Geç Antik Çağ ve Bizans Ağırlık ve Ölçüleri Semineri

Seminer

7 Ekim 2023 / 10.00

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü iş birliğiyle, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu kapsamında lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik Geç Antik Çağ ve Bizans Ağırlık ve Ölçüleri Semineri sunuyor. Seminer, Geç Antik Çağ ve Bizans ekonomisi, ticareti ve kültürü üzerine çalışan genç araştırmacılara, dönemin alışveriş ve ticaretine yönelik yeni bir bakış açısı kazandırmayı amaçlıyor.

Bir gün sürecek yoğun program, seminer ve atölye çalışmalarından oluşuyor. Programın birinci bölümü Geç Antik Çağ ve Bizans ağırlık ve ölçüleri üzerine teorik bilgilere odaklanırken, ikinci bölümde ise müze koleksiyonunda yer alan dönemin pazar yeri aletleri detaylı atölye çalışmalarıyla inceleniyor.

Geç Antik Çağ ve Bizans Ağırlık ve Ölçüleri Semineri, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde yüz yüze gerçekleşecektir. Program dili Türkçedir. Program ücretsiz olup şehir dışından gelecek öğrencilerin konaklama ve ulaşım masraflarını kendileri karşılamaları gerekmektedir.

Detaylı seminer programı ve başvuru koşullarını görmek için tıklayınız.

Süreli Sergi

Ağırlık ve Ölçü Sanatı

Dünyayı bir avuç birimle ölçmeye çalışmak onu zihnen inşa edebilmeyi de beraberinde getirdi. Keşfin ölçüsü mitlere karıştıkça, ölçmek ve tartmak fiziksel bir deneyimin ötesinde bilimin, kâinatın ve bilinenin ötesini merak eden insanın, kendini ifade etme becerisinin önemli bir aracı oldu. 

Ağırlık ve Ölçü Sanatı

Gece Yarısı Hikâyeleri: Retro Rüyalar Oteli <br> Doğu Yücel

Gece Yarısı Hikâyeleri: Retro Rüyalar Oteli
Doğu Yücel

Benden beklemiyordu bunu. Ben de o gün o anda evlilik kararı alacağımızı beklemiyordum. Birden bire ama tamamen de günümüze uygun olup bitti her şey. Evlilik fikri aynı anda aklımızdan geçmiş, aynı anda gülümsemiş, aynı anda gözümüzü kapatıp aynı anda gözümüzü açmıştık. 

Zamanının Tanığı: Fausto Zonaro

Zamanının Tanığı: Fausto Zonaro

Osmanlı İmparatorluğu’nun son iki yüzyılı boyunca Türkiye topraklarını ziyaret etmiş, eserlerinde Türk konularını işlemiş sanatçılar arasında bazıları çok özel bir yere sahiptir. 

Yılan Başı

Yılan Başı

Yunan tanrısı Apollo ve oğlu Asklepios tıp ve şifa âleminin yöneticisiydi. Apollo aynı zamanda ışık ve güneşin tanrısıydı, onun güneşi simgelemesi ve tıpla ilişkisi daha sonra Hekim İsa ve dirilişle bağlantılanacaktı.