Böcklin Etkisindeki Başlangıçlar (1909-1910)

Münih’te yaşarken yakından görme fırsatı bulduğu İsviçreli sembolist ressam Arnold Böcklin’in (1827-1901) yapıtları, sanatçının akademi sonrası sanatında önemli bir yer tutar. De Chirico, Böcklin’i, tedirgin edici şaşırtıcılık, açığa vurma ve önceden görmüşlük hissi veren mitolojik ve fantastik yapıtlarından ötürü över. Böcklin’in konu seçiminden ve zamansız atmosferinden (Stimmung) esinlenen de Chirico’nun bazı yapıtlarında, ustası ile net paralellikler görülebilir. Bu sergide yer alan Kentaurlarla Savaş (1909) bu yapıtlara örnektir. Alman sembolist Max Klinger’in (1857-1920) yapıtlarındaki metafizik yoğunluk da, de Chirico’nun bu dönem sanatının ilk aşamasına esin kaynağı olmuştur.

Sanatçının en erken tarihli eserlerinden, son yapıtlarına kadar çeşitli dönemlerinden örneklerin yer aldığı Giorgio de Chirico: Dünyanın Gizemi sergisi 24 Şubat - 08 Mayıs 2016 tarihleri arasında Pera Müzesi’nde gerçekleşti.

Metafizik Sanat Denince, Akla Hemen Onun Adı Gelir

De Chirico, Mart 1910’da, annesi ve erkek kardeşiyle birlikte Floransa’ya taşındı. De Chirico, ilk metafizik resmini yaptı: Santa Croce Meydanı’ndan esinlediği Bir Güz Öğleden Sonrasının Muamması’nı.

Hayatının Bir Yerinde Yolu İstanbul’dan Geçmiş Altı Büyük Sanatçı

Pera Müzesi Blog, N’olmuş? işbirliğiyle hazırlanan yazı dizisi devam ediyor. Kendilerini; “Bilindik N’olmuş? sorusunu her gün yeniden soruyor, karşımıza çıkan sayısız beklenmedik cevabı sizlerle paylaşıyoruz.

Ressamların Gözünden Osmanlı’da Kadın Giyimi

Yabancılara kapalı bir dünya olduğundan Harem’deki kadınların yaşantısı batılı ressamların ve sanat tüketicisinin en çok ilgisini çeken konulardan olmuştur.