Marcel Duchamp’ın Bisiklet Tekerleği

12 Kasım 2012

Bisiklet Tekerleği (Roue de Bicyclette), 1998 
Karbon bisiklet tekerleği, Philippe Starck tasarımı bir tabure 
153 x 63 x 30 cm Bisiklet Tekerleği (Roue de Bicyclette), 1998
Karbon bisiklet tekerleği, Philippe Starck tasarımı bir tabure
153 x 63 x 30 cm


Pablo Rico Koleksiyonu, Meksika  1998 yılında Ben Jakober ve Yannick Vu, Marcel Duchamp’ın Roue de Bicyclette adlı eserinin bir yeniden-yapımını gerçekleştirdiler. Duchamp’ın ilk “ready-made” eseri olarak kabul edilen Roue de Bicyclette, bisiklet tekerleği ve mutfak taburesinin, amacı olmayan bir makineye dönüştürülmesi. Zamanın kabul gören sanat kavramından oldukça farklı olan 1913 yapımı Roue de Bicyclette‘in orijinali kaybolmuştur; ancak Duchamp 1951 yılında objeyi tekrar yaratır. Vu ve Jakober’in versiyonunda ise karbon bir tekerlek ve Philippe Starck tasarımı tabure kullanılmış. 

Roue de Bicyclette 
Marcel Duchamp, 1951 
Metal tekerlek, boyalı tahta tabure 
129.5 x 63.5 x 41.9 cm 
Sidney and Harriet Janis Koleksiyonu Roue de Bicyclette
Marcel Duchamp, 1951
Metal tekerlek, boyalı tahta tabure
129.5 x 63.5 x 41.9 cm
Sidney and Harriet Janis Koleksiyonu

Leonardo’nun Atı

Leonardo’nun Atı

Leonardo da Vinci, 1493’te, tam 500 yıl önce, Milano Dükü Ludovico il Moro’nun 12 yıl önce babasının anısına sipariş ettiği atlı anıtın (doğal büyüklüğün 4 katı boyda) dökümü için hazırlıkları bitirmek üzereydi.

Janine Antoni Bana Bak!

Janine Antoni Bana Bak!

Janine Antoni, 1990’larda, kimlik inşası meselesine odaklanmaya başladı. Yala ve Sabunla isimli yapıtını, klasik heykel geleneğine uygun olarak, doğrudan kendi bedeninden aldığı kalıptan yola çıkarak yaptı. Bu büstleri sıra dışı kılan ise, sabun ve çikolata gibi tüketim maddelerinden yapılmış olmaları.

Bir Sanatçının Başarısı

Bir Sanatçının Başarısı

19. yüzyılın en özgün manzara ressamlarından Fransız sanatçı Félix Ziem’i ağırlıyoruz. Sergi, öncelikli olarak 19. yüzyıl resmine damgasını vurmuş bir sanatçı olan ve çoğunlukla deniz ve kentin iç içe geçtiği İstanbul’u ve Venedik’i konu alan resimleriyle bilinen Ziem’i, tüm yönleriyle tanıtmayı amaçlıyor. Blogumuz üzerinden de sanatçıyı ve sergideki eserleri incelemeye devam ediyoruz.