçları ve başlığı ise siyahtır. Yakanın ve dantel süsün beyazı göz alıcıdır ve tenin solgun pembesi içinde, dudaklar, yanaklar ve burundaki bazı daha yoğun, küçük fırça vuruşları dikkati çeker.

Bizi mi gözetliyor? <br> Vajiko Chachkhiani

Bizi mi gözetliyor?
Vajiko Chachkhiani

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!

Kâhin Serenatları I Güzel İnsanlar, Sarp Dakni

Kâhin Serenatları I Güzel İnsanlar, Sarp Dakni

Yarına Notlar sergisinde yer alan, dansçı ve koreograf Amrita Hepi’nin Kâhin Serenatları projesi kapsamında, müzik profesyonelleri ile dinleyenleri harekete geçmeye teşvik eden çalma listeleri hazırladık. Serinin ikinci çalma listesi Sarp Dakni’nin hazırladığı "Güzel İnsanlar".