Online Konuşma
27 Mayıs 2020 / 18.00
Bizans İmparatorluğunun başkenti Konstantinopolis, hem alım gücü yüksek kalabalık nüfusu hem de büyük bir sarayın varlığı ile Ortaçağ'da Akdeniz'in en büyük pazarlarından biriydi. Bu canlı pazarın hikayesi, aziz hayatlarından kanunlara, edebi eserlerden Yenikapı metro kazılarında ortaya çıkan buluntulara kadar geniş bir yelpazedeki tarihi kaynaklarda mevcuttur. Bu sohbetin amacı özellikle orta Bizans döneminde Konstantinopolis'in ticari hayatının izlerini kentin sokaklarındaki hikayelerde aramak.
Cebinde parası, sırtında abası, mahsul-i hayal Konstantin Bey, bir gün Mese Caddesi'nde alışverişe çıkar. O gün Giresun keteni ve Tekirdağ şarabı alayım derken, ne Strategion'daki (Eminönü) cam atölyesi yangınından canını zor kurtaracağından haberdardır, ne de Artopoleia'daki (Aksaray civarı) tavernalarda bir azizi sarhoşların elinden alacağından.
Koray Durak
2008 yılında itibaren Boğaziçi Üniversitesi, Tarih Bölümü'nde Bizans ve Akdeniz tarihi üzerine lisans ve lisansüstü dersler veren Koray Durak'ın araştırma alanları Bizans ve Ortaçağ İslam dünyasında iktisadi ve ticari hayat ve Ortaçağ Bizans ve Arap yazınında coğrafi imgelemdir. 2011 yılı Türkiye Bilimler Akademisi, Genç Bilim Adamı ödülü alan Koray Durak, Rum/Rhomaios tanımı ve Konstantinopolis üzerine yerli ve yabancı yayınlarda makaleler yazmıştır. Şu anda Bizans İmparatorluğu ile İslam dünyası arasında gerçekleşen farmakolojik madde ticareti üzerine çalışmaktadır.
Konuşma Pera Müzesi Youtube kanalında canlı olarak gerçekleştirilecektir. Etkinlik dili Türkçe’dir.
Hikâye 1709 yılında İsveç Kralı Demirbaş Şarl’ın ( XII. Karl) Rus Çarı Petro’dan kaçarken Osmanlı’ya sığınması ile başlıyor. İsveç Osmanlı’ya borçlanıyor, bu sırada Osmanlı stratejik bir değişiklik yapıyor ve artık Avrupa’ya elçi yollamaya başlıyor… Tarihi metin ve sefaretnamelerden yola çıkarak Oryantalist Resim Koleksiyonu yöneticimiz Barış Kıbrıs kaleme aldı.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)