Böcklin Etkisindeki Başlangıçlar (1909-1910)

13 Mart 2016

Münih’te yaşarken yakından görme fırsatı bulduğu İsviçreli sembolist ressam Arnold Böcklin’in (1827-1901) yapıtları, sanatçının akademi sonrası sanatında önemli bir yer tutar. De Chirico, Böcklin’i, tedirgin edici şaşırtıcılık, açığa vurma ve önceden görmüşlük hissi veren mitolojik ve fantastik yapıtlarından ötürü över. Böcklin’in konu seçiminden ve zamansız atmosferinden (Stimmung) esinlenen de Chirico’nun bazı yapıtlarında, ustası ile net paralellikler görülebilir. Bu sergide yer alan Kentaurlarla Savaş (1909) bu yapıtlara örnektir. Alman sembolist Max Klinger’in (1857-1920) yapıtlarındaki metafizik yoğunluk da, de Chirico’nun bu dönem sanatının ilk aşamasına esin kaynağı olmuştur.

Sanatçının en erken tarihli eserlerinden, son yapıtlarına kadar çeşitli dönemlerinden örneklerin yer aldığı Giorgio de Chirico: Dünyanın Gizemi sergisi 24 Şubat - 08 Mayıs 2016 tarihleri arasında Pera Müzesi’nde gerçekleşti.

Giorgio de Chirico

De Chirico, Mart 1910’da, annesi ve erkek kardeşiyle birlikte Floransa’ya taşındı. De Chirico, ilk metafizik resmini yaptı: Santa Croce Meydanı’ndan esinlediği Bir Güz Öğleden Sonrasının Muamması’nı.

Dünyanın En Yalnız Katı Meyve Sıkacağı

Tüketimci kültürü eleştiren bu eserden yola çıkarak Harun Çırak’tan bu şeylerin neler söylediklerini, nasıl söylendiklerini hayal etmesini istedik. Dört bölümlük “Söylenen Şeyler” yazı serisinin ilk bölümde hevesle satın alındıktan sonra bir köşeye fırlatılan meyve sıkacağına kulak kabartıyoruz…

İstiap Haddi

Pera Müzesi, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinlenen Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara başlıklı güncel video yerleştirmesinden hareketle, sanatçılar Nicola Lorini, Gülşah Mursaloğlu ve Muğlak Standartlar Enstitüsü’nün (Avşar Gürpınar, Cansu Cürgen) katıldığı bir konuşma gerçekleştirdi. Yerleştirmeden hareketle ölçme, hesaplama, standart oluşturma, zaman ve değişim konularını tartışmaya açan bu ilham verici konuşmadan kısa bir bölüm paylaşıyoruz!