Şehrin Hayvanları: Komşu mu, Aile Ferdi mi, Geçmişin Kalıntısı mı?
Sezai Ozan Zeybek

Konuşma

3 Ekim 2017 / 18:30

Yaşadığımız mekânın tam anlamıyla sahibi değiliz, başka canlılarla paylaşıyoruz: köpeklerle, ağaçlarla, böceklerle, mantarlarla... Hasbelkader bir yerde buluşmuşuz. Kendi hızlarımızla ve kendi zamanımızda başka yönlere savruluyoruz. Toplum dediğimiz, yaşamın işte bu farklı hâllerinin (insanı aşan) bir toplamı. Oldukça zengin ve sürekli değişiyor. Bu konuşmada, bilhassa köpeklerden yola çıkılarak 19. yüzyıldan itibaren insanların diğer canlılarla kurduğu ilişkilerin nasıl değiştiği ele alınıyor. Birkaç kırılma noktası üzerinden İstanbul'un sokak köpeklerinin aile ferdi, mahalle sakini yahut modernleşememiş şehrin artığı sayılmalarının hikâyesi takip ediliyor. Amaç, toplum kavramını insanlarla sınırlı olmayacak şekilde yeniden tarif etmek. Bu maksatla şehrin nasıl paylaşıldığı ve nasıl değiştiğine, komşuluğun ne anlama gelebileceğine dair insan-ötesi bir yaklaşım takip ediliyor.

Dr. Sezai Ozan Zeybek, coğrafyacı. Postkolonyal çalışmalar ışığında önem arz etmediği düşünülen failleri, üretken olmayan zamanları ve kıyıda kalmış mekânları tahlil ediyor. Köpeklerin, bebeklerin ya da mahalle kahvesinde gün deviren adamların hikâyelerine bakıyor. Bu esnada zaman-mekân kurgularını, kapitalizmi sorguluyor. Şu aralar ekoloji ve bilhassa hayvancılık meseleleri üstüne düşünüyor-yazıyor. Bir yandan militarizmle, erkeklik kurgularıyla uğraşıyor. Akademik olmayan ve gündem dışı yazılarını koyduğu bir blogu var: http://ozanoyunbozan.blogspot.com/

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili Türkçedir.

Birbirini anlamak mümkün mü? <br>  Berlinde De Bruyckere

Birbirini anlamak mümkün mü?
Berlinde De Bruyckere

İki insan figüründen oluşan heykelde, figürler sanki aralarında fısıldaşıyormuş gibi, birbirine dolanmış ya da iyice eğilmiş halde, başlarından aşağı sarkan çiçek desenli bir battaniyenin altında dikilmektedir. 

Kâhin Serenatları I İki Elli, Kübra Uzun

Kâhin Serenatları I İki Elli, Kübra Uzun

Yarına Notlar sergisinde yer alan, dansçı ve koreograf Amrita Hepi’nin Kâhin Serenatları projesi kapsamında, müzik profesyonelleri ile dinleyenleri harekete geçmeye teşvik eden çalma listeleri hazırladık. Serinin ilk çalma listesi Kübra Uzun’un hazırladığı "İki Elli".

Aynalı Çıplaklar

Aynalı Çıplaklar

Türk resminde mitolojik temalara pek fazla rastlanmamakla birlikte, Aynalı Venüs gibi yaygın temaların çeşitlemeleriyle karşılaşmak mümkündür.