Form Olarak Zaman Üzerine Çözümsel Yaklaşımlar
Şeref Erol

Konuşma

28 Şubat 2019 / 18:30

Sanatçı ve akademisyen Şeref Erol, Zaman Değişmeli sergisi kapsamında gerçekleştireceği konuşmasında "tesislerimizin, diğer bir deyişle tasarımlarımızın ya da kurgularımızın olanağı olarak zaman" kavrayışımızı, formel bilimler (mantık, matematik) ve felsefe bağlamında, kimi düşünsel süreçleri ilişkilendirerek ele alacak. Erol'un zaman formu bağlamında ele alacağı düşünsel süreçler; Kant'ın kritiği üzerinden, Kant öncesi ile sonrası felsefi ve bilimsel kavrayışlar olarak ifade edilebilir.

Şeref Erol hakkında

1975 doğumlu Şeref Erol, 2005 yılından bugüne Sanat Tanımı Topluluğu olanağında sanat ve kuramsal çalışmalarını sürdürüyor. 2013 yılından bu yana Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde kurduğu Sanat Tanımı Topluluğu dayanaklı, "Metin ve Çözümsel Sanat Atölyesi" derslerini yürütüyor. Erol, yaklaşık bir yıldır Mersin’de, "Sanat Tanımı Topluluğu"nun kavramsal sanat etkinlikleri formuna doğrudan gönderme yapan, "Çözümsel Sanat Topluluğu"nun çözümsel sanat etkinliklerinin katılımcıya açık çalışmalarını, topluluğun sürekli belirli katılımcısı olan Elif Kılıçdoğan ile birlikte gerçekleştiriyor.

Görsel künyesi:
Raqs Media Collective
Tekrar-koş, 2013
Tek ekranlı gerçek-boyutlu video projeksiyonu: Henri Cartier Bresson’un 1948’de Şangay’daki bir banka hücumunu gösteren fotoğrafının yeniden canlandırması
Tekrarlı gösterim
Sanatçı ve Frith Street Gallery, Londra’nın izniyle

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili Türkçedir.

Zaman Değişmeli

Zaman Değişmeli sergisi, jeopolitik bağlamda kontrol altında tutulan zaman algımızı sorguladı. Sergide yer alan üç sanatçı, bugün pek çok sistem tarafından dayatılan çizgisel zaman anlayışına alışılagelmişin dışında bir bakış sundu.

Zaman Değişmeli

Bizi mi gözetliyor? <br> Vajiko Chachkhiani

Bizi mi gözetliyor?
Vajiko Chachkhiani

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!

Bruce Nauman Bana Bak!

Bruce Nauman’ın bu videoları doğrudan doğruya izleyiciyi muhatap alıyor. Ekranda beliren oyuncuların farklı şekillerde söyledikleri cümleler cevaplanması imkânsız varoluşsal sorulara dönüştükçe dinleyici kendini sorguda hissetmeye başlar.

18 ve 19. Yüzyıl Resimlerinde Camiler

Batılı ressamların eserlerinde camiler İstanbul kentinin kimliğini yansıtan başlıca mimari unsurlar olarak karşımıza çıkar. Bazen resimde gösterilen kentin İstanbul olduğunu sadece camilere bakarak anlayabiliriz. Detaylar gerçekle uyuşmasa da, deniz ve ufukta bazen abartılı ölçülerle verilen camiler mekanın tartışmasız biçimde İstanbul olduğunu söyler bize.