"De Chirico'nun Perspektifi"
Ali Artun

Konferans

5 Mart 2016 / 14:00

Giorgio de Chirico efsanesinin kaynağı onun "metafizik resimleri"dir. Bu resimler, ilkin 1909 yılında, bir öğleden sonra Floransa'daki Santa Croce Meydanı'nda otururken sanatçının içine doğmuştur. Başta sürrealistler olmak üzere, birçok avangart sanatçıyı baştan çıkarmıştır. "Metafizik Resimler", neoplatonik düşünceyle Nietzsche felsefesini, antik mitolojiyi ve sanatçının kendi mitini eklemleyen gizemli, sembolik bir dil kurarlar. Bu dilin grameri geometridir, "ilahi bir geometri" olduğuna inanılan perspektiftir, hafızanın kayıtlı olduğu tiyatro mekânıdır. De Chirico'nun sanatında geometriyle, perspektifi ve tiyatroyu birbirlerine eklemleyen mimarlıktır. Ona göre, gerek evrenin, gerekse kendi sanatının esrarı mimarlık sayesinde hissedilir.

Ali Artun hakkında
Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Sanat ve mimarlık alanında çeşitli derneklerde kurucu ve üye olarak yer aldı. 1984`te Galeri Nev’in kuruluşuna katıldı. Bu yıllardan itibaren, Galeri’nin Ankara`daki sergileri ile Ankara ve İstanbul’da çeşitli sergiler düzenledi. Yüzü aşkın Galeri Nev yayınının editörlüğünü yaptı. 2002 yılından bu yana kültürel eleştiri alanında eserlerin derlendiği "Sanat Hayat" dizisini yönetiyor ve İstanbul Teknik Üniversitesi Sanat Tarihi Doktora Programı'nda ders veriyor. Ekim 2011 tarihinde internette yayına başlayan e-skop sanat ve eleştiri dergisinin kurucusu ve editörü. Son yayınlanan kitapları: Modernliğin Sınırında(2006), Müze ve Modernlik (2006), Çağdaş Sanatın Örgütlenmesi: Estetik Modernizmin Tasfiyesi(2011).

Etkinlik ücretsizdir.
Rezervasyon alınmamaktadır, yerler sınırlıdır.

Giorgio de Chirico

Pera Müzesi, metafizik sanatın kurucusu, 20. yüzyılın en sıra dışı sanatçılarından birini, Giorgio de Chirico’yu ilk kez Türk sanatseverlerle buluşturdu.

Giorgio de Chirico

Rüzgârın Başrolde Olduğu Dokuz İlham Verici Sanat Eseri

Pera Müzesi Blog, N’olmuş? işbirliğiyle hazırlanan yazı dizisi devam ediyor. Kendilerini; “Bilindik N’olmuş? sorusunu her gün yeniden soruyor, karşımıza çıkan sayısız beklenmedik cevabı sizlerle paylaşıyoruz.

#MisafirYazılar Veri Girişi: Sevgi ve Korku Üzerine

Bilgisayarları beni kızdıran, güldüren dostlarım gibi görüyorum. Bu yüzden Behar’ın koca bir salonda dans ederek temizlik yapan robotlarını görünce, hem ıssız bir odada yalnız kaldıklarını görüp üzüldüm, hem de neşeyle dans etmelerinden keyiflerinin yerine olduğunu hissedip sevindim.

Mangala Oyunu

Doğu’ya özgü giysileri içindeki bu üç figür, egzotik bir manzara önünde nargile içip mangala oynarken görülüyor. 1739 tarihli kraliyet koleksiyonları envanterleri, bu grubun üyelerini sarayın haremağası Matthias ve iki odalık olarak tanımlıyor.