Elektronik Köprüler
Gürültü Nosyonu ve Dominick Fernow’un Sanatsal Üretimi

Çevrimiçi Konuşma ve Performans

14 Temmuz 2021 / 19.00

Pera Müzesi “Elektronik Köprüler” başlıklı konuşma ve performans serisiyle, elektronik müziğin etkileşime geçtiği diğer alanları keşfe devam ediyor!

İstanbul’da kurulan müzik kolektifi AEVOM iş birliğiyle hayat geçirilen “Elektronik Köprüler”, teknoloji, edebiyat, sinema, çevre, psikoloji, sosyoloji, bilgisayar oyunları, politika, kentsel dönüşüm, doğa ve felsefe gibi elektronik müziğin beslendiği ve etkileşime geçtiği farklı mesele ve alanları odağına alıyor.

Serinin son etkinliğinde Ümit Üret konuşması ve performansında noise müziğe odaklanacak. Kompozisyonel süreçlerde müzik dışı tınıları/sonoriteleri yükseldikçe gürültü nosyonu da yükselmeye, kendini yer bulmaya başladı. Farklı teknikler ve duyuş açılarının gelişmesiyle yorumlamanın skalası genişledi ve ses alanından çıkarak edebiyat, felsefe, sosyoloji gibi diğer alanlara da sıçradı. Ümit Üret, konuşmasında ses alanından bir değerlendirmeye yoğunlaşacak ve noise müziğin tarihsel gelişimini, dinleyenlerce değerlendirilmesini çevresel ve bireysel ölçekte konu edecek. Nesne ve özne odaklı yaklaşımın bahsi geçen yorumlamaya getirdiği yeni yollar değişimi daha iyi anlayabilmek için yardımcı unsurlar olacak. Hospital Productions plak şirketi ve kurucusu Dominik Fernow’un (Prurient) sanatsal pratiğine bu bilgiler ışığında odaklanırken, Fernow ve plak şirketinin noise müziğe getirdiği yeni soluğu etik ve estetik açıdan değerlendirmeye alacak.


Pera Müzesi Youtube kanalında gerçekleşecek konuşma Türkçedir.


Ümit Üret, 1987 yılında Ankara’da doğdu ve ilk-orta-lise eğitimini TED Ankara Koleji’nde tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarında yarı zamanlı keman ve gitar eğitimi gördü. Lisans eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzikoloji bölümünde tamamladı. Açık Alan, ppqqmm, A.I.D gibi oluşumlar bünyesinde yer alıyor. AidZine’da yazıları yayınlandı. Ortaklarıyla beraber Radyo Modyan’da bankpank adlı programı sürdürüyor.

Janine Antoni Bana Bak!

Janine Antoni Bana Bak!

Janine Antoni, 1990’larda, kimlik inşası meselesine odaklanmaya başladı. Yala ve Sabunla isimli yapıtını, klasik heykel geleneğine uygun olarak, doğrudan kendi bedeninden aldığı kalıptan yola çıkarak yaptı. Bu büstleri sıra dışı kılan ise, sabun ve çikolata gibi tüketim maddelerinden yapılmış olmaları.

Kendine Ait Bir Saha

Kendine Ait Bir Saha

Pera Film Altın Madalya: Sporda Kadın programı kapsamında 5Harfliler ile bir yazı dizisi sunuyor. Kendilerini; “kadın gündeminin peşinde, bağımsız bir internet sitesi” diye tanımlayan 5Harfliler bizim için hazırladıkları ilk yazılarında Yeni Nesil Kraliçeler: Bir Zanzibar Futbol Öyküsü belgeselini ele alıyor. Serinin bu ilk yazısı Denzi Deng’in kaleminden!

Niko Pirosmani

Niko Pirosmani

“İsimsiz bir Mısır freski, bir Afrika putu ya da bir Girit vazosu: Pirosmani’nin işleri bunların arasında sayılmalı. Onu gerçekten algılayabilmenin tek yolu bu… Bir Pirosmani görünce, insan Gürcistan’a inanç duymaya başlar.”