Beth McKillop
"Çin'de Mürekkep"

Konuşma

26 Nisan 2019 / 18:30

Pera Müzesi’nin düzenlediği Mürekkepten: Çin Güncel Sanatından Yorumlamalar sergisi kapsamında, sergi kataloğuna da yazısıyla katkıda bulunan akademisyen ve küratör Beth McKillop, “Çin’de Mürekkep” başlıklı bir konuşma gerçekleştiriyor.

Mürekkep 20. yüzyıldan önce Çin’in eğitimli insanlarının görsel ve yazılı kültüründe hep merkezi bir rol oynamıştır. Ülkenin uzun tarihi boyunca hazırlanmış ve karıştırılmış, saklanmış ve üzerine titrenmiş, ödüllendirilmiş ve koleksiyonu yapılmıştır. Birbirini izleyen yazar ve sanatçı kuşakları mürekkeple yazı yazıp resim yapmış, onu kişisel ifadenin en doğal aracı olarak görmüşlerdir. Çağımızda hala klasik tarzda iş üreten pek çok geleneksel sanatçı var, ayrıca mürekkebin malzemesi ve ruhani nitelikleriyle yeni olasılıkları keşfetmek adına yeni medya alanında çalışan sanatçılara rastlıyoruz.

Konuşma, Çin’deki mürekkebin fiziksel özelliklerini inceleyecek, modern-öncesi zamanlarda yapım ve kullanım biçimleri üzerine düşünceler sunuyor. Çin’in geçmişte farklı zamanlarda yapılmış mürekkeplerin fiziksel özelliklerine, günümüze kalmış bazı çarpıcı mürekkep bloğu örneklerine ve ayrıca onları çevreleyen hikâyeler ve anekdotlara bakarak sergide gösterilen 21. yüzyıl sanatçılarının yapıtlarına dair tarihsel bir bağlam sunuyor.

Beth McKillop
Beth McKillop kariyerine British Library’de Çin ve Kore Koleksiyonları küratörü olarak başladı. 2004’te Victoria ve Albert Müzesi Asya Departmanı’nın Koleksiyon sorumlusu oldu, ardından Koleksiyonlar ve Müze’nin Direktör Yardımcısı pozisyonunda çalıştı. 2016’dan bu yana Müze’de kıdemli araştırma görevlisi olarak çalışıyor ve Londra Üniversitesi’nin Oryantal ve Afrika Çalışmaları bölümünde ders veriyor.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilen etkinlik ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır, yerler sınırlıdır. Konuşma dili İngilizce olup, Türkçe simultane çeviri yapılacaktır.

Mürekkepten

Mürekkep resim geleneğinin farklı yorumlarına odaklanan Mürekkepten: Çin Güncel Sanatından Yorumlamalar sergisi, çalışmalarını Çin’de sürdüren 13 sanatçının yapıtlarını bir araya getirdi.

Mürekkepten

Salgın ve Sanat <br> Sanal Müze Pratikleri

Salgın ve Sanat
Sanal Müze Pratikleri

Bir süredir bu denli geniş ölçekte tecrübe etmediğimiz bir salgına tanıklık ediyoruz: Covid-19. Etrafımızı birdenbire ve hızla saran, hayatımızda öncelik olarak belirlediğimiz birçok şeyin önüne geçen bu virüs, bizleri alışkanlıklarımızı yeniden düşünmeye mecbur bırakıyor.

Müzemizin cephesinde yer alan dev boyutlu fotoğrafı fark ettiniz mi?

Müzemizin cephesinde yer alan dev boyutlu fotoğrafı fark ettiniz mi? “Balkanlardan Gelen Soğuk Hava” sergisi kapsamında sergide yer alan sanatçıların eserlerini paylaşmaya devam ediyoruz.

Geleceği Hatırlamak

Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor.