Engin Özendes
Bir Yol Öyküsü

Küratörle Sergi Turu

4 Şubat 2020 / 19:00

Pera Müzesi, Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl sergisi ile, 1839’da fotoğrafın bulunuşunun ilanı ve ilk fotoğraf gezisinin gerçekleşmesinin 180. yılında aynı rotayı günümüz teknikleriyle yeniden keşfeden fotoğraf sanatçılarının yorum ve bakış açılarını bir araya getiriyor. Sergi kapsamında, 9 Ocak Perşembe günü 19.00’da serginin küratörü Engin Özendes ile bir sergi turu gerçekleştiriliyor.

Engin Özendes hakkında
Türk fotoğraf tarihi üzerine araştırmalarına 1974’de başladı. Çok sayıda yerli ve yabancı gazete, dergi ve ansiklopedide yazıları yayınlandı. Pek çok jüri üyeliğinde bulundu, konferanslar verdi, televizyon programları hazırladı.

1976-1981 yılları arasında aylık Yeni Fotoğraf dergisinin, 1978 ve 1980 yıllarında da Türk Fotoğraf Yıllığı’nın sahipliğini ve yazı işleri müdürlüğünü, 1994’de Photo GLOBE Dergisi’nin yayın danışmanlığını yaptı. 1987’de ilk kitabı Photography in the Ottoman Empire 1839-1919 Haşet Yayınları'nca yayımlandı. Bunu, Türkiye fotoğrafının tarihi ve çağdaş fotoğrafı üzerine on dört kitap izledi. 1989’da Hürriyet Gösteri dergisi için “Fotoğrafın 150. Yılı” özel ekini hazırladı.

Fotoğraf üzerine yaptığı çalışmaları nedeniyle 1990’da Fédération Internationale de L’Art Photographique (FIAP) tarafından Excellence Fiap (ESFIAP) unvanı verildi.

Yurtiçi ve yurtdışında yetmişe yakın sergi açtı. Bu sergiler için 36 kitap hazırladı. 2004- 2012 yılları arasında İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin Fotoğraf Sergileri Küratörü olarak görev aldı. 2017 yılından bu yana serbest çalışmalarının yanı sıra Nilüfer Belediyesi Mysia Fotoğraf Müzesi’nin küratörlüğü görevini sürdürmektedir.

2016’da İFSAK (İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği), 2017’de BUFSAD’ın (Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği) Onur Üyesi oldu. Aralık 2019’da İFSAK tarafından Yılın Fotoğraf Ödülü verildi.

Rehberli Tur Ücreti: 35 TL (Pera Müzesi Dostları için ücretsiz) Kontenjanımız sınırlıdır. Tura katılmak için Biletix’ten bilet alabilir ya da resepsiyon@peramuzesi.org.tr e-posta adresinden rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Bir Fotoğrafçı Biyografisi Ali Sami Aközer

1866’da Rusçuk’ta dünyaya gelen Ali Sami, ailesiyle İstanbul’a taşınır. Üsküdar – Beylerbeyi kütüğüne kayıtlı olduğundan Üsküdarlı Ali Sami olarak bilinir.

Diego’su, Meksika’sı, Nickolas’ı, Hasta Yatağından Yaptığı Eserleriyle: Frida Kahlo

Frida Kahlo, 6 Temmuz 1907’de Meksika’nın Coyoacán şehrinde dünyaya geldi. Bundan tam 47 yıl sonra aynı şehirde, çok sevdiği Meksika’sında ölmeden önce başından pek çok şey geçti.

Marcel Duchamp’ın Bisiklet Tekerleği

1998 yılında Ben Jakober ve Yannick Vu, Marcel Duchamp’ın Roue de Bicyclette adlı eserinin bir yeniden-yapımını gerçekleştirdiler. Duchamp’ın ilk “ready-made” eseri olarak kabul edilen Roue de Bicyclette, bisiklet tekerleği ve mutfak taburesinin, amacı olmayan bir makineye dönüştürülmesi.