Geç Roma ve Bizans Sikkeleri

Seminer

6 Mayıs 2023 / 10.00

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Koç Üniversitesi Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi (AKMED) ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü iş birliğiyle, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu kapsamında lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik Geç Roma ve Bizans Sikkeleri Semineri sunuyor. Numismatik bilimini disiplinlerarası bir bakış açısıyla ele alan seminer, Geç Roma ve Bizans dönemi tarihi ve kültürü üzerine çalışan genç araştırmacılara paralar üzerine gerekli teorik ve pratik alt yapıyı sağlamayı amaçlıyor.

Bir gün sürecek yoğun program, seminer ve atölye çalışmasından oluşmaktadır. Programın birinci bölümünde Geç Roma ve Bizans sikkelerine ilişkin seminer yer almaktadır. İkinci bölümünde ise pratik çalışmalara odaklanılarak müze koleksiyonunda yer alan dönemin sikkeleri üzerine detaylı bir atölye çalışması gerçekleştirilecektir.

Geç Roma ve Bizans Sikkeleri Semineri, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde yüz yüze gerçekleşecektir. Program dili Türkçe’dir. Program ücretsiz olup şehir dışından gelecek öğrencilerin konaklama ve ulaşım masraflarını kendileri karşılamaları gerekmektedir.

Başvuru ve program detayları için tıklayın!

Ağırlık ve Ölçü Sanatı

Dünyayı bir avuç birimle ölçmeye çalışmak onu zihnen inşa edebilmeyi de beraberinde getirdi. Keşfin ölçüsü mitlere karıştıkça, ölçmek ve tartmak fiziksel bir deneyimin ötesinde bilimin, kâinatın ve bilinenin ötesini merak eden insanın, kendini ifade etme becerisinin önemli bir aracı oldu.

Ağırlık ve Ölçü Sanatı

Bizi mi gözetliyor? <br> Vajiko Chachkhiani

Bizi mi gözetliyor?
Vajiko Chachkhiani

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!

Kimliğe İlişkin Uzlaşımlar

Portreler, kaçınılmaz olarak toplumsal tanınmaya ve ideolojik değişikliklere tabidir. Bu alanda yer alan eserler, toplumsal cinsiyet ve ırka ilişkin kültürel uzlaşımların yanı sıra film yıldızlarının imajlarında işleyişte olan estetik stratejileri sorguluyor.

İstiap Haddi

Pera Müzesi, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinlenen Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara başlıklı güncel video yerleştirmesinden hareketle, sanatçılar Nicola Lorini, Gülşah Mursaloğlu ve Muğlak Standartlar Enstitüsü’nün (Avşar Gürpınar, Cansu Cürgen) katıldığı bir konuşma gerçekleştirdi. Yerleştirmeden hareketle ölçme, hesaplama, standart oluşturma, zaman ve değişim konularını tartışmaya açan bu ilham verici konuşmadan kısa bir bölüm paylaşıyoruz!