09 Ocak 2018
Janine Antoni, 1990’larda, kimlik inşası meselesine odaklanmaya başladı. Yala ve Sabunla isimli yapıtını, klasik heykel geleneğine uygun olarak, doğrudan kendi bedeninden aldığı kalıptan yola çıkarak yaptı. Bu büstleri sıra dışı kılan ise, sabun ve çikolata gibi tüketim maddelerinden yapılmış olmaları. Sanatçı, bu maddeleri, kendi kırılganlığını ve varoluşun geçiciliğini vurgulamak için seçmiş, ve gerçekten de büstleri tamamladıktan sonra çikolatayı yalamış, sabunla yıkanmıştır. Bu eylemlerin izleri, büstlerin görünümünü kısmen bozarak, figürün hatlarını silikleştiriyor. Sanatçı, böylece, kendi imgesini silerek narsistik bir itki olan kendi kendini tasvir etme arzusunu bir tür katarsise dönüştürüyor. Bana Bak! sergimizde yer alan bu büstlerle ilgili önemli bir detay var!
Sanatçı Biyografisi
(d. 1964, Freeport, Bahamalar) New York’ta yaşıyor ve çalışıyor. Performans heykel ve fotoğraf alanında yapıtlar üretir. Yapım aşamasından nihai ürüne geçişteki süreçlere odaklanan Antoni, yapıtlarında bazen bir bütün olarak bedenini, bazen de belli bir uzvunu kullanır. Çalışmalarında kendi bedeninden; ağzından, saçlarından, kirpiklerinden ve hatta tarama teknolojileri sayesinde beyninden faydalanarak performans sanatı ile heykel arasındaki ayrımı bulanıklaştırır.
Whitney Amerikan Sanatı Müzesi (Whitney Museum of American Art, New York), Modern Sanat Müzesi (MoMA, New York), San Francisco Modern Sanat Müzesi (San Francisco Museum of Modern Art), The Mattress Factory (Pittsburgh), Hirshhorn Müzesi ve Heykel Bahçesi (Hirshhorn Museum and Sculpture Garden, Washington, DC), The Reina Sofia (Madrid); İrlanda Modern Sanat Müzesi (Dublin); Magazsin 3 Handelshögskolan (Stockholm); Hayward Gallery (London), Sammlung Goetz (Münih) gibi pek çok önemli kurumda yapıtları sergilenmiştir. Whitney Bienali, Venedik Bienali, Johannesburg Bienali, Gwangju Bienali (Güney Kore), İstanbul Bienali, S.I.T.E. Santa Fe Bienali: Project 1 Bienali (New Orleans) ve Kochi-Muziris Bienali (Hindistan) gibi uluslararası bienallere katılmıştır. MoMA (New York), Whitney Amerikan Sanatı Müzesi (Whitney Museum of American Art, New York), İsrail Müzesi (Kudüs), Guggenheim Müzesi (New York), San Francisco Modern Sanat Müzesi (The San Franscisco Museum of Modern Art), Chicago Sanat Enstitüsü (Art Institute of Chicago), Hirshhorn Müzesi ve Heykel Bahçesi (Hirshhorn Museum and Sculpture Garden, Washington DC), Magasin 3 Stockholm Konsthall, Sammlung Goetz (Münih), New Museum, New York, Astrup Fearnley Modern Sanat Müzesi (Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst, Oslo) ve Los Angeles Çağdaş Sanat Müzesi (The Museum of Contemporary Art, Los Angeles) gibi müzelerin koleksiyonlarında eserleri yer alır.
New York sokaklarında hicivli graffitilerinin belirlemeye başladığı 1977’den 1988’deki zamansız ölümüne kadar Jean-Michel Basquiat neo-ekspresyonizm çizgisinde son derece etkili yapıtlar üretti. Bütün çalışmalarında olduğu gibi, şematik fırça darbeleriyle yapılmış bu kara maske de sanat, edebiyat, popüler kültür ve Karayip geleneğine birçok gönderme barındırıyor.
Bana Bak! “la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Portreler ve Diğer Kurmacalar sergimizi gezerken çocuklarınıza rehberlik etmek ister misiniz? Sergimizden beş farklı eseri ele aldığımız bu yazımızda, rehberlerimizin çocuklara sergimizi anlatırken nasıl bir yol izlediğini göreceksiniz.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)