Beth McKillop
"Çin'de Mürekkep"

Konuşma

26 Nisan 2019 / 18:30

Pera Müzesi’nin düzenlediği Mürekkepten: Çin Güncel Sanatından Yorumlamalar sergisi kapsamında, sergi kataloğuna da yazısıyla katkıda bulunan akademisyen ve küratör Beth McKillop, “Çin’de Mürekkep” başlıklı bir konuşma gerçekleştiriyor.

Mürekkep 20. yüzyıldan önce Çin’in eğitimli insanlarının görsel ve yazılı kültüründe hep merkezi bir rol oynamıştır. Ülkenin uzun tarihi boyunca hazırlanmış ve karıştırılmış, saklanmış ve üzerine titrenmiş, ödüllendirilmiş ve koleksiyonu yapılmıştır. Birbirini izleyen yazar ve sanatçı kuşakları mürekkeple yazı yazıp resim yapmış, onu kişisel ifadenin en doğal aracı olarak görmüşlerdir. Çağımızda hala klasik tarzda iş üreten pek çok geleneksel sanatçı var, ayrıca mürekkebin malzemesi ve ruhani nitelikleriyle yeni olasılıkları keşfetmek adına yeni medya alanında çalışan sanatçılara rastlıyoruz.

Konuşma, Çin’deki mürekkebin fiziksel özelliklerini inceleyecek, modern-öncesi zamanlarda yapım ve kullanım biçimleri üzerine düşünceler sunuyor. Çin’in geçmişte farklı zamanlarda yapılmış mürekkeplerin fiziksel özelliklerine, günümüze kalmış bazı çarpıcı mürekkep bloğu örneklerine ve ayrıca onları çevreleyen hikâyeler ve anekdotlara bakarak sergide gösterilen 21. yüzyıl sanatçılarının yapıtlarına dair tarihsel bir bağlam sunuyor.

Beth McKillop
Beth McKillop kariyerine British Library’de Çin ve Kore Koleksiyonları küratörü olarak başladı. 2004’te Victoria ve Albert Müzesi Asya Departmanı’nın Koleksiyon sorumlusu oldu, ardından Koleksiyonlar ve Müze’nin Direktör Yardımcısı pozisyonunda çalıştı. 2016’dan bu yana Müze’de kıdemli araştırma görevlisi olarak çalışıyor ve Londra Üniversitesi’nin Oryantal ve Afrika Çalışmaları bölümünde ders veriyor.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilen etkinlik ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır, yerler sınırlıdır. Konuşma dili İngilizce olup, Türkçe simultane çeviri yapılacaktır.

Süreli Sergi

Mürekkepten

Mürekkep resim geleneğinin farklı yorumlarına odaklanan Mürekkepten: Çin Güncel Sanatından Yorumlamalar sergisi, çalışmalarını Çin’de sürdüren 13 sanatçının yapıtlarını bir araya getirdi.

Mürekkepten

Rineke Dijkstra Bana Bak!

Rineke Dijkstra Bana Bak!

“Portre insanlık durumunun dışından ve de içinden bahseder, bir kişinin fiziği kadar psikolojisini de yansıtır –ya da yansıtmalıdır.”

Ev Gibi Olmayan! <br> Lee Miller

Ev Gibi Olmayan!
Lee Miller

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!

Tigran Mansurian ile bir söyleşi - Nairi Galstanian

Tigran Mansurian ile bir söyleşi - Nairi Galstanian

 Dünya çapında yankı bulan film üzerine Andrey Tarkovski, Parajanov’u “bir dahi” olarak nitelendirirken Michelangelo Antonioni ise “çarpıcı, mükemmel bir güzellik” olarak tanımladığı filme ilişkin, “Bana kalırsa Parajanov, dünyanın en iyi yönetmenlerinden biri” değerlendirmesinde bulundu. Filmin müziklerini besteleyen ve bu vesileyle yeni, müzikal bir dil icat eden Ermeni besteci Tigran Mansurian ise, Sayat-Nova’yı “evrensel bir öneme sahip, olağanüstü bir olay” olarak tanımladı.