Engin Özendes
Bir Yol Öyküsü

Küratörle Sergi Turu

4 Şubat 2020 / 19:00

Pera Müzesi, Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl sergisi ile, 1839’da fotoğrafın bulunuşunun ilanı ve ilk fotoğraf gezisinin gerçekleşmesinin 180. yılında aynı rotayı günümüz teknikleriyle yeniden keşfeden fotoğraf sanatçılarının yorum ve bakış açılarını bir araya getiriyor. Sergi kapsamında, 9 Ocak Perşembe günü 19.00’da serginin küratörü Engin Özendes ile bir sergi turu gerçekleştiriliyor.

Engin Özendes hakkında
Türk fotoğraf tarihi üzerine araştırmalarına 1974’de başladı. Çok sayıda yerli ve yabancı gazete, dergi ve ansiklopedide yazıları yayınlandı. Pek çok jüri üyeliğinde bulundu, konferanslar verdi, televizyon programları hazırladı.

1976-1981 yılları arasında aylık Yeni Fotoğraf dergisinin, 1978 ve 1980 yıllarında da Türk Fotoğraf Yıllığı’nın sahipliğini ve yazı işleri müdürlüğünü, 1994’de Photo GLOBE Dergisi’nin yayın danışmanlığını yaptı. 1987’de ilk kitabı Photography in the Ottoman Empire 1839-1919 Haşet Yayınları'nca yayımlandı. Bunu, Türkiye fotoğrafının tarihi ve çağdaş fotoğrafı üzerine on dört kitap izledi. 1989’da Hürriyet Gösteri dergisi için “Fotoğrafın 150. Yılı” özel ekini hazırladı.

Fotoğraf üzerine yaptığı çalışmaları nedeniyle 1990’da Fédération Internationale de L’Art Photographique (FIAP) tarafından Excellence Fiap (ESFIAP) unvanı verildi.

Yurtiçi ve yurtdışında yetmişe yakın sergi açtı. Bu sergiler için 36 kitap hazırladı. 2004- 2012 yılları arasında İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin Fotoğraf Sergileri Küratörü olarak görev aldı. 2017 yılından bu yana serbest çalışmalarının yanı sıra Nilüfer Belediyesi Mysia Fotoğraf Müzesi’nin küratörlüğü görevini sürdürmektedir.

2016’da İFSAK (İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği), 2017’de BUFSAD’ın (Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği) Onur Üyesi oldu. Aralık 2019’da İFSAK tarafından Yılın Fotoğraf Ödülü verildi.

Rehberli Tur Ücreti: 35 TL (Pera Müzesi Dostları için ücretsiz) Kontenjanımız sınırlıdır. Tura katılmak için Biletix’ten bilet alabilir ya da resepsiyon@peramuzesi.org.tr e-posta adresinden rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Irk ve Irka İlişkin Mefhumlar  <br> Fred Wilson

Irk ve Irka İlişkin Mefhumlar
Fred Wilson

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor.

Tigran Mansurian ile bir söyleşi - Nairi Galstanian

Dünya çapında yankı bulan film üzerine Andrey Tarkovski, Parajanov’u “bir dahi” olarak nitelendirirken Michelangelo Antonioni ise “çarpıcı, mükemmel bir güzellik” olarak tanımladığı filme ilişkin, “Bana kalırsa Parajanov, dünyanın en iyi yönetmenlerinden biri” değerlendirmesinde bulundu. Filmin müziklerini besteleyen ve bu vesileyle yeni, müzikal bir dil icat eden Ermeni besteci Tigran Mansurian ise, Sayat-Nova’yı “evrensel bir öneme sahip, olağanüstü bir olay” olarak tanımladı.

Konstantinopolis’te Mucizevi Şifalar

Göz kamaştırıcı güzellikleriyle Konstantinopolis’in ihtişamını yaratan kutsal mekânlar, aynı zamanda değerli röliklerin saklandığı yerlerdi ve bu nedenle şifa kaynaklarıydı.