Sanatçı Konuşması

25 Mayıs 2017 / 18:30

Pera Müzesi “José Sancho: Erotik Doğa” sergisi kapsamında 25 Mayıs Perşembe günü José Sancho ile bir sanatçı konuşması düzenliyor. Konuşmada José Sancho'ya küratör Mária Enriqueta Guardia Yglesias ve Kosta Rika eski Kültür Bakanı Carlos Echeverría eşlik ediyor. Söyleşi öncesinde Carlos Echeverría Kosta Rika sanatı üzerine bir de sunum gerçekleştirecek.

Kosta Rika’nın en önemli heykeltıraşlarından José Sancho, eserlerinde çok geniş bir yelpazeye yayılan temalar izler ama doğa vazgeçilmez çıkış noktasıdır. Doğduğu topraklardaki Hispanik ve Kolomb öncesi sanattan da etkilenen ve bu etkiyi yeni bir okumayla sunan sanatçı, farklı malzemeleri ustalıkla kullanır; ahşap, granit, mermer, bronz, demir levhalar ve buluntu nesneler, ele aldığı hayvan formları ve sayısız dişilik temsilini yeniden yaratmasını sağlar.

José Sancho Hakkında
Sancho Benito 18 Nisan 1935’te, Kosta Rika’nın Puntaneras bölgesinde dünyaya geldi. Ailesi başkent San José‘ye taşınmasıyla birlikte Kosta Rika Lisesi ve Kosta Rika Üniversitesi İktisadi Bilimler Okulu’nda lisans eğitimi, Istituto per la Ricostruzione Italiana’da sanayi ekonomisi alanında yüksek lisans eğitimi aldı. 1982 yılına dek ekonomi alanındaki kariyerini devam ettirdi. 1974 yılında ilk heykelini yapan sanatçı, 1982’de ekonomi alanındaki kariyerine son verip kendini tamamen heykele adamaya karar verdi. Bitki, hayvan ve kadın figürlerinin yanı sıra anıtsal eserleriyle de tanınan Sancho, 2014 yılında Kosta Rika Üniversitesi’nde hayvansı temalar taşıyan granit, demir ve mermer dokuz esere ev sahipliği yapan Heykel Gezinti Alanı‘nı açtı.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek ücretsiz etkinlik için yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili İspanyolcadır, simültane tercüme yapılacaktır.

Küçük Farklılıkların Kibri

Grayson Perry sergisinde yer alan Küçük Farklılıkların Kibri, 2012’de tamamlanmış altı büyük halıdan oluşan, zevkin ve sınıfın Britanyalılar üzerindeki büyüleyiciliğini araştıran bir seridir.

Şarkını Yaz, Kaydet ve Dinle! “The Komodo Ejderha”

Pera Öğrenme’nin Bu Bir Aşk Şarkısı Değil: Video Sanatı ve Pop Müzik İlişkisi sergisi kapsamında ve müzik terapisti Danny Lundmark eğitmenliğinde gerçekleştirilen, 7-14 yaş grubuna yönelik “Şarkını Yaz, Kaydet ve Dinle!” atölyesinde çocuklar kendi şarkılarını bestelediler!

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri:  Cadıların Güneşi <br> Mehmet Berk Yaltırık

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Cadıların Güneşi
Mehmet Berk Yaltırık

Eylül güneşi altında, ziyadesiyle kızgın sac misali ateş saçan kayalıklardan geçiyorum. Uzaktan uzağa fark edilen çizgiler ve çatlamış kayalar haricine tek bir ağaç, tek bir ot yok.