İnan Bana Ben Bir Sanatçıyım
Adrian Paci

Sanatçı Konuşması

24 Şubat 2017 / 18:30

Pera Müzesi, Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisi kapsamında, sanatçılardan Adrian Paci ile bir konuşma gerçekleştiriyor. Konuşma, sanatçının sergide yer alan Piktori videosunun yanı sıra diğer videolarından da örnekler sunarak eserlerinde ön plana çıkan hareketlilik, yerinden olma, nostalji ve sistemin içinde sanatçı figürünün yeri gibi temalara odaklanacak.

Adrian Paci, sürgün tecrübesiyle yöneldiği video üretiminde ayrılık ve adaptasyon temalarıyla ön plana çıkar. Kişisel tecrübesinin dışında, kimlik meselesinin sosyo-ekonomik şartlar altında nasıl koşullandığını ortaya koyar. Bunun yanı sıra 21. yüzyılın küreselleşme, göç, sömürü ve kültürel kimliklerin değişimi gibi temalarını tekrar tekrar kullanır.

Arnavut sanatçı Adrian Paci, 1969 yılında İşkodra’da doğar. 1987 – 1991 yılları arasında Tirana Sanat Üniversitesi’nde eğitim alır. 1995’ten 1997 yılına kadar İşkodra’da sanat tarihi dersleri verir. 1990’ların sonunda realist resimden uzaklaşarak fotoğraf çekimi ve videoya yönelir. Aynı dönemde Arnavutluk’taki politik olaylar ve ayaklanmalardan kaçarak Milano’ya yerleşir.

Kariyeri boyunca çeşitli uluslararası kurumlarda çok sayıda kişisel sergi düzenler, seçili sergileri arasında Padiglione d’Arte Contemporanea – PAC, Milano (2014); Jeu de Paume, Paris (2013); National Gallery of Kosovo, Prishtina (2012); Kunsthaus Zurich, Zürih (2010) ve MoMA PS1, New York (2006) yer alır. 14. Uluslararası Mimarlık Sergisi, Venedik Bienali (2014); 48. Ve 51. Venedik Bienali (1999 ve 2005) ve 15. Sydney Bienali’ne (2006) katılır. Eserleri Metropolitan Müzesi, New York; MoMa, New York; Centre Pompidou, Paris; Israil Müzesi, Kudüs; MAXXI, Roma; Moderna Museet, Stokholm ve Solomon Guggenheim Vakfı, New York gibi birçok kamu ve özel koleksiyonda yer alır. Accademia Carrara di Belle Ari Bergamo ve IUAV Venedik’te ders vermiş olan Paci halen Nuova Accademia di Belle Arti NABA Milano’da resim eğitmenliği yapmaktadır.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili İngilizcedir, Türkçe simültane çeviri olacaktır.

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava

Pera Müzesi, Ali Akay ve Alenka Gregorič küratörlüğünde gerçekleşen Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisinde, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Slovenya’dan çağdaş sanatçıları ağırladı.

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava

Sina Çölünde Bir Yalnız Kartal

John Frederick Lewis en önemli Viktorya dönemi Britanyalı Oryantalist sanatçılarından biri olarak kabul edilir. Pera Müzesi’nde 2008 yılında Tate Britain işbirliğiyle düzenlenen Doğu’nun Cazibesi sergisinde Lewis’ın eserleri sergilenmişti.

Cindy Sherman Bana Bak!

Bana Bak! “la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Portreler ve Diğer Kurmacalar sergimizle ilgili paylaşımlarımıza devam ediyoruz. Yazımız serginin “Kimliğe İlişkin Uzlaşımlar” başlıklı bölümünde yer alan sanatçı Cindy Sherman hakkında!

Louis Isadore Kahn (1901-1974)

Louis I. Kahn, 1901 yılında, tüm yaşamını geçireceği, çalışacağı, âşık olacağı ve yaşama veda edeceği Philadelphia’dan uzakta, Rusya’nın Pärnu kentinde Yahudi bir aileye doğar. Beş yaşındayken ailesiyle birlikte Amerika’ya göç ederler.