Frédéric Hitzel

Küratörle Sergi Turu

12 Kasım 2016 / 11:00

Pera Müzesi 10 Kasım 2016 – 29 Ocak 2017 tarihleri arasında düzenlediği “Félix Ziem: Işık Denizinde bir Gezgin” sergisi kapsamında, serginin küratörü Frédéric Hitzel ile bir tur gerçekleştiriyor.

Frédéric Hitzel hakkında
Frédéric Hitzel doktorasını tarih alanında Paris IV-Sorbonne Üniversitesi’nde yaptı. Paris’te, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales’deki (EHESS) Türk Araştırmaları Merkezi’nde (CETOBAC) öğretim görevlisi olarak çalışıyor.
Jacques Perrot ve Robert Anhegger’le birlikte Hatice Sultan ile Melling Kalfa Mektuplar (İstanbul, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2001); Mireille Jacotin’le birlikte Iznik. L’aventure d’une collection (Paris, RMN, 2005) ve François Georgeon’la birlikte Les Ottomans et le temps (Leiden, Brill, 2011) adlı kitapları kaleme aldı.

Dil Oğlanları ve Tercümanlar (İstanbul, Fransız Sarayı, 1995) ve Colors of the Orient, Arts and lifestyles in the Ottoman Empire (Bruxelles, Boghossian Foundation, 2010-2011) adlı sergilerin küratörlüğünü üstlendi.
Topkapı au Château de Versailles (Versailles Müzesi, 1999) ve Europalia Sanat Festivali Türkiye bünyesindeki Anatolia. Home of Eternity (Brüksel, 2015-2016) komitelerinin üyesidir.14. Uluslararası Türk Sanatı Kongresi’nin (Paris, 19-21 Eylül 2011) sekreterliğini yürütmüştür.

Couleurs de la Corne d’Or. Peintres voyageurs à la Sublime Porte (Paris, ACR, 2002) ve Artisans et commerçants du Grand Turc (Paris, Les Belles-Lettres, 2007) kitaplarının yazarıdır.

Rehberli Tur Ücreti: 30 TL (Pera Müzesi Dostları için ücretsiz)
Kontenjanımız sınırlıdır.
Tura katılmak için resepsiyon@peramuzesi.org.tr e-posta adresinden veya (0)212 334 99 24 numaralı telefondan rezervasyon yaptırmanızı rica ederiz.

Etkinlik dili Fransızcadır, Türkçe ardıl çeviri olacaktır.

Félix Ziem

Pera Müzesi 19. yüzyılın en özgün manzara ressamlarından Fransız sanatçı Félix Ziem’i ağırladı. Ziem Müzesi ve Martigues Belediyesi iş birliğiyle gerçekleşen serginin küratörlüğünü Lucienne Del’Furia ve Frédéric Hitzel üstlendi.

Félix Ziem

Gece Yarısı Hikâyeleri: Kırmızı Buton <br> Funda Özlem Şeran

Gece Yarısı Hikâyeleri: Kırmızı Buton
Funda Özlem Şeran

Çölde gece sakindi. Fareler bile ortalıkta yoktu. Karanlığın içinde birkaç LED yanıp sönüyor, dönüp duran bir fanın sesi sonsuz boşluğu dolduruyordu. Sessizliği bölen konuşma hiçbir yere varmıyor gibiydi.

Deniz Hamamları

Evliya Çelebi’nin ünlü eseri Seyahatname’den anlaşıldığı üzere deniz hamamlarının geçmişi 17. yüzyıla dayanır, kabul görerek yaygınlaşması ise Batılılaşmanın da etkisiyle 19. yüzyılın ortalarını bulur.

Öğrendiğim 10 Şey: Narın Rengi

Narın Rengi’nin yönetmeni Sergey Parajanov, Gürcistan’ın Tiflis şehrinde doğmuş olsa da, aslen Ermeni’ydi. Sayat-Nova ile kendini ruhen yakın hisseden Parajanov, çok sayıda kültüre ev sahipliği yapan Transkafkasya ile arasındaki bağ sebebiyle, ozanın yaşamını beyaz perdeye aktaracak ideal sanatçı olduğuna inanıyordu