İkilikleri Kırmak: Kovid Döneminde Sanat Üzerine Düşünceler
Shahzia Sikander ve Vishakha Desai

Çevrimiçi Söyleşi

12 Kasım 2020 / 19:00

Minyatür resmine getirilen çağdaş yaklaşımlara odaklanan Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür sergisi Türkiye, İran, Pakistan, Suudi Arabistan ve Azerbaycan gibi çeşitli ülkelerden 14 sanatçının eserlerini bir araya getiriyor. Sanatçılar minyatürü yalnızca tarihsel bir nesne vasfıyla ele almayıp çağdaş sanat biçimi olarak minyatürün kuramsal potansiyelini vurguluyor.

Günümüzde pandemi, sosyal adalet ve iklim krizleri içinde yaşadığımız toplumların derin çatlaklarını gün yüzüne çıkararak bizi ulusal/küresel veya geçmiş/günümüz gibi dar çerçeveli ikili yaklaşımların ötesine geçen imkanları tekrar düşünmeye ve ifade etmeye itiyor. Gelenekten ve güncelden beslenerek devamlı yeni dünyalar yaratan sanatçı Shahzia Sikander ve yakın zamanda basılacak "World as Family: a journey of Multi-Rooted Belongings" (Columbia Üniversitesi Yayınları, Şubat 2021) başlıklı anı kitabının yazarı ve sanat tarihçisi Vishakha Desai Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür sergisinden hareketle sanata ve küresel aidiyete dair fikirler ve kavramlar üzerine kapsamlı bir sohbet gerçekleştirecek.

Söyleşi Pera Müzesi Youtube kanalında canlı olarak gerçekleştirilecektir. Etkinlik dili İngilizcedir.

Shahzia Sikander Hakkında

Pakistan’ın Lahor kentinde doğan Shahzia Sikander, Lahor Ulusal Sanat Koleji’nde tamamladığı güzel sanatlar lisansı sırasında, minyatür ustası Bashir Ahmed’in yanında eğitim aldı. Bashir Ahmed’in, yanında öğretmenlik için davet ettiği ilk öğrenci olan Shahzia Sikander, daha sonra Ulusal Sanat Koleji’nin Minyatür Resim Bölümü sanatçıları arasında, bu sanatın teknik ve estetik kalıplarına meydan okuyan ilk kişi oldu. Sikander’in çığır açan çalışması The Scroll (“Parşömen”, 1989-90) Pakistan’da büyük beğeni toplayıp, minyatür sanatının en saygın ödüllerinden Shakir Ali ve Haji Sharif ödüllerine layık görülerek, bu sanat dalını Ulusal Sanat Koleji’nin eğitim programının ön saflarına taşıdı. 1993 yılında ABD’ye yerleşerek Rhode Island Tasarım Okulu’nda güzel sanat yüksek lisansına başlayan Sikander, buradaki eğitimini 1995 yılında tamamladı.

Pakistan’da dünyaya gelen ve uluslararası ün kazanan Shahzia Sikander’in öncü çalışmaları, çıkış noktası olan klasik Hint-Fars minyatür sanatının katı biçimsel izleklerine, sanatı yeni ölçeklere ve mecralara taşıdığı deneylerle meydan okuyor. Eserlerinde Güney Asya, Amerika, Feminist ve Müslüman perspektiflerinden yararlanan Sikander, bu kadim ve saygın sanata getirdiği benzersiz ve eleştiri yüklü yaklaşımında, dil, ticaret ve imparatorluk ve göçe ilişkin fikirleri sorgulamak amacıyla sanatın kendini yeni baştan keşfetme kapasitesini kullanıyor. Ulusal Sanat Koleji’nde minyatür eğitimi alan sanatçının tez projesi olan The Scroll, neo-minyatür olarak adlandırılan akımın öncüsü oldu. Ulusal Sanat Koleji’nde minyatür dersi veren ilk kadın sanatçı olan Sikander’in resim, çizim, animasyon, yerleştirme, video ve film alanlarında eserleri bulunuyor.

Shahzia Sikander’i işleyen Shahzia Sikander: Extraordinary Realities (“Sıradışı Gerçeklikler”) isimli gezgin sergi, Haziran 2021’de New York Morgan Müzesi’nde, Kasım 2021’de Rhode Island’da, 2022 baharında ise Texas, Houston Güzel Sanatlar Müzesi’nde sanatseverlerle buluşacak. Sergiler kapsamında ayrıca geniş kapsamlı yeni bir monograf yayımlanacak. Sikander’in 1987-2003 yılları arasında verdiği eserlerin ayrıntılı bir incelemesini içerecek olan Extraordinary Realities, sanatçının Lahor ve ABD’deki sanatının ilk yıllarından, minyatür ile modern sanat arasında diyalog kurulmasında oynadığı kritik role uzanıyor. Editörlüğünü Jan Howard ile Sadia Abbas’ın yaptığı monografa Gayatri Gopinath, Faisal Devji, Kishwar Rizvi, Sadia Abbas, Jan Howard, Vasif Kortun, Dennis Congdon, Bashir Ahmed, Rick Lowe ve Julie Mehretu’da katkıda bulundu.

Minyatür 2.0

Minyatür sanatının güncel yorumlarına odaklanan sergi, Türkiye, İran, Pakistan, Suudi Arabistan, Azerbaycan gibi farklı ülkelerden 14 sanatçının eserlerini bir araya getirdi.

Minyatür 2.0

Bruce Nauman Bana Bak!

Bruce Nauman’ın bu videoları doğrudan doğruya izleyiciyi muhatap alıyor. Ekranda beliren oyuncuların farklı şekillerde söyledikleri cümleler cevaplanması imkânsız varoluşsal sorulara dönüştükçe dinleyici kendini sorguda hissetmeye başlar.

Bulanık Hatıralar <br> Andra Ursuta

Bulanık Hatıralar
Andra Ursuta

Dışsal tarihsel gerçeklikler ile evin içsel mekânı arasında bir bağlantı vardır. Mimari, kişisel eşyalar, tasarım ve işlevsel düzenlemeler ve planlar: Tüm bunlar özgün kişisel tarihleri ve politik uğrakları yansıtır.

Esir Sultan

Yunanlıların Türk boyunduruğunu kırmak için yürüttükleri savaş Avrupa tarafından yakından takip ediliyordu. Romantizmin hakim olduğu bu çağda, Yunanistan’ın çevresinde 1821 ile 1832 arasında gelişen olaylar ulusal bağımsızlık mücadelesinin bir sembolü haline gelmişti.