Form Olarak Zaman Üzerine Çözümsel Yaklaşımlar
Şeref Erol

Konuşma

28 Şubat 2019

Sanatçı ve akademisyen Şeref Erol, Zaman Değişmeli sergisi kapsamında gerçekleştireceği konuşmasında "tesislerimizin, diğer bir deyişle tasarımlarımızın ya da kurgularımızın olanağı olarak zaman" kavrayışımızı, formel bilimler (mantık, matematik) ve felsefe bağlamında, kimi düşünsel süreçleri ilişkilendirerek ele alacak. Erol'un zaman formu bağlamında ele alacağı düşünsel süreçler; Kant'ın kritiği üzerinden, Kant öncesi ile sonrası felsefi ve bilimsel kavrayışlar olarak ifade edilebilir.

Şeref Erol hakkında

1975 doğumlu Şeref Erol, 2005 yılından bugüne Sanat Tanımı Topluluğu olanağında sanat ve kuramsal çalışmalarını sürdürüyor. 2013 yılından bu yana Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde kurduğu Sanat Tanımı Topluluğu dayanaklı, "Metin ve Çözümsel Sanat Atölyesi" derslerini yürütüyor. Erol, yaklaşık bir yıldır Mersin’de, "Sanat Tanımı Topluluğu"nun kavramsal sanat etkinlikleri formuna doğrudan gönderme yapan, "Çözümsel Sanat Topluluğu"nun çözümsel sanat etkinliklerinin katılımcıya açık çalışmalarını, topluluğun sürekli belirli katılımcısı olan Elif Kılıçdoğan ile birlikte gerçekleştiriyor.

Görsel künyesi:
Raqs Media Collective
Tekrar-koş, 2013
Tek ekranlı gerçek-boyutlu video projeksiyonu: Henri Cartier Bresson’un 1948’de Şangay’daki bir banka hücumunu gösteren fotoğrafının yeniden canlandırması
Tekrarlı gösterim
Sanatçı ve Frith Street Gallery, Londra’nın izniyle

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili Türkçedir.

Zaman Değişmeli

Zaman Değişmeli sergisi, jeopolitik bağlamda kontrol altında tutulan zaman algımızı sorguladı. Sergide yer alan üç sanatçı, bugün pek çok sistem tarafından dayatılan çizgisel zaman anlayışına alışılagelmişin dışında bir bakış sundu.

Zaman Değişmeli

Bizi mi gözetliyor? <br> Vajiko Chachkhiani

Bizi mi gözetliyor?
Vajiko Chachkhiani

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!

Haliç

Batılı ressamların İstanbul’u konu alan resimleri söz konusu olduğunda Haliç çok özel bir yere ve öneme sahiptir. Topkapı Sarayı ve anıtsal yapıların yer aldığı Tarihi Yarımada’yla, batılıların konakladığı, yabancı elçiliklerin yer aldığı Galata’yı birbirinden ayıran bu su kütlesi, geçişimli bir sınır gibidir adeta.

Pera Öğrenme’yle #KendinGez Bana Bak!’tan Beş Eser

Bana Bak! “la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Portreler ve Diğer Kurmacalar sergimizi gezerken çocuklarınıza rehberlik etmek ister misiniz? Sergimizden beş farklı eseri ele aldığımız bu yazımızda, rehberlerimizin çocuklara sergimizi anlatırken nasıl bir yol izlediğini göreceksiniz.