Giorgio de Chirico

Dünyanın Gizemi

24 Şubat - 8 Mayıs 2016

Pera Müzesi, metafizik sanatın kurucusu, 20. yüzyılın en sıra dışı sanatçılarından birini, Giorgio de Chirico’yu ilk kez Türk sanatseverlerle buluşturdu.

Roma, Giorgio ve Isa de Chirico Vakfı iş birliğiyle düzenlenen sergi, sanatçının yaklaşık 70 resim, 2 litografi serisi ve 10 heykeliyle kapsamlı bir içerik sundu. 1906-1909 yılları arasında Münih Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğrenim gördüğü dönemde, Nietzsche, Schopenhauer ve Otto Weininger gibi düşünürlerin metinlerinden, Arnold Böcklin ve Max Klinger’in sanatından etkilenen de Chirico “metafizik” üzerine yazıları ve yapıtlarıyla yüzyılın öne çıkan gruplarından gerçeküstücülerin de esin kaynağı olmuştu. Sanatçının 1909 tarihli en erken eserlerinden birini de içeren sergi, özellikle 1920’lerden 1970’lerin ortalarında son dönem yapıtlarına uzanan geniş bir seçkiden oluşuyordu. İtalyan bir anne ve babanın oğlu olarak Yunanistan’da dünyaya gelen de Chirico (1888-1978), babası Evaristo de Chirico’nun doğduğu kent olan İstanbul’u eserleri aracılığıyla ziyaret etti.

 

iş birliğiyle

logo


katkılarıyla

logo    logo

Giorgio de Chirico

Giorgio de Chirico

Pera Müzesi, 2016 yılında Giorgio de Chirico: Dünyanın Gizemi adlı sergiyle metafizik sanatının kurucusu Giorgio de Chirico’nun yaklaşık 70 resim, 2 litografi serisi ve 10 heykeliyle kapsamlı bir içerik sundu. 

Giorgio de Chirico <br/>Fabio Benzi

Giorgio de Chirico
Fabio Benzi

Giorgio de Chirico: Dünyanın Gizemi sergisi kapsamında küratör Fabio Benzi ile gerçekleşecek söyleşi, 20. yüzyılın en sıra dışı isimlerinden biri ve metafizik sanatın kurucularından Giorgio de Chirico'yu ele alıyor.

"De Chirico'nun Perspektifi" <br/>Ali Artun

"De Chirico'nun Perspektifi"
Ali Artun

Giorgio de Chirico efsanesinin kaynağı onun "metafizik resimleri"dir. Bu resimler, ilkin 1909 yılında, bir öğleden sonra Floransa'daki Santa Croce Meydanı'ında otururken sanatçının içine doğmuştur.

Giorgio de Chirico Üzerine

Giorgio de Chirico Üzerine

Pera Müzesi, İtalyan Konsolosluğu ve İstanbul İtalyan Kültür Merkezi işbirliğiyle Giorgio de Chirico: Dünyanın Gizemi sergisi kapsamında bir konuşma serisi düzenliyor.

Video

Hayatta Olmaz!
Metafizik ve Sinema

Hayatta Olmaz: Metafizik ve Sinema, sinema ile felsefi olanın arasındaki ilişkiyi, varoluşun ve onu kapsayan dünyanın temel doğasını inceliyor. Seçilen filmler düşlerin, bilincin, varoluşçuluğun, özgür iradenin, başkalarıyla ilişkilerimizin doğasını ve genelde yaşamın anlamını ele alan alışılmadık hikayeleri bir araya getiriyor.

Giorgio de Chirico

Giorgio de Chirico

De Chirico, Mart 1910’da, annesi ve erkek kardeşiyle birlikte Floransa’ya taşındı. De Chirico, ilk metafizik resmini yaptı: Santa Croce Meydanı’ndan esinlediği Bir Güz Öğleden Sonrasının Muamması’nı. 

Tarkovsky: Zamanın İzleri

Tarkovsky: Zamanın İzleri

"Tarkovsky’nin ilk filmlerini keşfetmem, tam bir mucizeydi. Kendimi daha önceden hiç anahtarlarına ulaşamadığım bir kapının önünde buldum. Her zaman açıp ötesine geçmek istediğim bir kapı… Sonunda biri, nasıl söyleyeceğimi bilemediğim şeyleri ifade etmişti. Benim için Tarkovsky en büyük film yapımcısıdır.” 

Sıçan Kabilesi  <br> Sim Chi Yin

Sıçan Kabilesi
Sim Chi Yin

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor.