Bir Fotoğrafçı Biyografisi Ali Sami Aközer

24 Şubat 2012

Ali Sami Aközer

Beylerbeyi, Kuzguncuk, 1905, Ali Sami (Aközer), Cam negatif, 112 x 90 mm

1866’da Rusçuk’ta dünyaya gelen Ali Sami, ailesiyle İstanbul’a taşınır. Üsküdar – Beylerbeyi kütüğüne kayıtlı olduğundan Üsküdarlı Ali Sami olarak bilinir. 1886 yılında, Mühendishane-i Berri-i Hümayun’u bitirir, bu okulda resim ve fotoğraf öğretmenliği yapar. Osmanlı ordusunda görevli olan Ali Sami, Saray’da da fotoğraf öğretmeni olarak çalışır ve Şehzade Burhaneddin Efendi’ye uzun yıllar ders verir. 1889 yılında Abdülhamid’in yaverliğini yapar. Sultan’ın görevlendirdiği asker fotoğrafçılardan olan Ali Sami, Alman İmparatoru II. Wilhelm’in 1898’de Osmanlı İmparatorluğu’nu ziyaretini İstanbul’dan Kudüs’e kadar izler, çektiği fotoğraflardan hazırladığı albümü Sultan II. Abdülhamid’e sunar. Meşrutiyet’in ilanından sonra Trabzon’da bir lisede resim öğretmenliği yapar ve 1936’da İstanbul’da vefat eder.

--

XIX. yüzyıl sonu ile XX. yüzyılın başlarında İstanbul’da faaliyet gösteren fotoğraf ustalarının eserlerinden oluşan ve Suna ve İnan Kıraç Fotoğraf Koleksiyonu’ndan derlenen Konstantiniyye’den İstanbul’a - XIX. yüzyıl ortalarından XX. yüzyıla Boğaziçi’nin Rumeli Yakası fotoğrafları sergisi bir devrin İstanbulu’nu çarpıcı yapıları, gündelik hayatı ve ilginç kişilikleriyle gözler önüne serdi.

---

Bu şehir sanatçıları yüzyıllar boyu sanatçılara ilham verdi. İstanbul için veya İstanbul’da yapılmış farklı tür şarkılardan Merih Akoğul ve Derya Türkan bir Spotify listesi hazırlamıştı.

Tadını çıkarın!

Bir Fotoğrafçı Biyografisi Guillaume Berggren

Bir Fotoğrafçı Biyografisi Guillaume Berggren

Fotoğraf tekniğini Berlin’de öğrenen Berggren İstanbul’a gelene kadar pek çok farklı Avrupa kentinde çeşitli işler yaparak yaşamını sürdürür. 

Bir Fotoğrafçı Biyografisi Pascal Sebah

Bir Fotoğrafçı Biyografisi Pascal Sebah

1857’de Beyoğlu Postacılar Caddesi’nde “El Chark Societe Photograhic” adlı bir stüdyo açan levanten kökenli Pascal Sébah, 1860 yılında fotoğraf tekniğini iyi bilen ve bu alanda Paris’te çalışmalar yapmış A. Laroche adında bir Fransızla birlikte çalışmalarını sürdürmek üzere Rus Elçiliği’nin bitişiğindeki stüdyosuna taşınır...

Venedik balyosunun Topkapı Sarayı’na kabulü

Venedik balyosunun Topkapı Sarayı’na kabulü

1699’dan 1737’deki ölümüne kadar İstanbul’da yaşayan Valenciennes’li ressam Jean-Baptiste Vanmour’un eserleri arasında Avrupalı elçilerin kabul törenlerini betimleyen seriler özel bir yere sahiptir.