Beth McKillop
"Çin'de Mürekkep"

Konuşma

26 Nisan 2019 / 18:30

Pera Müzesi’nin düzenlediği Mürekkepten: Çin Güncel Sanatından Yorumlamalar sergisi kapsamında, sergi kataloğuna da yazısıyla katkıda bulunan akademisyen ve küratör Beth McKillop, “Çin’de Mürekkep” başlıklı bir konuşma gerçekleştiriyor.

Mürekkep 20. yüzyıldan önce Çin’in eğitimli insanlarının görsel ve yazılı kültüründe hep merkezi bir rol oynamıştır. Ülkenin uzun tarihi boyunca hazırlanmış ve karıştırılmış, saklanmış ve üzerine titrenmiş, ödüllendirilmiş ve koleksiyonu yapılmıştır. Birbirini izleyen yazar ve sanatçı kuşakları mürekkeple yazı yazıp resim yapmış, onu kişisel ifadenin en doğal aracı olarak görmüşlerdir. Çağımızda hala klasik tarzda iş üreten pek çok geleneksel sanatçı var, ayrıca mürekkebin malzemesi ve ruhani nitelikleriyle yeni olasılıkları keşfetmek adına yeni medya alanında çalışan sanatçılara rastlıyoruz.

Konuşma, Çin’deki mürekkebin fiziksel özelliklerini inceleyecek, modern-öncesi zamanlarda yapım ve kullanım biçimleri üzerine düşünceler sunuyor. Çin’in geçmişte farklı zamanlarda yapılmış mürekkeplerin fiziksel özelliklerine, günümüze kalmış bazı çarpıcı mürekkep bloğu örneklerine ve ayrıca onları çevreleyen hikâyeler ve anekdotlara bakarak sergide gösterilen 21. yüzyıl sanatçılarının yapıtlarına dair tarihsel bir bağlam sunuyor.

Beth McKillop
Beth McKillop kariyerine British Library’de Çin ve Kore Koleksiyonları küratörü olarak başladı. 2004’te Victoria ve Albert Müzesi Asya Departmanı’nın Koleksiyon sorumlusu oldu, ardından Koleksiyonlar ve Müze’nin Direktör Yardımcısı pozisyonunda çalıştı. 2016’dan bu yana Müze’de kıdemli araştırma görevlisi olarak çalışıyor ve Londra Üniversitesi’nin Oryantal ve Afrika Çalışmaları bölümünde ders veriyor.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilen etkinlik ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır, yerler sınırlıdır. Konuşma dili İngilizce olup, Türkçe simultane çeviri yapılacaktır.

Mürekkepten

Mürekkep resim geleneğinin farklı yorumlarına odaklanan Mürekkepten: Çin Güncel Sanatından Yorumlamalar sergisi, çalışmalarını Çin’de sürdüren 13 sanatçının yapıtlarını bir araya getirdi.

Mürekkepten

Kuyunun Yanında

Tadeusz Ajdukiewicz Doğu’yu, 1877’de, Władysław Branicki’yle birlikte çıktığı Suriye, Mısır, Türkiye ve Kırım turunda keşfetti. Bu deneyim onda derin bir etki yarattı, yaşamının sonuna kadar da Doğulu temaları kullanmayı sürdürdü.

Martín Zapater’in Portresi (1797)

Martín Zapater y Clavería 12 Kasım 1747’de Zaragoza’da doğdu. Mütevazı bir tüccar ailesine mensuptu; hali vakti yerinde akrabası Juana Faguás ve kızı Joaquina de Alduy tarafından evlat edinildi. 1752-1757 yılları arasında Zaragoza Escuelas Pías okulunda Goya’yla birlikte okudu; bu dönemde başlayan dostlukları Zapater’in 1803’teki ölümüne kadar devam etti.

Gece Yarısı Hikâyeleri: Retro Rüyalar Oteli <br> Doğu Yücel

Gece Yarısı Hikâyeleri: Retro Rüyalar Oteli
Doğu Yücel

Benden beklemiyordu bunu. Ben de o gün o anda evlilik kararı alacağımızı beklemiyordum. Birden bire ama tamamen de günümüze uygun olup bitti her şey. Evlilik fikri aynı anda aklımızdan geçmiş, aynı anda gülümsemiş, aynı anda gözümüzü kapatıp aynı anda gözümüzü açmıştık.