Geç Antik Çağ ve Bizans Ağırlık ve Ölçüleri Semineri

Seminer

7 Ekim 2023 / 10.00

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu kapsamında lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik Geç Antik Çağ ve Bizans Ağırlık ve Ölçüleri Semineri sunuyor. Seminer, Geç Antik Çağ ve Bizans ekonomisi, ticareti ve kültürü üzerine çalışan genç araştırmacılara, dönemin alışveriş ve ticaretine yönelik yeni bir bakış açısı kazandırmayı amaçlıyor.

Bir gün sürecek yoğun program, seminer ve atölye çalışmalarından oluşuyor. Programın birinci bölümü Geç Antik Çağ ve Bizans ağırlık ve ölçüleri üzerine teorik bilgilere odaklanırken, ikinci bölümde ise müze koleksiyonunda yer alan dönemin pazar yeri aletleri detaylı atölye çalışmalarıyla inceleniyor.

Geç Antik Çağ ve Bizans Ağırlık ve Ölçüleri Semineri, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde yüz yüze gerçekleşecektir. Program dili Türkçedir. Program ücretsiz olup şehir dışından gelecek öğrencilerin konaklama ve ulaşım masraflarını kendileri karşılamaları gerekmektedir.

Detaylı seminer programı ve başvuru koşullarını görmek için tıklayınız.

Ağırlık ve Ölçü Sanatı

Dünyayı bir avuç birimle ölçmeye çalışmak onu zihnen inşa edebilmeyi de beraberinde getirdi. Keşfin ölçüsü mitlere karıştıkça, ölçmek ve tartmak fiziksel bir deneyimin ötesinde bilimin, kâinatın ve bilinenin ötesini merak eden insanın, kendini ifade etme becerisinin önemli bir aracı oldu.

Ağırlık ve Ölçü Sanatı

Kozbekçi Mustafa Ağa

1709’da Rus Çarı Petro’ya yenildikten sonra Osmanlı’ya sığınan Demirbaş Şarl (XII. Karl) 5 yıl boyunca maiyetiyle birlikte Bender’de kalmış, tüm masrafları Osmanlı tarafından karşılanmış, kendisine maaş bağlanmış ve borç para verilmiştir.

Tigran Mansurian ile bir söyleşi - Nairi Galstanian

Dünya çapında yankı bulan film üzerine Andrey Tarkovski, Parajanov’u “bir dahi” olarak nitelendirirken Michelangelo Antonioni ise “çarpıcı, mükemmel bir güzellik” olarak tanımladığı filme ilişkin, “Bana kalırsa Parajanov, dünyanın en iyi yönetmenlerinden biri” değerlendirmesinde bulundu. Filmin müziklerini besteleyen ve bu vesileyle yeni, müzikal bir dil icat eden Ermeni besteci Tigran Mansurian ise, Sayat-Nova’yı “evrensel bir öneme sahip, olağanüstü bir olay” olarak tanımladı.

Hem Çok Eskilere Ait Hem de Fazlasıyla Çağdaş  <br> Tatiana Trouvé

Hem Çok Eskilere Ait Hem de Fazlasıyla Çağdaş
Tatiana Trouvé

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!