Generalin Leyleği
Heba Y. Amin

Sunum-Performans

15 Eylül 2017 / 18:00

2013’te İsrail’den Mısır’a vücuduna elektronik bir alet takılmış olarak göçen bir leyleğin, Mısırlı yetkililer tarafından alıkonulması dünya çapında haberlere konu oldu. Casusluk yaptığından şüpheleniliyordu. Yüz yıl önce İngiltere’nin Kahire temsilcisi Lord Allenby “kuşa benzeyen makinelerle” Kudüs’ü Osmanlılar’dan kurtaracağını söyleyerek incilvari bir kehanette bulunmuştu. Generalin Leyleği, kehanetleri, sömürge anlatılarını ve gözetleme politikalarını bir araya getirerek, günümüzün paranoyak koşullarının göç eden bir kuşu uluslararası bir casusa dönüştürmesini incelemeyi amaçlayan bir sunum-performans.

Heba Y. Amin, Mısırlı görsel sanatçı, araştırmacı. Şu anda Bard College Berlin’de ders veriyor, Freie Universität’ta BGSMSC bursuyla doktora araştırmasına devam ediyor. Yakın geçmişte Berlin’deki Bethanien’da misafir sanatçıydı. Amin, Shuttleworth Foundation Flash Grant, DAAD bursu, Rhizome Komisyon Fonu’nu kazanmıştır. Black Athena Kolektifinin eş kurucusudur; MIZNA dergisinin (ABD) görsel sanatlar küratörüdür; Ramdom Association’ın (İtalya) iki senede bir gerçekleştirilen DEFAULT misafirlik programının küratörüdür. Global medyanın ilgisini çeken, Homeland televizyon dizisinin setindeki jesti tasarlayan sanatçılardan biridir.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili İngilizcedir, Türkçe simültane çeviri olacaktır.

Kozbekçi Mustafa Ağa

Kozbekçi Mustafa Ağa

1709’da Rus Çarı Petro’ya yenildikten sonra Osmanlı’ya sığınan Demirbaş Şarl (XII. Karl) 5 yıl boyunca maiyetiyle birlikte Bender’de kalmış, tüm masrafları Osmanlı tarafından karşılanmış, kendisine maaş bağlanmış ve borç para verilmiştir.

Giacometti ve İnsan Figürü

Giacometti ve İnsan Figürü

Alberto Giacometti sergisinin ikinci bölümü, büyük yapıtlarla birlikte çoğunluğu 1950-1960 yılları arasında gerçekleştirilmiş, sanatçının dünya algısını geliştirdiği ve gerçeği olduğu gibi değil de gördüğü gibi yansıttığı olgunluk dönemi yapıtlarını ele alıyordu. 

Zamane Öyküleri: Cihangir <br>Özge Baykan Calafato

Zamane Öyküleri: Cihangir
Özge Baykan Calafato

Zamane İstanbulları sergisinden ilham alan öykü serisi Zamane Öyküleri, Özge Baykan Calafato’nun öyküsü “Cihangir” ile devam ediyor! Bu seri, yazarların sergide yer alan fotoğraflardan esinle kaleme aldığı kısa öyküleri bir araya getiriyor.