5 Çayı Şiir Okuması
Sevinç Çalhanoğlu, Ece Eldek, Deniz Gül

Şiir Okuması

15 Mart 2018 / 17:00

Pera Müzesi, İstanbul İsveç Başkonsolosluğu’nun MSGSÜ Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi işbirliğiyle başlattığı Kadın Yazısı Edebiyat Buluşması kapsamında bir şiir okumasına ev sahipliği yapıyor. 15 Mart Perşembe günü Sevinç Çalhanoğlu, Ece Eldek ve Deniz Gül kitaplarıyla Pera Café’de beş çayına eşlik ediyor.

Çalhanoğlu, kitabı Evde Bir Gezinti (periferik)’de annesiyle ve evle iletişimde kalarak evi arşınlıyor, eşeliyor ve her şeyi ortalığa saçıyor. Eldek, “5 Çayı Şiir Okuması” için şiirlerinden oluşturduğu derlemesinde, yaşanılan anların ağırlığını; tüm kalabalıktan çekip kendi dilinde tekrarlayarak, çevirerek, baş aşağı ediyor. Gül, üçüncü kitabı Loyelow’da dille elinde ezip büktüğü bir malzemeymişcesine oynuyor. Bazen hiç tanımadığımız biri bazen en olağan halimiz açık sarı konuşuyor.

Yazının iyileştirici gücüyle kendine ses olan bu metinler ayrı zamanlarda ayrı kadınlar tarafından yazılmış ve işte şimdi bir arada, ilk kez aynı mekanda birbirine karışacaklar.

Sevinç Çalhanoğlu Hakkında
Sevinç Çalhanoğlu, Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu. Çalışmaları edebi metinlerden aldığı ilhamla mekan ve hatıra üzerine yoğunlaşıyor. “Evde Bir Gezinti (Periferik)” (Nod Yayınları, 2016) ve “Et/ve/Fal” (Heterotopya Yayınları, 2017) adlı iki şiir kitabı var. Beykoz Kundura’da hafıza projesi için araştırmacı olarak çalışıyor.
 
Deniz Gül Hakkında
Deniz Gül, metin, nesne, performans ve film ile çalışarak davranış kalıpları ve gündelik ritüeller üzerinden bireylerin özne ve kimlik oluşum yöntemlerine odaklanıyor. Gül’ün projeleri genellikle birkaç etaptan oluşuyor; yazdığı bir metnin ardından oluşturduğu nesneler ve yerleştirmeler çoklu anlamları aracılığıyla şiirsel bir deneyim aktarıyor. Aynı isimle sergilerine eşlik eden: ‘’5 Kişilik Bufet’’,  (Kendibasım, 2011) ‘’B.İ.M.A.B.K.R’’ (Galeri Mana, 2013) ve ‘’Loyelow’’  (Norgunk, 2016) adlı kitapları bulunmaktadır.
 
Ece Eldek Hakkında
Ece Eldek, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarım’dan mezun oldu. Kendi stüdyosunda çalışıyor ve aynı zamanda parçalanmış düşüncelerin, anlayışların ve anların fiziksel bir tezahürü olarak, kelimelerin ve harflerin fiziksel dökümünü keşfetmekle ilgileniyor. Bu yolla üretimleri için çeşitli mecralar ve şiiri kullanıyor. “Ayık Kayık” (Kendibasım, 2015) isimli kitabı var. Çeşitli dergilerde şiirleri yayımlandı.
 
Kadın Yazısı Edebiyat Buluşması Hakkında
9-18 Mart tarihleri arasında çeşitli panellere, yuvarlak masa toplantılarına, söyleşilere, okumalara, atölyelere ve performanslara olanak sağlayan Festival, Türkiye ve İsveç’teki kadın yazarların geçmişten günümüze uzanan sınırsız yaratıcılığını ve çeşitliliğini hatırlatarak, kadın yazarlar arası bir ağ oluşturmayı amaçlıyor. Festivaldeki diğer etkinlikler için detaylı bilgi:
http://www.kadinyazisi.com
 
Pera Cafe’de gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir.
Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili Türkçedir.

Bergman’da Yüzler/ Aynalar/ İllüzyonlar

Bergman’da Yüzler/ Aynalar/ İllüzyonlar

Şöyle bir proje hayal edin: Birisi çıkıp, Bergman filmlerinde, perdede yüzlere yakın plan yapılan dakikaları saysın, sonra da bu sayıyı onun tüm filmlerinin süresine oranlasın. Benim hissim o ki, ortaya hiç de azımsanamayacak büyüklükte bir oran çıkacaktır. 

Bebek Kral

Bebek Kral

Kundakta çocuk resimlerine, halk büyük bir ilgi gösteriyordu. Kundaklama, neredeyse doğumdan hemen sonra başlıyordu.

Bir Serginin Hikâyesi #ÜryanÇıplakNü

Bir Serginin Hikâyesi #ÜryanÇıplakNü

Türk resminde çıplak, 2007 yılında aramızdan ayrılan değerli danışmanımız Samih Rifat’ın öncülüğünde, hep hayalini kurduğumuz temalardan biriydi.