Sanatçı Konuşması

25 Mayıs 2017 / 18:30

Pera Müzesi “José Sancho: Erotik Doğa” sergisi kapsamında 25 Mayıs Perşembe günü José Sancho ile bir sanatçı konuşması düzenliyor. Konuşmada José Sancho'ya küratör Mária Enriqueta Guardia Yglesias ve Kosta Rika eski Kültür Bakanı Carlos Echeverría eşlik ediyor. Söyleşi öncesinde Carlos Echeverría Kosta Rika sanatı üzerine bir de sunum gerçekleştirecek.

Kosta Rika’nın en önemli heykeltıraşlarından José Sancho, eserlerinde çok geniş bir yelpazeye yayılan temalar izler ama doğa vazgeçilmez çıkış noktasıdır. Doğduğu topraklardaki Hispanik ve Kolomb öncesi sanattan da etkilenen ve bu etkiyi yeni bir okumayla sunan sanatçı, farklı malzemeleri ustalıkla kullanır; ahşap, granit, mermer, bronz, demir levhalar ve buluntu nesneler, ele aldığı hayvan formları ve sayısız dişilik temsilini yeniden yaratmasını sağlar.

José Sancho Hakkında
Sancho Benito 18 Nisan 1935’te, Kosta Rika’nın Puntaneras bölgesinde dünyaya geldi. Ailesi başkent San José‘ye taşınmasıyla birlikte Kosta Rika Lisesi ve Kosta Rika Üniversitesi İktisadi Bilimler Okulu’nda lisans eğitimi, Istituto per la Ricostruzione Italiana’da sanayi ekonomisi alanında yüksek lisans eğitimi aldı. 1982 yılına dek ekonomi alanındaki kariyerini devam ettirdi. 1974 yılında ilk heykelini yapan sanatçı, 1982’de ekonomi alanındaki kariyerine son verip kendini tamamen heykele adamaya karar verdi. Bitki, hayvan ve kadın figürlerinin yanı sıra anıtsal eserleriyle de tanınan Sancho, 2014 yılında Kosta Rika Üniversitesi’nde hayvansı temalar taşıyan granit, demir ve mermer dokuz esere ev sahipliği yapan Heykel Gezinti Alanı‘nı açtı.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek ücretsiz etkinlik için yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili İspanyolcadır, simültane tercüme yapılacaktır.

Bir Fotoğrafçı Biyografisi Pascal Sebah

1857’de Beyoğlu Postacılar Caddesi’nde “El Chark Societe Photograhic” adlı bir stüdyo açan levanten kökenli Pascal Sébah, 1860 yılında fotoğraf tekniğini iyi bilen ve bu alanda Paris’te çalışmalar yapmış A. Laroche adında bir Fransızla birlikte çalışmalarını sürdürmek üzere Rus Elçiliği’nin bitişiğindeki stüdyosuna taşınır...

Pera Öğrenme’yle #KendinGez Bana Bak!’tan Beş Eser

Bana Bak! “la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Portreler ve Diğer Kurmacalar sergimizi gezerken çocuklarınıza rehberlik etmek ister misiniz? Sergimizden beş farklı eseri ele aldığımız bu yazımızda, rehberlerimizin çocuklara sergimizi anlatırken nasıl bir yol izlediğini göreceksiniz.

Bir Elçinin Seyahati

Hikâye 1709 yılında İsveç Kralı Demirbaş Şarl’ın ( XII. Karl) Rus Çarı Petro’dan kaçarken Osmanlı’ya sığınması ile başlıyor. İsveç Osmanlı’ya borçlanıyor, bu sırada Osmanlı stratejik bir değişiklik yapıyor ve artık Avrupa’ya elçi yollamaya başlıyor… Tarihi metin ve sefaretnamelerden yola çıkarak Oryantalist Resim Koleksiyonu yöneticimiz Barış Kıbrıs kaleme aldı.