Anlat Bakalım: Film Analizleri
"Başlangıç / Inception: Hayal ve Gerçek Arasında”

Konferans / Film

5 Nisan 2014 / 14:00

Kutlukhan Kutlu

Pera Film, İstanbul Film Akademi işbirliğiyle hazırladığı “Anlat Bakalım: Film Analizleri” adlı serinin ikinci etkinliğini 5 Nisan Cumartesi günü saat 14:00’te düzenliyor. Etkinlikte, Kutlukhan Kutlu “Başlangıç / Inception: Hayal ve Gerçek Arasında” konulu bir konuşma yapıyor.

İki binlerin eşiğinde "The Matrix" bizi dijital simülasyondan ibaret "sahte dünya"sıyla gafil avlamıştı. On yıl kadar sonra ise Christopher Nolan "Inception" filmiyle sadece gerçeği düşlerden değil, kendi düşlerimizi başkalarının üretiminden de ayırt edemediğimiz, dışarıdan "ekilmiş" fikirleri kendi fikrimiz sandığımız yepyeni bir muğlaklık ve kuşku dünyası inşa etti.

Neden "yapay dünya" öyküleri gün geçtikçe artıyor? Azgın tüketim dünyasında zihnimiz sığınabileceğimiz son kale mi, yoksa baştan beri en çok saldırıya uğrayan "esas hedef" mi? Peki bu tabloda "gerçek duygularımız" nerede duruyor?

Gerçeği taklidinden giderek daha zor ayırt edebildiğimiz, ayırt edebilsek de aradaki farkı pek umursamadığımız bir dünyaya hoşgeldik!

Pera Müzesi oditoryumunda düzenlenen etkinlik ücretsizdir, rezervasyon alınmamaktadır.

Kutlukhan Kutlu hakkında

1972’de İstanbul’da doğdu. Kadıköy Anadolu Lisesi’ni ve İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. 1991 yılında Nokta – Ne Nerede kadrosuna katılarak sinema, edebiyat ve müzik üzerine yazmaya başladı. Çeşitli yayın organlarında yazarlık ve editörlük yaptı. Şu sıralarda daha çok film eleştirileri ve sinema yazıları yazıyor, çeviri yapıyor. Harry Potter ve Azkaban Tutsağı, onun ilk kitap çevirisi.

İstanbul Film Akademi hakkında

2011 yılında Nişantaşı’nda kuruldu. Sektörünün en deneyimli profesyonelleriyle sinema üzerine atölyeler düzenliyor. Eylül 2013’te dünyada 56 sanat okulu bulunan The Art Institutes tarafından Türkiye’nin en başarılı sinema okulu seçildi ve Art Institutes’ın Türkiye partneri oldu. New York Film Academy, UCLA ve The Actors Studio ile Türkiye’de ortak eğitim çalışmaları üzerine iş birliği yaptılar. Düzenlediği kısa film ve senaryo yarışmalarının yanı sıra her yıl kendi öğrencilerine yaklaşık 100.000 $ değerinde yurt dışı eğitim bursu dağıtıyor. Birlikte çalıştığı eğitmenler arasında sinema eleştirmeni Alin Taşçıyan, Sevin Okyay, Kutlukhan Kutlu, senaryo doktoru Öktem Başol, yönetmen Andaç Haznedaroğlu, İlker Canikligil, psikolog yazar Şule Öncü, senarist Pınar Bulut, Kerem Deren ve Nilgün Öneş gibi isimler yer alıyor.

Martín Zapater’in Portresi (1797)

Martín Zapater’in Portresi (1797)

Martín Zapater y Clavería 12 Kasım 1747’de Zaragoza’da doğdu. Mütevazı bir tüccar ailesine mensuptu; hali vakti yerinde akrabası Juana Faguás ve kızı Joaquina de Alduy tarafından evlat edinildi. 1752-1757 yılları arasında Zaragoza Escuelas Pías okulunda Goya’yla birlikte okudu; bu dönemde başlayan dostlukları Zapater’in 1803’teki ölümüne kadar devam etti.

Gece Yarısı Hikâyeleri: COGITO <br> Tevfik Uyar

Gece Yarısı Hikâyeleri: COGITO
Tevfik Uyar

Duruşma salonunun büyük bir mekan olacağını hayal etmişti. Hiç de öyle değildi. Kendi evinin salonu kadar bir yerin bir tarafını biraz yükseltip, üzerine yüksek bir kürsü yerleştirmişlerdi. 

Kâhin Serenatları I İki Elli, Kübra Uzun

Kâhin Serenatları I İki Elli, Kübra Uzun

Yarına Notlar sergisinde yer alan, dansçı ve koreograf Amrita Hepi’nin Kâhin Serenatları projesi kapsamında, müzik profesyonelleri ile dinleyenleri harekete geçmeye teşvik eden çalma listeleri hazırladık. Serinin ilk çalma listesi Kübra Uzun’un hazırladığı "İki Elli".