Bana Bak!

Küratörle Sergi Turu

7 Aralık 2017 / 18:00

Pera Müzesi, Bana Bak! ”la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Portreler ve Diğer Kurmacalar sergisinin açılışını küratör Nimfa Bisbe Molin ile gerçekleştirilecek bir tur ile yapıyor!

Sanat tarihindeki en eski ifade biçimlerinden biri olan portreyi, günümüz çağdaş sanat üretimleriyle yeniden ele alan sergi resim, fotoğraf, heykel ve videodan oluşuyor ve izleyicileri portrelerin toplumsal aynasında kendilerine bakmaya davet ediyor.

Nimfa Bisbe Molin
Nimfa Bisbe University of Barcelona’da sanat tarihi lisans eğitimi, University of Delaware’de ise sanat tarihi ve müzecilik üzerine yüksek lisans eğitimi aldı. 1990 yılında ”la Caixa” Vakfı’na çağdaş sanat koleksiyonunun baş küratörü olarak dahil oldu. 2002 yılında ”la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nun yönetimini devraldı ve o günden bu yana eser alımları, sergiler ve yayınlardan sorumlu. İspanya’da ve dünyanın dört bir yanında farklı projeler ve sergilerle koleksiyonun tanınır olmasını sağladı. Küratöryel çalışmaları içerisinde solo sergiler ve Omer Fast, Tony Oursler, Bestué and Vives, Botto & Bruno, Jeppe Hein, Pierre Huyghe, Nicolas Paris ve Soledad Sevilla gibi sanatçılara odaklanan çalışmalar yer alıyor.

Süreli Sergi

Bana Bak!

Bana Bak! ”la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Portreler ve Diğer Kurmacalar sergisi, sanat tarihindeki en eski ifade biçimlerinden biri olan portreyi, günümüz çağdaş sanat üretimleriyle yeniden ele aldı. 

Bana Bak!

Mavi Giysili Kız

Mavi Giysili Kız

Bu tam boy kız portresi, erken 18. yüzyıl Britanya portre çizim sanatının güzel bir örneğidir. Çocuk, sağ ön planı bir sütun kaidesiyle çevrili terasta dururken gösterilir.

Isabel Muñoz ile Söyleşi<br> Merve Akar Akgün

Isabel Muñoz ile Söyleşi
Merve Akar Akgün

Isabel Muñoz, dünyanın çeşitli coğrafyalarından insanları ve kültürleri konu alan etkileyici monokromatik portreleriyle tanınan, çalışmaları dünya çapında çok sayıda galeri ve müzede sergilenmiş İspanyol bir fotoğrafçı. Bana göre Muñoz'un fotoğraflarının uluslararası alanda bu denli önem taşımasının başlıca nedeni, özellikle farklı kültürlerin doğasını ve estetiğini yansıtmak üzere çektiği portrelerinde kendini gösteren olağanüstü yeteneği.

Kartpostal Çıplakları

Kartpostal Çıplakları

Çıplaklığın seyirlik halleri, Osmanlı’nın dünyasına resimlerden önce kartpostallarda ulaşır. 1890’lardan itibaren ve özellikle 1910’larda, II. Meşrutiyet’in ilanından sonraki yıllara rastlayan dönemde elden ele, kentten kente dolaştığı anlaşılmaktadır.