Klinik Psikolog Meral Erten ile Film Analizi

Konuşma

10 Kasım 2023 / 21:00

Pera Film, Bosna Sancak Kültür Günleri kapsamında Bosnalı yönetmen ve senarist Pjer Žalica’nın filmlerinden oluşan Zamanın İzleri adlı bir seçki sunuyor. 10 Kasım Cuma günü Kusursuz Çember gösteriminin ardından klinik psikolog Meral Erten, Pera Müzesi Oditoryumu’nda film analizi etkinliği gerçekleştiriyor.

Etkinlik ücretsizdir ve kapasite sınırlıdır. Rezervasyon alınmamaktadır.

Meral Erten Hakkında
Meral Erten, lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık bölümünden, uzmanlık derecesini ise Davranış Bilimleri bölümünden almıştır. Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı mezunudur. Uluslararası Psikanaliz Birliği (IPA) denetiminde psikanaliz eğitimine devam etmektedir. Psike İstanbul ve Moda Sahnesi işbirliğiyle sunulan ve 10 yıl boyunca devam eden Sinema Akşamları kapsamında gösterilen filmlerin ardından yönetmenler, oyuncular, alanlarının uzmanları ve izleyenlerin etkin katılımıyla seyredilen filmleri psikanalitik yorumla ele almıştır.

Mavi Giysili Kız

Mavi Giysili Kız

Bu tam boy kız portresi, erken 18. yüzyıl Britanya portre çizim sanatının güzel bir örneğidir. Çocuk, sağ ön planı bir sütun kaidesiyle çevrili terasta dururken gösterilir.

Bergman’da Yüzler/ Aynalar/ İllüzyonlar

Bergman’da Yüzler/ Aynalar/ İllüzyonlar

Şöyle bir proje hayal edin: Birisi çıkıp, Bergman filmlerinde, perdede yüzlere yakın plan yapılan dakikaları saysın, sonra da bu sayıyı onun tüm filmlerinin süresine oranlasın. Benim hissim o ki, ortaya hiç de azımsanamayacak büyüklükte bir oran çıkacaktır. 

Jean-Léon Gérôme: Değişim Çağında Kültürel Etkileşimler

Jean-Léon Gérôme: Değişim Çağında Kültürel Etkileşimler

Jean-Léon Gérôme, 19. yüzyıl ikinci yarısının en tanınmış sanatçıları arasında yer alır. Akademik resmin en ateşli savunucularından olan Gérôme, İzlenimcilik gibi modern akımlara karşı kişisel bir savaş yürütmüştür. Yaşamının son dönemlerinde, karşı çıktığı akımların yükselişiyle eski popülerliğini kaybetmeye başlasa da 20. yüzyılda da pek çok başka akademik ressam gibi unutulup gitmemiştir.