Geç Roma ve Bizans Sikkeleri Semineri II

Seminer

9 Mart 2024 / 10.00

Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu kapsamında lisansüstü öğrencilerine yönelik Geç Roma ve Bizans Sikkeleri Semineri düzenliyor. Nümismatik bilimini disiplinler arası bir bakış açısıyla ele alan seminer, Geç Roma ve Erken Bizans dönemi arkeolojisi, tarihi, sanatı ve kültürü üzerine çalışan genç araştırmacılara sikkeler üzerine teorik ve pratik altyapı sağlamayı amaçlıyor.

Bir gün sürecek yoğun program, seminer ve atölye çalışmasından oluşuyor. Programın birinci bölümünde Doç. Dr. Aliye Erol, Geç Roma ve Bizans sikkelerine ilişkin teorik bir seminer verecek. İkinci bölümde ise Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na bağışlanan Pierre Willemart Sikke Koleksiyonu’nda yer alan dönemin sikkeleri üzerinden uygulamalı nümismatik atölye çalışması gerçekleşecek.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde yüz yüze gerçekleşecek seminerin dili Türkçedir. Program ücretsizdir, şehir dışından geleceklerin konaklama ve ulaşım masraflarını karşılamaları gerekir. 

Başvuru ve program detayları için tıklayın!

Süreli Sergi

Ağırlık ve Ölçü Sanatı

Dünyayı bir avuç birimle ölçmeye çalışmak onu zihnen inşa edebilmeyi de beraberinde getirdi. Keşfin ölçüsü mitlere karıştıkça, ölçmek ve tartmak fiziksel bir deneyimin ötesinde bilimin, kâinatın ve bilinenin ötesini merak eden insanın, kendini ifade etme becerisinin önemli bir aracı oldu. 

Ağırlık ve Ölçü Sanatı

Tigran Mansurian ile bir söyleşi - Nairi Galstanian

Tigran Mansurian ile bir söyleşi - Nairi Galstanian

 Dünya çapında yankı bulan film üzerine Andrey Tarkovski, Parajanov’u “bir dahi” olarak nitelendirirken Michelangelo Antonioni ise “çarpıcı, mükemmel bir güzellik” olarak tanımladığı filme ilişkin, “Bana kalırsa Parajanov, dünyanın en iyi yönetmenlerinden biri” değerlendirmesinde bulundu. Filmin müziklerini besteleyen ve bu vesileyle yeni, müzikal bir dil icat eden Ermeni besteci Tigran Mansurian ise, Sayat-Nova’yı “evrensel bir öneme sahip, olağanüstü bir olay” olarak tanımladı.

Bir Elçinin Seyahati

Bir Elçinin Seyahati

Hikâye 1709 yılında İsveç Kralı Demirbaş Şarl’ın ( XII. Karl) Rus Çarı Petro’dan kaçarken Osmanlı’ya sığınması ile başlıyor. İsveç Osmanlı’ya borçlanıyor, bu sırada Osmanlı stratejik bir değişiklik yapıyor ve artık Avrupa’ya elçi yollamaya başlıyor… Tarihi metin ve sefaretnamelerden yola çıkarak Oryantalist Resim Koleksiyonu yöneticimiz Barış Kıbrıs kaleme aldı.

Tasarım Dehası: Ivan Chermayeff

Tasarım Dehası: Ivan Chermayeff

Yirminci yüzyılın en büyük grafik tasarımcıları arasında sayılan ve ortağı Tom Geismar’la dünyanın belleğinde yer etmiş sayısız ünlü tasarıma imza atan Ivan Chermayeff geçtiğimiz günlerde hayata veda etti.